Με συνοπτικές διαδικασίες καλεί η Κομισιόν την Αθήνα να προχωρήσει τις
αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ανοιχτό αφήνει ο
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο μεγαλύτερου "κουρέματος" του ελληνικού
χρέους
Με όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κόκκινο, ραγδαίες εξελίξεις
και σαρωτικές αλλαγές στο μέτωπο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των
αποκρατικοποιήσεων φέρνει...η εντεινόμενη ανησυχία για αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην τρόικα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αστοχίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν διαμηνύουν ότι θα πρέπει να αναμένεται πως τις επόμενες ημέρες, κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η τρόικα θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις για δραστική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Η επτάωρη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με πολλές εθνικές αντιπροσωπείες -κυρίως της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας- να εμφανίζονται δύσπιστες σχετικά με την ικανότητα και τη βούληση των ελληνικών Αρχών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Καταλυτικά λειτούργησε ο νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός για το 2011, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την ακύρωση της προγραμματισμένης έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου, με στόχο την καταβολή της 6ης δόσης, η οποία μετατίθεται πλέον για τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα οι μετοχές των τραπεζών, όπως της γαλλοβελγικής "Dexia", καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο τίμημα σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με περαιτέρω "κούρεμα". "Λάδι στη φωτιά" έριξαν οι αναφορές του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες, εξετάζονται αλλαγές σε ορισμένες τεχνικές πτυχές της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Ωστόσο, "αγκάθι" σε αυτήν τη συζήτηση είναι οι εντονότατες αντιδράσεις των τραπεζών, οι οποίες αρνούνται να συμμετάσχουν στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, πέραν της συμφωνίας του Ιουλίου, που προέβλεπε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 21%.
Για τον λόγο αυτό οι κοινοτικοί ιθύνοντες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου και τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (υπολείπονται η Ολλανδία και η Σλοβακία) να επικυρώσουν έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου) την εν λόγω συμφωνία. Πάντως, με δεδομένη την άρνηση πολλών κρατών-μελών να υπάρξει νέα αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη δύναμη πυρός του, μέσω της μεθόδου της λεγόμενης "μόχλευσης", κάτι που ζητούν επίμονα και οι ΗΠΑ. Ουσιαστικά, προωθείται ένα "ανάχωμα" μέσω του Μηχανισμού, που θα επιτρέψει να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην Ευρωζώνη από ενδεχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ελλάδα.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου