Τη χρεοκοπία της Ελλάδας προαναγγέλλουν, σύμφωνα με αναλυτές, τα
ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης (credit default swaps).
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στο 98% φτάνοντας τις 7.318 μονάδες σημειώνοντας...
αύξηση 52% μέσα σε μία ημέρα. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στο 98% φτάνοντας τις 7.318 μονάδες σημειώνοντας...
Τα διετή ελληνικά ομόλογα έκλεισαν με επιτόκιο στο 69,55%, τα δεκαετή ομόλογα με επιτόκιο 24%, ενώ τα ομόλογα 12μηνης διάρκειας έκλεισαν με επιτόκιο στο 117%.
Η «έκρηξη» των credit default swap αποδίδεται στις δηλώσεις ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει.
Αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε «ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και προσέθεσε ότι όλοι ποντάρουν στη χρεοκοπία.
Η λέξη «χρεοκοπία» βρίσκεται πλάι - πλάι με την λέξη «Ελλάδα» στους περισσότερους τίτλους δημοσιευμάτων διεθνών μέσων ενημέρωσης και πρακτορείων – σήμερα, πιο πολύ από ποτέ – αντανακλώντας το κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας.
Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, αρχίζοντας να εξετάζουν την επόμενη μέρα για το Δουβλίνο. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Ιρλανδία θα πρέπει να ακολουθήσει αναγκαστικά το σχέδιο του – παραιτηθέντος από την ΕΚΤ – γερμανού οικονομολόγου Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος έχει ζητήσει από το Δουβλίνο αιματηρές περικοπές στο Δημόσιο Τομέα.
Οι «Financial Times» επισημαίνουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δηλαδή οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Η διάσωση σε κίνδυνο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.
Οι «Los Angeles Times» σημειώνουν ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η χρεοκοπία αποτελεί ένα πραγματικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα.
Το Spiegel σημειώνει ότι η διαχείριση της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής κρίσης έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Μέρκελ, κάτι που αντανακλά στις δηλώσεις των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο κλίμα που δημιουργείται για την Ελλάδα.
Η «Wall Street Journal» αναφέρεται στη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αρκούν έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Το «Reuters» επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή, δηλαδή το τέλος στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και η περικοπή ενός μισθού σε κάθε αιρετό και μετακλητό, είναι απλά ένα «τραυμαπλάστ και σίγουρα όχι μακροχρόνια θεραπεία στο πρόβλημα», όπως ζητούν οι εταίροι.
Τέλος, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ενδεχόμενο υποβάθμισης κορυφαίων γαλλικών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, όπως έχει προειδοποιήσει η Moody's.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου