Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος, τα Σκόπια και ο Μ. Γλέζος


glezosΉ αλλιώς γιατί η Ελλάδα είναι καταδικασμένη “από χέρι”
Με εορτασμούς στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανεξαρτησία των Σκοπίων, ενός ακόμη κρατιδίου που ξεπρόβαλλε στην ταραγμένη γη των Βαλκανίων, λόγω της αποκοπής τμημάτων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η οποία επιβλήθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ.
Η 8η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στα Σκόπια έως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας. Την ημερομηνία αυτή, πριν από ακριβώς το 1991, πραγματοποιήθηκε...
δημοψήφισμα για την απόσχιση της χώρας από το πλαίσιο της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Και με την αποχή ενός σεβαστού μέρους του πληθυσμού, ανάμεσα στο οποίο και οι Αλβανικής καταγωγής Σκοπιανοί, ήλθε το σταλινικό ποσοστό του 99%.
Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, κύριο ζήτημα των εορτασμών θα είναι η “Μακεδονικότητα” των Σκοπιανών και κεντρικό πρόσωπο, πέραν του Νικόλα Γκρούεφσκι, θα είναι ο... Μέγας Αλέξανδρος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων, οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν μ' ένα τιμητικό άγημα, το οποίο θα μεταφέρει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που είχε ψηφίσει η Βουλή το 1991, στο νεόχτιστο μουσείο του "Μακεδονικού Αγώνα", στο χώρο της πλατείας, κι εκεί θα εναποτεθεί από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Θα ακολουθήσει ομιλία του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι στην κεντρική πλατεία κι αμέσως μετά θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του τεράστιου αγάλματος του "Έφιππου Πολεμιστή". Ο “Έφιππος Πολεμιστής” είναι το όνομα που έχει δοθεί επισήμως στο τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχει τοποθετηθεί από τον Ιούνιο στην Πλατεία των Σκοπίων, προκειμένου να μην μπορεί η χώρα μας να το χρησιμοποιήσει ως παραβίαση των κανόνων της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Σκέτη κοροϊδία δηλαδή...
Στις εκδηλώσεις αυτές, στις οποίες αναμένεται να παραστεί πλήθος κόσμου, θα παρουσιαστεί και το τραγούδι που επελέγη για τους εορτασμούς για την σημερινή ημέρα και το οποίο ονομάζεται "Μακεδονία".
Μέγας Αλέξανδρος και στο αεροδρόμιο
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνα του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο έκτισε – επί της ουσίας – και διαχειρίζεται τουρκική αεροπορική εταιρεία. Η οποία για να ... πακτώσει το κλίμα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων, δώρισε στο αεροδρόμιο, ένα ακόμη άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Κάτω, λοιπόν και από αυτό  το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φωτογραφήθηκε ο Ν. Γκρούεφσκι. Κάθε δεύτερο μέτρο και άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια, έτσι όπως πάει η κατάσταση εάν σε μία εβδομάδα έκαναν εγκαίνια δύο αγαλμάτων!
Η περίπτωση του Μανώλη Γλέζου
Τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό διαδίκτυο κυκλοφορεί όμως μία είδηση, η οποία είναι μάλλον κωμική. Η συγκυρία όμως με τα απανωτά εγκαίνια στα Σκόπια δημιουργεί παραλληλισμούς, οι οποίοι μόνο να στενοχωρήσουν μπορούν όχι μόνο τους Μακεδόνες, αλλά όλους τους Έλληνες. Στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου την Τρίτη, συζητήθηκε ο ορισμός ακριβούς θέσης στην περιοχή Θόλου Παροικιάς για την τοποθέτηση μίας προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ενώ λοιπόν η συζήτηση αφορούσε την χωροταξική διάσταση της τοποθέτησης της προτομής, αφού ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα ήταν... ανεπιθύμητος για την Πάρο ήλθε η έκπληξη!
Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου κ. Μανόλης Γλέζος ψήφισε αρνητικά στην τοποθέτηση της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί όπως είπε: «από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και πιο πριν του πατέρα του Φιλίππου καταργήθηκε η δημοκρατία. Αρνούμαστε λοιπόν την διαστρέβλωση της ιστορίας».
Τώρα το ποιά ακριβώς Δημοκρατία κατήργησε ο Φίλιππος και ο γιός του, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαιτέρως τους ιστορικούς της άκρας αριστεράς. Εκτός αν την έχουν πατήσει τόσο πολύ εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουν ότι τα αρχικά “ΠΓΔΜ – Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” δεν αφορούν το κράτος των Σκοπίων, αλλά κάποια μορφή κοινοτικής οργάνωσης, που προϋπήρχε στην αρχαία Μακεδονία και την οποία... κατέλυσε ο Φίλιππος με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Πέρα όμως από το χιούμορ, με το οποίο μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη κατάσταση, είναι σαφές ότι είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι και οι συμπεριφορές, όχι μόνο του κ. Γλέζου αλλά και ολόκληρου σχεδόν του θιάσου της άκρας αριστεράς, που υπέσκαψαν το Μακεδονικό ζήτημα για την πλευρά της χώρας μας και οι Σκοπιανοί μπορούν ανεμπόδιστα και ατιμώρητα να προβαίνουν στα καραγκιοζιλίκια στα οποία προβαίνουν.
Είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που στεκόντουσαν αλληλέγγυες στην ... “Μακεδονία”, ήταν τα συνέδρια της ΚΝΕ στην οποία ομιλούσαν “σύντροφοι από την Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Μια προδοσία, εθνική, όχι για κάποιο άμεσο προσωπικό ή πολιτικό συμφέρον καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πολιτικό κέρδος. Αλλά μία προδοσία που προέρχεται από την ιδεολογική διαστροφή της αριστεράς.
Και τα συστημικά κόμματα βάδισαν τον δρόμο του Γλέζου
Δεν είναι όμως μόνο η αριστερά που υπέσκαψε το ζήτημα. Το ίδιο έκαναν και τα υπόλοιπα κόμματα, των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν δεσμευτεί κάποτε για κοινή στάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τραγωδία – περιπέτεια της τοποθέτησης αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Η οποία έφτασε μέχρις σημείου να τοποθετηθεί η βάση και η επιγραφή και στο τέλος να μην υπάρχει τίποτε.
Η αρχή έγινε κατά την διάρκεια της Δημαρχίας του κ. Δ. Αβραμόπουλου, όταν παραγγέλθηκε από τον γλύπτη Παππά, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στήθηκε μάλιστα και το βάθρο , με την σχετική επιγραφή στην συμβολή των οδών Αθ. Διάκου, Συγγρού και Αμαλίας, έναντι των στηλών του Ολυμπίου Διός.
Τον διαδέχτηκε στην Δημαρχία η κα Μπακογιάννη, αλλά ενώ ο καιρός περνούσε, το άγαλμα δεν στηνόταν. Και ενώ το Δημαρχείο διαβεβαίωνε ότι θα στηνόταν γρήγορα, τελικά το μόνο που έγινε ήταν η εμφάνιση συνεργείου του Δήμου στην περιοχή, αλλά μόνο για να ξηλώσει την επιγραφή: «Μέγας Αλέξανδρος…» που ήταν κολλημένη στην βάση του Βάθρου!
 Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε στην Δημαρχία ο κ. Κακλαμάνης. Σε σχετικές ερωτήσεις που έγιναν προς τον πρώην Δήμαρχο, αυτός απαντούσε ότι το άγαλμα θα στηθεί αμέσως και μάλιστα σε εμφανές σημείο της πόλης, όχι στην Διάκου ή στο πάρκο Ριζάρη, όπου θα ήταν σαν να το κρύβαμε και δεν θα το έβλεπε κανένας.
Στις αρχές του 2010 ελήφθη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου να στηθεί το άγαλμα στην πλατεία Κοτζιά, το αργότερο μέχρι την εθνική εορτή του Μαρτίου του 2010. Όμως ούτε τότε έγινε τίποτε.
Και φυσικά, επί Καμίνη, ούτε σκέψη! Προέχουν οι γιορτές ομοφυλοφίλων, μάλλον!
Τα πράγματα είναι απλά. Πλέον μόνη μας ελπίδα, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, είναι η διάλυση του κρατιδίου λόγω συγκρούσεων μεταξύ Σλάβων και Αλβανών. Γεωπολιτικά μπορεί να μην μας συμφέρει μάλιστα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διαφορετικά πάντως, με δεδομένη την μέχρι τώρα στάση της χώρας μας, ελπίδα για μια συμφέρουσα για εμάς λύση, δεν υπάρχει.
Δημήτρης Παπαγεωργίου 

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου