Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η ελληνική οικονομία, η επερχόμενη κατάρρευση και ξένα άρθρα/αναλύσεις που ποτέ κανείς δεν διέψευσε!


Όλοι γνωρίζουμε πως η χώρα βαδίζει σε μονοπάτι αδιέξοδο όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε πως η κατάρρευση βρίσκεται προ των πυλών. Οι λόγοι που ακόμη δεν ήρθε αλλά και o τρόπος που θα έρθει είναι από τα ελάχιστα που (δήθεν) ακόμη δεν γνωρίζουμε, αν και δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε.
Στη προσπάθεια να αντλώ θεματολογία όσον το δυνατόν εγκυρότερη, ειδικά από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ήμουν ανέκαθεν πολύ προσεκτικός κυρίως στα θέματα...
που αφορούσαν την οικονομία γιατί παραδέχομαι πως ο ίδιος δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις που θα με αποτρέψουν από πιθανές δημοσιογραφικές παγίδες.
Από τα οικονομικά άρθρα/αναλύσεις του ξένου πάντα τύπου που αφορούν τη χώρα μας και που έχω μέχρι σήμερα αναδημοσιεύσει στα ελληνικά (απόδοση ξένου κειμένου στην ελληνική γλώσσα - περίληψη), ορισμένα ποτέ δεν διαψεύστηκαν από κανέναν πολιτικό παράγοντα/φορέα, αλλά ούτε και υπήρξε εκτενή αναφορά από τα δικά μας ΜΜΕ.

Ακολουθούν ορισμένα από εκείνα που θυμάμαι πως έχω αναρτήσει και τα παραθέτω σήμερα προς σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση:

THE WALL STREET JOURNAL: Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη την επόμενη μέρα θα της χαρίσουν αναγκαστικά ολόκληρο το χρέος!

 
17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 – (σχετική ανάρτηση: GEOPOLITICS & DAILY NEWS)
Η δική μου τότε επιμέλεια στο ξένο άρθρο ακολουθεί…
Ένα άρθρο που αν μη τι άλλο προβληματίζει δημοσιεύτηκε πριν λίγο στην αμερικανική εφημερίδα THE WALL STREET JOURNAL. Ο τίτλος του …«Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;»
Και απαντά ο ίδιος ο αρθρογράφος (Allen Mattich)
Τότε ο κεντρικός πυρήνας της Ευρώπης, η Γερμανία, θα υποστεί τέτοια ζημιά που θα αναγκαστεί να διαγράψει μονομιάς ολόκληρο το ελληνικό χρέος. Τι θα συμβεί όμως αν η Γερμανία διαγράψει από ανάγκη ολόκληρο το ελληνικό χρέος; Τότε θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας και ηθικής. Μιας και αυτομάτως το ίδιο με την Ελλάδα θα πράξουν και η Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία με συνέπεια τη βέβαιη καταστροφή της Ευρωζώνης.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ναι μεν αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας τους όσον αφορά τη συνεχόμενη βοήθεια στην Ελλάδα, ωστόσο δεν εξηγούν γιατί το κάνουν.
Ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Barry Eichengreen, προειδοποιεί πως είτε το θέλουμε είτε όχι, μια εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από το «ευρώ» (πτώχευση) θα αποτελέσει τη «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων».
Το μέλλον της Ευρωζώνης και τα συμφέροντα Γαλλίας και Γερμανίας κρίνονται καθαρά από τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο μέλλον.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο συγκρίνει την ελληνική οικονομική κρίση με εκείνη της Αργεντινής και υπενθυμίζει πως η Αργεντινή επέστρεψε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τρία χρόνια μετά τη πτώχευση. Αντίθετα με τις σημερινές αποφάσεις και αν όλα πάνε κατ’ ευχή, η Ελλάδα το 2016 θα βρεθεί σε επίπεδα ρυθμών ανάπτυξης προ του 2008.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304186404576389632761803982.html?mod=WSJ_hp_us_mostpop_read

THE NEW YORK TIMES: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχεται πως το σχέδιο λιτότητας που επέβαλλε θα …αποτύχει!

12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 – (σχετική ανάρτηση: GEOPOLITICS & DAILY NEWS)
Η δική μου τότε επιμέλεια στο ξένο άρθρο ακολουθεί…
Ένα πραγματικά «παράξενο» δημοσίευμα των “THE NEW YORK TIMES” δίνει μια διαφορετική διάσταση σε όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο καιρό σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως από την αρχή του έτους, έχουν γίνει μια σειρά από μυστικές συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με κάποιους ώστε να καταρτηστεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποιο «κούρεμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο είναι τα άτομα που επεξεργάστηκαν το όλο σχέδιο και το παρουσίασαν στον κο Παπανδρέου. Ο πρώτος είναι ο Άγγλος, Stuart Holland, ειδικός στα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα, πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος του βρετανικού Εργατικού Κόµµατος, όπως επίσης επί µακρόν σύµβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο δεύτερος είναι Έλληνας και ονομάζεται Ιωάννης Βαρουφάκης. Είναι οικονομολόγος και …blogger στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα ο κος Βαρουφάκης ήταν λογογράφος του κου Παπανδρέου από το 2004 έως το 2006.
Βλέποντας το σχέδιο των δύο ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το σχέδιο λιτότητας που μας έχει επιβάλλει θα αποτύχει (!) όπότε και άναψε το πράσινο φως στους δύο να το προωθήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο όλο σενάριο, αντέδρασε ο Υπουργός Οικονομικών κος Παπακωνσταντίνου, λόγω που θεωρεί απίθανο το συγκεκριμένο σχέδιο να εγκριθεί από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ερώτηση.
Είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να παραδέχεται πως το σχέδιο λιτότητας που ο ίδιος έχει ψηφίσει είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτύχει;
Δηλαδή προεξοφλεί τη χρεοκοπία μας;
Λογικά, δεν θα πρέπει κάποιος από τη κυβέρνηση να απαντήσει στο δημοσίευμα των THE NEW YORK TIMES;

WIENER ZEITUNG: «Η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Maria Fekter παραδέχεται πως η χώρα της έχει εισπράξει από την Ελλάδα …19 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους»

1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 – (σχετική ανάρτηση: GEOPOLITICS & DAILY NEWS)
Η δική μου τότε επιμέλεια στο ξένο άρθρο ακολουθεί…
Συνέντευξη στην Αυστριακή εφημερίδα WIENER ZEITUNG έδωσε η Υπουργός Οικονομικών, Maria Fekter και όπως αναμενόταν η συζήτηση περιελάμβανε και το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδας καθώς και τα δανεικά που τις προσφέρουν οι χώρες της Ευρωζώνης.
Στην ερώτηση, πως θα πειστούν οι Αυστριακοί πολίτες ώστε να δεχτούν να φύγει από τη χώρα τους μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε πως …αρκεί να τους εξηγήσουμε αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Και συνεχίζοντας…
τόνισε χαρακτηριστικά «μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό. Δανείζουμε τα χρήματα μας, δεν τα χαρίζουμε».
«Στη περίπτωση που αφήσουμε και χρεοκοπήσουν κράτη όπως είναι η Ελλάδα, θα κοστίσει περισσότερο. Αυτομάτως αυτό θα συνιστούσε οικονομική και κοινωνική καταστροφή»
http://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/oesterreich/45253_Familiensplitting-ist-retro.html

gdailynews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου