Την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε μία εταιρία, με
έδρα το Λουξεμβούργο, με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους, ώστε να
επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 88% του ΑΕΠ, περιλαμβάνει...
το μυστικό
"plan B" της Γερμανίας για τη διάσωση της Ελλάδας με την κωδική
ονομασία "Εureca", το οποίο παρουσιάζει σήμερα η γαλλική εφημερίδα La
Tribune.
Συγκεκριμένα, η εταιρία που θα ιδρυθεί θα είναι στα πρότυπα του γερμανικού οργανισμού Treuhandanst ltd που δημιουργήθηκε το 1990, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν περίπου 8.500 εταιρίες από την Ανατολική Γερμανία. Στα περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Στο ίδιο πλάνο προβλέπεται επίσης η εξαγορά της εταιρίας holding από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 125 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 125 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ και το EFSF, μειώνοντας έτσι το χρέος της στο 88% του ΑΕΠ από σημερινά επίπεδα του 145%, χωρίς να απαιτηθεί "κούρεμα". Προβλέπεται δε ότι με τη μείωση του χρέους η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, ενώ αναμένεται να επανακτήσει επενδυτική αξιολόγηση ("Α" ή "Α+") βραχυπρόθεσμα.
Παράλληλα, η εταιρία αυτή θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει 20 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Roland Berger εκτιμά ότι αυτό θα αποφέρει αμέσως περί τα 40 - 60 δισ. ευρώ.
Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης θα έχουν θετική επίδραση 8% του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, κάτι που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων ύψους 4% του ΑΕΠ.
Επίσης, θα μειωθεί περισσότερο από 50% το βάρος των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, χάρη στη μείωση του χρέους και στη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Όλα τα παραπάνω θα δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ ετησίως, κάτι που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 60% έως το 2018, εκπληρώνοντας έτσι τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 και, σε περίπτωση όπου υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα αφαιρουμένων των τόκων.
Αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα των 125 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό δεν υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ ή τα 150 δισ. ευρώ έως το 2025. Οι αναλυτές της Roland Berger εκτιμούν ότι και σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την La Tribune, πρόκειται για μια καινοτόμο ιδέα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί από την Ελλάδα ή τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Στα υπέρ αυτής της πρότασης καταλογίζονται το ότι ο σχεδιασμός αυτός θα αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους που ποντάρουν σε χρεοκοπίες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας μέσω των CDSs, η ιδιωτικοποίηση κατά 100% του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα θα οδηγήσει και σε εξάλειψη της διαφθοράς, ενθαρρύνοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις και το ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και μειώνοντας το ρίσκο ενεχύρων της ΕΚΤ κατά 95%, οπότε θα τεθεί τέρμα στην κρίση ρευστότητας της Ελλάδας.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου