Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στάση πληρωμών ή νέο haircut η καλύτερη λύση για την Ελλάδα; Πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την ελληνική χρεοκοπία μεταξύ 7 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου;


Στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους δίδεται μεγάλη σημασία πλέον όχι στο εάν θα υπάρξει χρεοκοπία αλλά στο πότε θα εκδηλωθεί;
Το μείζον ερώτημα είναι στάση πληρωμών καθώς αυτό σημαίνει χρεοκοπία ή νέο haircut που θα οδηγήσει την συνολική απομείωση στο 50%;
Το ζήτημα είναι... αρχικώς πολιτικό και εν συνεχεία οικονομικό.



Οι αγορές αποτελούν τον ένα ισχυρό πυλώνα της διαμόρφωσης των νέων ισορροπιών  στην παγκόσμια οικονομία.
Τα κράτη που έχουν συμμάχους τις αγορές προοδεύουν. Στην Ελλάδα η πολιτική εξουσία αψήφησε εξόφθαλμα τις αγορές που απλά την έχουν περικυκλώσει και βιαιοπραγούν  σε μια καταρρέουσα οικονομία.
Το ζήτημα είναι αρχικώς πολιτικό καθώς η πολιτική εξουσία της χώρας δείχνει ανήμπορη να κατανοήσει και τον ρόλο των αγορών αλλά και την τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα.
Εδώ και 16 μήνες αναφέρεται ως λύση το haircut 50% και η πολιτική εξουσία τώρα συνειδητοποιεί την χρησιμότητα της λύσης αυτής.
Ωστόσο κάθε λύση είναι αποτελεσματική στον ιδανικό χρόνο. Ο ιδανικός χρόνος παρήλθε για την Ελλάδα και θα συμβεί το εξής νέο haircut θα υπάρξει αλλά η κερδοσκοπία δεν θα καταλαγιάσει αλλά θα ενταθεί με στόχο την χρεοκοπία την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος και την πληρωμή των CDS.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα δεν έχει δυνατότητες, είναι άτολμη και αν διαρρέουν κάποιοι κύκλοι ότι «όλα γίνονται με δραματικό τρόπο για να περάσουν τα μέτρα» τότε τίθεται ζήτημα και ηθικής τάξης. Με ψέματα και παραπλάνηση της κοινωνίας δεν χτίζονται οικονομίες αλλά καταρρέουν οικονομίες.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό τι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα;
Νέο haircut με στόχο η συνολική απομείωση να φθάσει στο 50% άρα νέο haircut 30% ή στάση πληρωμών χρεοκοπία;
Το νέο haircut είναι επιβεβλημένο. Όμως νέο haircut θα δημιουργήσει νέες ζημίες για τις τράπεζες και ειδικά για τις ελληνικές θα ξεπεράσει τα 8 δις ευρώ άρα θα χρειαστούν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ή ΤΧΣ.
Αναλογικά μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου θα χρειαστούν και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Ούτως η άλλως η αγορά έχει αποδεχθεί το haircut άρα νέα απομείωση θα ζημιώσει τις τράπεζες και τους θεσμικούς αλλά θα αποτελέσει συνέχεια ενός haircut 21% που ολοκληρώθηκε.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν  καθώς η κεφαλαιακή ανεπάρκεια θα συνοδευτεί από προσπάθεια της αγοράς να επανακαθορίσει την αξία των τραπεζών και προφανώς αυτή η αξία θα είναι πολύ, πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στον αντίποδα η στάση πληρωμών η χρεοκοπία συντεταγμένη ή μη δεν είναι βέβαιο τι θα προκαλέσει, προφανώς μεγάλες παρενέργειες αλλά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια.
Η χώρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητη περιοχή όπερ σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλωθούν συστημικού χαρακτήρα επιπτώσεις π.χ. να καταρρεύσουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι να ενεργοποιηθούν όλοι οι αμυντικοί μηχανισμοί να κρατικοποιηθούν όλες οι τράπεζες και να επιχειρηθεί επανεκκίνηση της οικονομίας από το μηδέν.
Διεθνώς η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει. Τα CDS στις 6600 μονάδες βάσης υποδηλώνουν χρεοκοπία.
Το ερώτημα είναι πότε θα μπορούσε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα….αν χρεοκοπήσει τελικά;
Ορισμένοι – οι κλασσικοί funds managers του Λονδίνου που θέλουν πάση θυσία να χρεοκοπήσει η Ελλάδα - προσδιορίζουν το χρονικό εύρος της χρεοκοπίας μεταξύ 7 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου του 2011.
Ο καιρός γαρ εγγύς και θα διαπιστωθεί αν ποιο δρόμο θα λάβει η Ελλάδα; Τον δρόμο του haircut που δεν αποκλείει την χρεοκοπία ή τον δρόμο της χρεοκοπίας που δεν αποκλείει το haircut;

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου