Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Και τα λεφτά σας και τη ζωή σας

thumb
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Πάλι καλά, ανακουφιστήκαμε. Τελικά ο Γιάννης Βούρος έδωσε μια – τελευταία πάντως – ευκαιρία στην κυβέρνηση ψηφίζοντας κι αυτός το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Ανάσανε η κυβέρνηση, ανάσανε και η Ν.Δ., που προς στιγμήν φοβήθηκε μην τυχόν και πέσει η κυβέρνηση. Όλα εν τάξει. Εν πλήρει τάξει. Σε αντίθετη περίπτωση, τι θα έλεγε...
ο πρωθυπουργός στη Μέρκελ, που είχε εξαντλήσει από το πρωί την ευγένειά της υποσχόμενη πως θα βοηθήσει την κυβέρνηση σε ό,τι χρειαστεί;
Α, πάνω απ’ όλα οι Βούροι είναι πατριώτες. Βέβαια καλού - κακού ψήφισε και η Έλσα Παπαδημητρίου, ως πιστή φίλη της οικογένειας Μητσοτάκη, μην τυχόν και γίνει καμιά στραβή – και τότε ποία η θέσις μας, και του Γιώργου μας ιδιαιτέρως. Ο οποίος, στο κάτω - κάτω, δεν θέλει να μας ξανακυβερνήσει, όπως δήλωσε σεμνά και ταπεινά. Να μας σώσει θέλει τους αχάριστους, που δεν γνωρίζουμε καλό.
Για πάρτη μας και μόνο είπε χθες στην καγκελαρέσσα Μέρκελ πως θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο. Και στην Αθήνα ο Βενιζέλος εξειδίκευε μοιράζοντας λυπητερές δεξιά κι αριστερά.
Φαίνεται λοιπόν ότι η Μέρκελ μάλλον έμεινε ευχαριστημένη που οι γέροι με τη μισή σύνταξη, οι άνεργοι και οι άλλοι «φτωχομπινέδες» (πλην διεφθαρμένοι, καθότι όλο και σε κάποια συντεχνία έχουν ενταχθεί στη διάρκεια του βίου τους) δεν θα μπορούν να πληρώνουν πια το πετρέλαιο θέρμανσης. Εκτός αν ζουν στο Νευροκόπι. Διότι το να είσαι φτωχός στην πόλη δεν σου δικαιολογεί ελάφρυνση. Μπορείς άνετα να πεθάνεις από το κρύο επειδή δεν σε καλύπτει το γεωγραφικό κριτήριο.
Αλλά κι αυτοί, στο Νευροκόπι, θα υποβάλουν τις δαπάνες τους φέτος για να δημιουργηθεί η «βάση δεδομένων», να ερωτηθεί αρμοδίως και η Μετεωρολογική Υπηρεσία, μπας πάρουν τον επόμενο χειμώνα του 2012 επίδομα θέρμανσης.
Την ώρα που οι μισθοί καταβαραθρώνονται, οι συντάξεις εξαφανίζονται και τα επιδόματα κάθε είδους καταργούνται μια κι έξω, την ώρα που καμιά διακοσαριά χιλιάδες άνθρωποι επιπλέον ετοιμάζουν βαλίτσες για ανεργία, την οποία ο Ρομπόλης προβλέπει στο 26%, ο Βενιζέλος υπόσχεται επίδομα θέρμανσης... του χρόνου. Η πολιτική απάτη σε όλο της το μεγαλείο.

Θέλεις να υπάρχεις; Απόδειξη!
Επίσης η Μέρκελ θα είναι μάλλον ευχαριστημένη που ο Βενιζέλος, αιφνιδιαστικά και προς το τέλος του έτους, ζητάει σε αποδείξεις πάνω από το 50% των εισοδημάτων, αλλιώς θα επιβάλλει νέο χαράτσι. Με αποτέλεσμα η φορολόγηση όσων έχουν νόμιμα εισοδήματα να ανεβαίνει σε δυσβάστακτο επίπεδο την ώρα που οι φοροφυγάδες και οι νομίμως απαλλασσόμενοι από κάθε φόρο θα συνεχίζουν ανενόχλητοι το πάρτι.
● Απαγορεύεται πλέον, αν συνεχίζεις να έχεις δουλειά και εισόδημα, να αποταμιεύεις για τους ακόμη πιο δύσκολους καιρούς που η κυβέρνηση προετοιμάζει.
● Απαγορεύεται να δανείζεις έναν φίλο σε απόγνωση.
● Απαγορεύεται να βοηθάς ένα αδύναμο ή άνεργο μέλος της οικογένειάς σου.
Διότι για όλα αυτά δεν παίρνεις απόδειξη...
Αν θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς επέβαλε χθες ο Βενιζέλος, ας δούμε ένα παράδειγμα, όπως το κατέγραψε Το Βήμα:
«Φορολογούμενος με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 40.000
Με βάση τα ισχύοντα θα πρέπει να συγκεντρώσει συνολικό ποσό αποδείξεων 10.000 ευρώ.
Έστω ότι έχει συγκεντρώσει 8.000 ευρώ αποδείξεις.
Θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 200 ευρώ (10.000 - 8000) Χ 10% φορολογικό συντελεστή.
Με το νέο σύστημα θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού εισοδήματος. Δηλαδή 20.000 ευρώ.
Όμως έχει συγκεντρώσει 8.000 ευρώ αποδείξεις.
Σε αυτή την περίπτωση η πρόσθετη επιβάρυνση θα είναι 1.200 ευρώ (20.000 – 8.000= 12.000 Χ 10%).
Ωστόσο ο εν λόγω φορολογούμενος για το εισόδημά του θα πληρώσει φόρο 8.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι καθαρά θα λάβει στη τσέπη 31.600 ευρώ. Η εφορία όμως του ζητά αποδείξεις για το σύνολο του εισοδήματός του χωρίς να αφαιρέσει το φόρο των 8.400 ευρώ.
Ως εκ τούτου οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσει με βάση το καθαρό του εισόδημα αντιστοιχούν στο 63% του εισοδήματος!».
Ο υπουργός πάντως δεν διευκρίνισε ποιος οικονομικός δολοφόνος, ποιος διεστραμμένος νους τού υπέδειξε αυτά τα «μέτρα». Δεν μας διευκρίνισε επίσης αν του τα εισηγήθηκαν ή τα σκέφτηκε μόνος του, για να ζητήσει εμπράκτως συγγνώμη από την τρόικα, την οποία βαθύτατα προσέβαλε μ’ εκείνες τις μπούρδες περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης»...

Ανοίξτε τα... σεντούκια
Όμως το θέμα δεν είναι ούτε η τρόικα ούτε η έκτη δόση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πλέον, προς εξυπηρέτηση των δανειστών, δημεύει εισοδήματα, περιουσίες και ζωές.
Αυτό που για καιρό προσπαθούσε να αποφύγει ήρθε ο καιρός να το κάνει. Διότι το υπέγραψε – όπως υπέγραψε και την πτώχευση της χώρας στη χειρότερη μορφή της, την «ελεγχόμενη», κατά την οποία ο δανεισμένος υφίσταται την πτώχευση και ο δανειστής ασκεί τον έλεγχο... «μετά» και εσαεί.
Εν όψει της πτώχευσης, λοιπόν, δεν αρκεί να παραδώσει τη δημόσια περιουσία – ολόκληρο το κράτος, τα ακίνητα, τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, τις επιχειρήσεις, τη γη, ακόμη και τον ήλιο.
Πρέπει να παραδώσει και τους ανθρώπους, τα 10 εκατομμύρια Έλληνες, τόσο εξαθλιωμένους ώστε να δουλεύουν για 250 ευρώ χωρίς ασφάλιση στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες του κ. Ρέσλερ, που σε λίγες μέρες έχει «υποσχεθεί» ότι θα είναι στην Αθήνα μαζί με καμιά εκατοστή επιχειρηματίες για να εξειδικεύσει, μαζί με τον Βενιζέλο, τον Παπακωνσταντίνου και τον Χρυσοχοΐδη – και όποιον άλλο χρειαστεί – τις «λεπτομέρειες» γύρω από τις Ζώνες.
Για να συμβούν αυτά, θα πρέπει πριν απ’ όλα να έχει εξαφανιστεί από την κυκλοφορία το χρήμα – ακόμη και αυτό που οι αφελείς έκρυψαν στα καφεκούτια, στα πατάρια, στις αποθήκες και στις γλάστρες νομίζοντας ότι θα το σώσουν.
● Πώς θα βγει από τις κρύπτες το χρήμα για να καταλήξει στα χέρια των τοκογλύφων; Με τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων, με τη διευρυνόμενη ανεργία και με την εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία ήδη εφαρμόζεται και θα επεκταθεί «μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα».
● Ποια μέτρα; Αυτά που φέρνουν την ύφεση, που αυξάνουν τα ελλείμματα και το χρέος και απαιτούν κι άλλα μέτρα, τα οποία ο Βενιζέλος είπε φυσικά ότι θα ληφθούν όταν χρειαστεί. Δηλαδή πολύ σύντομα...
Είδατε λοιπόν που μιλάτε μερικοί για νέα γερμανική κατοχή; Πάει η εποχή της Κομαντατούρ. Τώρα έχουμε χρηματοοικονομικά μέσα, δανειακές συμβάσεις, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και μετακυλίσεις ομολόγων. Μη μας βγουν τίποτε Γλέζοι και κατεβάζουν τις σημαίες από την Ακρόπολη. Αντί για τη σβάστικα θα βάλουμε λίζινγκ και σιγά μετά από 70 χρόνια μη μας ζητούν πολεμικές αποζημιώσεις.
Με τούτα και μ' εκείνα όμως η κοινωνική εκπτώχευση συνεχώς επιταχύνεται και θα λάβει μορφή χιονοστιβάδας στη διάρκεια του χειμώνα. Όσο η κοινωνία είναι ανίκανη να αντισταθεί, η λεηλασία θα εντείνεται.
Το αντάλλαγμα που προσδοκά να λάβει η κυβέρνηση είναι η «μείωση του χρέους κατά 50%». Αυτό ψάχνει η κυβέρνηση, αυτό διαρρέει το ΥΠΟΙΚ, αυτό «σπρώχνουν» τα καρακόλια.
Ένα μόνο δεν μας εξηγούν: τους όρους με τους οποίους θα συμβεί αυτή η «μείωση», αν τελικά και σε όποιον βαθμό επέλθει. Προφανώς αυτή θα είναι άλλη μια «έκπληξη», από αυτές που κάθε τόσο μας ξεφουρνίζει η καλή μας κυβέρνηση. Τίποτε όμως δεν είναι πια έκπληξη. Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Παπανδρέου, Βενιζέλου και λοιπών είναι υπεραρκετά. Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν τα βλέπει...
-----------
Υστερόγραφο: Μια και συχνά χρησιμοποιούμε τη λέξη «καρακόλια», ας εξηγήσουμε τι σημαίνει. Παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα slang.gr, όπου μπορείτε να βρείτε ένα αρκετά ενημερωμένο «λεξικό» της ελληνικής αργκό. Από εκεί αλιεύουμε τα σχετικά με την ετυμολογία και τη χρήση της λέξης «καρακόλι / καρακώλι»:
«Η λέξη αρχικά σήμαινε αστυνομικό τμήμα ή απόσπασμα χωροφυλακής – αυτό σημαίνει και το τούρκικο karakol, απ' το οποίο προέρχεται.
Αργότερα, μετά το 1922, στα ελληνικά σημαίνει και το αστυνομικό όργανο, τον χωροφύλακα – και ειδικά τον βλάκα, τυπολάτρη αλλά και βάναυσο μπάτσο.
Στην πιο συνηθισμένη σήμερα χρήση της λέξης καρακόλι εννοείται ο στρατονόμος και η στρατονομία γενικότερα.
Η λέξη χρησιμοποιείται και ειρωνικά για να δηλώσει κάποιον που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία ή και οποιαδήποτε μορφή παρεμβατικής εξουσίας.
Το κarakol στα τούρκικα προέρχεται από το kara + kol = μαύρο + χέρι.
Έχουν προταθεί και άλλες ετυμολογίες της λέξης – από το βενετσιάνικο caraguol και το ισπανικό caracol, που σημαίνουν σαλιγκάρι, και από τη μογγολική (!!!) λέξη caracole που είναι ένας στρατιωτικός σχηματισμός – αλλά μάλλον δεν ευσταθούν».

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου