Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Παιχνίδια κατασκόπων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές


«Ενα από τα τηλέφωνα της λίστας των υποκλοπών ανήκει στην αμερικανική πρεσβεία». Η δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στις 2 Φεβρουαρίου του 2006, έβαζε στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που εκείνη την ημέρα αποκαλυπτόταν με λεπτομέρειες, τον «αμερικανικό παράγοντα»
Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τη μέθοδο την οποία ακολούθησαν... οι άγνωστοι δράστες των υποκλοπών έφεραν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην «καρδιά» του ιστού με τα κινητά τηλέφωνα-παγίδες που είχε στηθεί αρκετό καιρό πριν από την αποκάλυψη. Ωστόσο, ο «αμερικανικός παράγοντας» στο σκάνδαλο των υποκλοπών είχε περάσει τότε σε δεύτερο πλάνο μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων.
Τώρα, πέντε χρόνια έπειτα από εκείνες τις δηλώσεις, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ξαναμπαίνει στο κάδρο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος διενήργησε το δεύτερο μέρος της έρευνας για τις υποκλοπές, έδειξαν και πάλι προς την πλευρά της αμερικανικής πρεσβείας. Η υπόθεση πλέον εξελίσσεται σε κατασκοπευτικό θρίλερ, αφού το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας κατασκοπείας. Στην πράξη, το συγκεκριμένο αδίκημα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί - δεν είναι άλλωστε τυχαία ότι η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και όχι κατά συγκεκριμένων προσώπων, πιθανών κατασκόπων.
Οι δράστες των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν βρέθηκαν ποτέ από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και τώρα, όπως λένε νομικοί, το μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθούν οι κατάσκοποι. Οχι μόνο οι φυσικοί, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, με δεδομένο, μάλιστα, ότι στη λίστα των υπό παρακολούθηση προσώπων, εκτός από δεκάδες πολίτες, ήταν ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ. Η πρώτη πληροφορία για τις υποκλοπές είχε φθάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο στις 10 Μαρτίου 2005 από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Vodafone Γιώργο Κορωνιά, που έκανε λόγο για περίεργη ενεργοποίηση ενός τμήματος λογισμικού της εταιρείας. Ηταν ένα τυχαίο εύρημα στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας των τεχνικών προκειμένου να εντοπιστούν προβλήματα σε κλήσεις και μηνύματα που είχαν αναφέρει κάποιοι πελάτες της Vodafone.
Από την έρευνα προέκυψε ότι συνολικά είχαν χρησιμοποιηθεί 14 καρτοκινητά τηλέφωνα-«σκιές», τα οποία εντοπίζονταν από τότε στις περιοχές Λυκαβηττού, Πλατείας Μαβίλη και γενικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Μόλις ολοκληρωνόταν η συνομιλία το ειδικό λογισμικό «έκλεινε» αυτόματα, με αποτέλεσμα να μην αφήνει ίχνη και να μην μπορεί να εντοπιστεί. Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που μετά την πρόσφατη άσκηση της δίωξης για απόπειρα κατασκοπείας θυμήθηκαν ότι από τότε η αμερικανική πρεσβεία ήταν στο κέντρο του «χάρτη» με τα πιθανά σημεία ενεργοποίησης των ύποπτων κινητών τηλεφώνων.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύφθηκε ότι το στέλεχος της Vodafone, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Δικτύου, Κώστας Τσαλικίδης είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του, στον Κολωνό, το πρωινό της 9ης Μαρτίου 2005. Η οικογένειά του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι δεν επρόκειτο για αυτοκτονία, αλλά για δολοφονία.
Ο εισαγγελέας Γιάννης Διώτης ερευνά την υπόθεση, εξετάζει τεχνικούς συναδέλφους του αυτόχειρα, την οικογένειά του, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το αρχείο του - ηλεκτρονικό και γραπτό - και φτάνει μέχρι το σπίτι του Κώστα Τσαλικίδη στον Κολωνό. Το αποτέλεσμα: καταλήγει ότι ο Κώστας Τσαλικίδης ήξερε πως γίνονταν υποκλοπές και γι' αυτό αυτοκτόνησε. Αποφαίνεται ότι συνδέεται αιτιωδώς ο θάνατός του με τις υποκλοπές και ζητά να συσχετιστούν οι δύο δικογραφίες. Ωστόσο, ο εισαγγελέας δεν είχε λύσει τον «γρίφο» σχετικά με το περιεχόμενο και το είδος της τελευταίας επικοινωνίας που είχε μέσω του κέντρου της Vodafone, στον Κηφισό, λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός, ο Κώστας Τσαλικίδης. Για τον λόγο αυτό και πάλι η οικογένεια του 39χρονου αυτόχειρα ζητά να ανασυρθεί και αυτή η δικογραφία από το αρχείο, προκειμένου να συσχετιστεί με τη βασική υπόθεση των υποκλοπών.
«Η άσκηση ποινικής δίωξης για απόπειρα κατασκοπείας εις βάρος της χώρας αποδεικνύει ότι εσφαλμένα η υπόθεση των υποκλοπών λίμναζε στο αρχείο, όπως εσφαλμένα η υπόθεση Τσαλικίδη αρχειοθετήθηκε. Η εκδοχή των "περίεργων συμπτώσεων" ή της "αιφνίδιας αυτοκτονίας" υποτιμά την κοινή λογική, τη σοβαρότητα των υποθέσεων, το μέγεθος, την οργάνωση και την υποδομή των εγκλημάτων. Εκπτωση όμως από την κοινή λογική αποτελεί και η παραδοχή ότι δήθεν η κατασκοπεία παρέμεινε στο στάδιο της απόπειρας και ότι από τις οργανωμένες πολύμηνες συνακροάσεις δεν υπεκλάπη το παραμικρό κρατικό απόρρητο», λέει η πληρεξούσια δικηγόρος της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου