Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Βιοτεχνολογία: μια σύγχρονη μορφή εξουσίας.



[Η προπαγάνδα υπέρ της Βιοτεχνολογίας από διάφορους φορείς είναι διαρκής. Με αφορμή και πρόσφατες επισημάνσεις που σχετίζονται μόνιμη έκθεση του Ευγενίδειου Ιδρύματος που προβάλλει τα «αγαθά» της βιοτεχνολογίας και αφορά κυρίως... τα μεταλλαγμένα, παραθέτουμε αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φύλλο 49, Απρίλιος 2006]
«Περίπου 2 χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε φυτεία στη νότια Βραζιλία, η οποία ανήκει στην Aracruz, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λευκασμένου πολτού ευκαλύπτου παγκοσμίως, διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η εταιρεία από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων, καταστρέφοντας 1.000.000 γενετικά τροποποιημένα δενδρύλλια, σπόρους, γενετικό υλικό, που αποτελούσε προϊόν έρευνας 15 ετών, υπολογιστές και εργαστηριακό εξοπλισμό». (Από indymedia, 10/03/06).
Οι επιθέσεις σε εκτάσεις καλλιεργημένες από ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς) και εταιρίες βιοτεχνολογίας συνεχίζονται αμείωτα, είτε με την καταστροφή εκτάσεων, είτε με επιθέσεις σε εταιρίες βιοτεχνολογίας. Έχει γραφτεί και σε παλαιότερο φύλλο της εφημερίδας η δράση που πραγματοποιούν διάφορες ομάδες στο διεθνή χώρο, καίγοντας και καταστρέφοντας καλλιεργημένες εκτάσεις με ΓΤΟ.
Παράλληλα, αμείωτη είναι και η προσπάθεια των εταιριών για επιβολή των ΓΤΟ στη διατροφή, την καλλιέργεια και την ιατρική. Στον ελλαδικό χώρο, λόγω της απαγόρευσης που ισχύει, δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες τέτοιες εκτάσεις. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η καλλιέργεια ΓΤΟ, είτε σε μορφή σπόρων, είτε υβριδίου. Πρόσφατα απορρίφθηκε πρόταση της Monsanto για εισαγωγή στον ελλαδικό χώρο του μεταλλαγμένου καλαμποκιού MON810, για 18 μήνες. Αυτός ο χρονικός ορισμός φανερώνει τις πιέσεις που ασκούνται από τις πολυεθνικές εταιρίες όπως oι Du Pont, Monsanto, Syngenta. Άλλωστε, πέρσι η κομισιόν απέρριψε τις προτάσεις του ελληνικού υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για απαγόρευση 17 τύπων υβριδίων και ενέγραψε στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 14 ποικιλίες του ΜΟΝ810.
Με απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται ουσιαστικά υπέρ των ΓΤΟ, παρ’ ότι έξι χώρες έχουν επιβάλει μονομερείς απαγορεύσεις. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις ΗΠΑ, όπου η τεχνολογία της γενετικής τροποποίησης είναι αποδεκτή από τους κρατικούς μηχανισμούς. Έτσι, τον Μάιο του 2003 οι ΗΠΑ, Καναδάς και Αργεντινή παρέπεμψαν την ΕΕ στον ΠΟΕ(Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), για το μορατόριουμ εγκρίσεων γενετικώς μεταλλαγμένων γεωργικών προϊόντων.
Φυσικά και οι απαγορεύσεις αυτές είναι έωλες, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ στην Εύβοια εισάγει και μεταποιεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος κτηνοτρόφος προμηθεύεται κάποια ζωοτροφή, του δίδεται η δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ δυο τύπων, όπου ο ΓΤΟ είναι σημαντικά φθηνότερος. Αντιλαμβάνεται ο καθένας και βάσει της οικονομικής στενότητας που υπάρχει, ποιά είναι η επιλογή των αγροτών.
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αυξηθεί ραγδαία οι εκτάσεις βιοτεχνολογικών καλλιεργειών σε βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες, από σχεδόν μηδενικές που ήταν το 1996 σε 900εκατ. στρέμματα σήμερα. Αντίστοιχα στο λεγόμενο «τρίτο» κόσμο οι περιοχές που μαστίζονται από την πείνα δέχονται την επισιτιστική βοήθεια της Δύσης, η οποία περιλαμβάνει συνήθως γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Είναι ουσιαστικά ο πρώτος μαζικός πειραματικός έλεγχος, εκτός εργαστηρίων, που πραγματοποιείται μέσω του μανδύα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, διάφοροι φορείς διεθνώς, προωθούν την άποψη ότι η πείνα στον πλανήτη μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Είναι σαφές ότι η πείνα θα πάψει να υπάρχει όταν γκρεμιστεί το σύστημα εκμετάλλευσης που την δημιουργεί. Παρά την τραγική κατάσταση εξαθλίωσης και ασθενειών που αντιμετωπίζουν, ορισμένες χώρες αρνούνται και αντιδρούν στο να δεχθούν τη «βοήθεια».
Στην τέταρτη πιο φτωχή χώρα του κόσμου, το Μαλί, οι αγρότες διαμήνυσαν στη κυβέρνηση τους ότι δε θέλουν να καλλιεργήσουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους, παρά το οξύ πρόβλημα της φτώχειας. Αυτό αποφάσισε το πρώτο συμβούλιο αγροτών μετά από τη πενθήμερη συνεδρίαση του στο Σικάσο του νότιου Μαλί, όπου παράγονται τα δύο τρίτα του βαμβακιού, που αποτελεί το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας υποστηρίζουν ότι μπορούν να παράγουν βαμβάκι που είναι ανθεκτικό σε ένα έντομο που κατέστρεψε τις σοδειές των τελευταίων χρόνων. Το φυτό προστατεύεται από τις πατέντες και ο αγρότης δε μπορεί να κρατήσει, όπως έκανε ως τώρα, σπόρους από το θερισμό για να τους φυτέψει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Έτσι ο πρώτος κρίκος στην αγροτική αλυσίδα, ελέγχεται από μια εταιρεία κι αυτό είναι αρνητικό, κυρίως, για τους μικρούς καλλιεργητές. Η τεχνολογία δίνει στις εταιρείες εξουσία σε ολόκληρο τον αγροτικό τομέα.
Οι αγρότες του Μαλί, λοιπόν, είπαν πως χρειάζονται βοήθεια για να συνεχίσουν να δουλεύουν όπως δούλευαν μέχρι τώρα και όχι για να σπείρουν μεταλλαγμένα. Ένας μικροκαλλιεργητής λέει: «τα γενετικά μεταλλαγμένα σπαρτά είναι συνδεδεμένα με έναν τρόπο καλλιέργειας που δεν έχει ανάγκη την αμοιβαία βοήθεια και τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών και σπρώχνει στο περιθώριο τη κοινωνική και πολιτισμική μας ζωή». Είναι εκείνη η διάσταση της βιοτεχνολογίας ως σύγχρονης μορφής εξουσίας και επιβολής τόσο στη γεωργία όσο και στην ιατρική, που προωθεί την ατομίκευση και την αποξένωση. Τόσο στον καταναλωτή και τον αγρότη όσο και στον αυριανό γιατρό και ασθενή.
Από το 1997, η «αστυνομία σπόρων» της Μονσάντο έχει συλλάβει και μηνύσει πάνω από 147 αγρότες σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ για υποτιθέμενη τεχνολογική πειρατεία, δηλαδή για κράτημα σπόρων. Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας απαγορεύουν στους αγρότες να κρατούν σπόρους για επαναφύτευση, ώστε κάθε χρόνο να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν. Ενώ πέρσι η Monsanto καταδικάστηκε με 1,5 εκατ. δολ. για υπόθεση δωροδοκίας ινδονήσιου αξιωματούχου με σκοπό την αποφυγή διενέργειας περιβαλλοντικών μελετών στο βαμβάκι της.
Φυσικά, οι εταιρίες, για να πείσουν τους δύσπιστους, διαφημίζουν ότι ο γεωργός θα έχει περισσότερη παραγωγή με μικρότερο κόστος, ο καταναλωτής καλύτερης ποιότητας τρόφιμα εμπλουτισμένα με περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μεγάλα ΜΜΕ διεθνώς έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο, της διαμόρφωσης θετικής γνώμης για τους ΓΤΟ. Έτσι τελευταία πλασάρονται τα λεγόμενα «νεοφανή»-λειτουργικά τρόφιμα, τα οποία είναι προϊόντα της νανο-βιοτεχνολογίας, εμπλουτισμένα με διάφορες ποσότητες στοιχείων που υπάρχουν στα τρόφιμα, όπως φυτοστερόλες, λουτεΐνη κλπ, με θετικά αποτελέσματα σε διάφορες ασθένειες, όπως διατείνονται οι εταιρίες. Είναι η αρχή μιας τακτικής επίθεσης και χειραγώγησης των εταιριών ώστε να γίνουν αποδεκτά τα μεταλλαγμένα.
Συχνά-πυκνά διατυπώνεται το ερώτημα ότι πρέπει οι πολέμιοι να αποδείξουν την βλαβερότητά των ΓΤΟ. Κατ’ αρχήν κανένας δεν ξύπνησε κάποια μέρα και ζήτησε να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες και τα τρόφιμα. Δεν ζητήθηκε να αλλάξει η ντομάτα ή το καρπούζι. Αυτοί που αποφάσισαν την μετατροπή των τροφίμων, είναι οι βιομηχανίες με προφανή σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους, ελέγχοντας παραγωγούς και καταναλωτές. Συνεπώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε τίποτα. Παρ’ όλ’ αυτά, μελέτες που γίνονται (απ’ όσα πανεπιστημιακά εργαστήρια δεν έχουν γίνει παραρτήματα εταιριών ακόμα) αποδεικνύουν πόσο βλαβεροί είναι οι ΓΤΟ. Φυσικά τέτοιες έρευνες δύσκολα δημοσιεύονται ευρέως.
Στην Ελλάδα επίσημος φορέας προώθησης της βιοτεχνολογίας είναι το ΙΤΕ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με το αντίστοιχο ινστιτούτο βιοτεχνολογίας που διαθέτει. Πρόσφατα ανακοίνωσε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης ότι διαγονιδιακός δάκος θα γλιτώσει τις ελιές, από συχνές ασθένειες που προκαλεί το συγκεκριμένο έντομο. Για να επιτευχθεί αυτό έγινε μεταφορά γονιδίου από μια μικρή θαλάσσια μέδουσα του Ειρηνικού Ωκεανού. Σίγουρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί θα χαρούν για τη καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού της ελιάς, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχει δικαίωμα ο άνθρωπος να παρεμβαίνει στα γονίδια άλλων ζώων. Μήπως έτσι χρησιμοποιεί την εξουσία της γνώσης και της επιβολής του λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτει σε αυτό το τομέα; Θεωρούμε ότι σεβασμός του ανθρώπου προς τη φύση πρέπει να εκλαμβάνεται ως η αποδοχή, τηρουμένων των αναλογιών, της ύπαρξης και λειτουργίας των άλλων όντων. Είναι διαφορετικό να προσπαθείς να αποτρέψεις με φυσικούς τρόπους μια ασθένεια που προκύπτει π.χ. από έντομα, και διαφορετικό να αλλοιώνεις την γονιδιακή του σύσταση.
Παρόμοιες αναφορές παρατηρούνται και στην ιατρική όσον αφορά τη μεταφορά γονιδίων, μεταμοσχεύσεις κυττάρων για την αντιμετώπιση ή πρόληψη ασθενειών. Αν και το θέμα είναι πιο πολύπλοκο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και να παραβλέπουμε τις αιτίες που προκαλούν συγκεκριμένες ασθένειες και παραμορφώσεις. Οικονομικά συστήματα και εξουσίες είναι υπεύθυνες για σημαντικό αριθμό ασθενειών.
Όσον αφορά ζητήματα κλωνοποιήσεων για παράδειγμα, είναι σαφές ότι το τυχαίο πάντα υπήρχε στη ζωή των ανθρώπων. Με το να ορίζουμε συγκεκριμένες οργανικές παραμέτρους είναι σα να προγραμματίζουμε με CHIPακι ολόκληρη τη ζωή. Η γοητεία της επιλογής αναιρείται αυτόματα από την παρέμβαση και την επιβολή σε μια οντότητα που δεν της επιτρέπεται να αναπτυχθεί και να δράσει αυτόβουλα. Έτσι η κυρίαρχη εξουσία της επιστήμης δελεάζει τον άνθρωπο στο ότι ως ένα ανίκητο ον, μπορεί να αντικαταστήσει όποιο όργανο θέλει με άλλο καλύτερο. Ότι η φύση μπορεί να αστόχησε αλλά η επιστήμη και η τεχνολογία ποτέ. Αυτό ακριβώς είναι μια άλλη διάσταση της εξουσίας, που εισβάλλει στη σκέψη των ανθρώπων με υποχθόνιο και άκρως αλαζονικό τρόπο.
 
anti-aisthitika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου