Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Εκτοξεύεται στα ύψη η ένταση γύρω από το οικόπεδο 12


7431Ο ρωσικός στόλος, πέρασε το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η είδηση, προκάλεσε ανησυχία στην Άγκυρα και δεν άρεσε και στους Ισραηλινούς, παρά τον καυγά ή «καυγά» τους (θα δείξει) με τους Τούρκους. Η Μόσχα κωφεύει συστηματικά στις εκκλήσεις του Ισραήλ να σταματήσει...
να εξοπλίζει το καθεστώς Άσαντ, κυρίως με πυραυλικά συστήματα, ενώ η κατάρριψη ισραηλινού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τους Ρώσους, πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάγκασε τους Ισραηλινούς, να «λουφάξουν», μιας και εδώ δεν υπήρχαν «δικαιολογίες». Επίσης, οι Ρώσοι αντέδρασαν με εκνευρισμό στο εμπάργκο όπλων κατά της Δαμασκού, που ανακοίνωσε η Άγκυρα...
Από την άλλη, οι Τούρκοι, οι οποίοι ζήτησαν από τους Ρώσους καλύτερες τιμές για το φυσικό αέριο για την ανανέωση της συμφωνίας τους με τη Gazprom, έχουν αρχίσει να μην αισθάνονται διόλου άνετα με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία αυξάνει συνεχώς τον προϋπολογισμό της για θέματα άμυνας (50% αυξήθηκε μόνο το 2011, στα 63 δις δολάρια και έπεται συνέχεια-15 δις διατίθενται για την αγορά οπλικών συστημάτων). Η ρωσική ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, στην ουσία «οριοθετεί» το πεδίο και την ακτίνα δράσης των Τούρκων, υπενθυμίζοντάς τους ότι η Μόσχα δεν συναινεί διόλου στους τουρκικούς τσαμπουκάδες κατά της Λευκωσίας.
Ήδη, οι Ρώσοι καθέλκυσαν εδώ και ένα χρόνο το πρώτο τέταρτης γενιάς πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Graney, Severodvinsk, το οποίο δοκιμάστηκε στις ρωσικές θάλασσες (πάντως, δεν γέρνει σαν αυτά που πληρώσαμε «χρυσά» στους Γερμανούς). Το προαναφερόμενο ρωσικό σκάφος, έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους Κρουζ (μεταφέρει 24), με ακτίνα δράσης μέχρι και 5000 χλμ. Και φυσικά, ο ρωσικός στρατός, ετοιμάζεται να παραλάβει και νέα τυφέκιά του στα επόμενα δύο έτη, από τον κατασκευαστή του θρυλικού ΑΚ 47 Kalashnikov (έχουν αποθηκευμένα δέκα φορές περισσότερα απ' όσα χρειάζονται, λένε οι Ρώσοι), την εταιρεία Izhmash.
Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί απάντησαν στην πτήση κατασκοπευτικού τουρκικού αεροσκάφους κοντά στο ισραηλινό FIR, με πτήσεις πάνω από τα κατεχόμενα στην Κύπρο, κατόπιν ενημέρωσης του αρμόδιου κυπριακού φορέα στη Λευκωσία, αλλά και πτήσεις πάνω από το Καστελόριζο και παράλληλα στις τουρκικές ακτές, χωρίς τουρκική αντίδραση. Φυσικά, έντονη είναι και η παρουσία στην περιοχή κοντά στο οικόπεδο 12, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις, βρετανικής ναυτικής δύναμης. Από ελληνικής πλευράς, δεν παρατηρείται αξιόλογη ναυτική παρουσία, καθώς η ελληνική πολιτική ηγεσία, όπως εκφράστηκε δια του Έλληνα ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη, έχει επιλέξει, λέει, τη μη στρατικοποίηση της κατάστασης στην περιοχή νότια της Κύπρου, όπως θα ήθελαν οι Τούρκοι... Προφανώς, θεωρεί ότι εκεί δεν διακυβεύονται τα ελληνικά συμφέροντα!

elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου