Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η νύχτα των Ιμίων…


Θα ήταν ευχής έργον εάν η Ελλάδα αποτελούσε αξιόπιστη προς την Τουρκία αποτρεπτική δύναμη. Και μακάρι να ήταν αξιόπιστες οι αποτρεπτικές δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.
Πώς, όμως, να γίνει πιστευτός ο κ. Πάγκαλος και η ελληνική κυβέρνηση, όταν είναι...
αυτός ο ίδιος που τη νύχτα των Ιμίων είχε διαβουλευτεί με τις ΗΠΑ για την υποστολή της ελληνικής σημαίας;

Πώς να γίνει πιστευτός, όταν αυτός ο ίδιος ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2008, στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, την ακύρωση της άφιξης των S-300 στην Κύπρο; Γεγονός που σηματοδότησε και την απαρχή του ξηλώματος του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Πώς, τέλος πάντων, να είναι αξιόπιστη η ελληνική αποτροπή όταν: Α) Η Αθήνα δεν τολμά να καθορίσει ΑΟΖ στο Καστελόριζο, διότι μια τέτοια ενέργεια θεωρείται σιωπηρώς από την Άγκυρα ως αιτία πολέμου; Β) Από την εποχή του Αρσένη έχει να πετάξει πολεμικό μαχητικό στην Κύπρο; Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα σε μια κρίση, με τον κ. Πάγκαλο να υβρίζει προ ολίγων μηνών τους πιλότους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας;
Οι εξελίξεις φανερώνουν πόσο τραγική ήταν η εξουδετέρωση του Δόγματος και η αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς, αλλά και πόσο επικίνδυνοι είναι οι λεονταρισμοί της Τουρκίας και πόσο ανεύθυνα συμπεριφέρονται Αθήνα και Λευκωσία στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθότι τόσο το Καστελόριζο όσο και η Κύπρος είναι αχίλλειες πτέρνες. Συναφώς εγείρονται δυο ερωτήματα:
Πρώτο, πώς θα αντιδράσει η Αθήνα, εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε έρευνες πλησίον του Καστελόριζου, όπου, υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν θαλάσσιος χώρος ανήκων στην ελληνική ΑΟΖ; Με κρίση ή διαμαρτυρίες, που ουδόλως θα εμποδίζουν στην εμπέδωση της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας;
Δεύτερο, τι θα πράξει η Κύπρος, η οποία δεν διαθέτει στόλο, εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες σε οικόπεδα που ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ; Και τι θα πράξει η Αθήνα; Θα στείλει το ελληνικό ναυτικό; Θα εμπλακεί σε κρίση με την Τουρκία, σε μια περίοδο οικονομικού και κοινωνικού χάους;
Μακάρι η Ελλάδα να είχε αποτρεπτική ισχύ και να στάθμευαν πολεμικά μαχητικά στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εγγυητικών υποχρεώσεων των Αθηνών. Και μακάρι ο Πρόεδρος να μην ήταν τόσο αλλεργικός με την Ελλάδα και τις ένοπλες δυνάμεις γενικότερα, ώστε να είχαμε αξιόμαχη Εθνική Φρουρά. Η αποτροπή, όμως, δεν στηρίζεται σε ευσεβοποθισμούς, αλλά στην πραγματικότητα.
Και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, η αποτρεπτική έναντι της Τουρκίας δύναμη μπορεί να είναι για την Κύπρο το Ισραήλ. Όχι γιατί πεθαίνει από έρωτα για μας, αλλά γιατί τα δικά του ενεργειακά και στρατηγικά συμφέροντα συγκλίνουν με τα κυπριακά. Και γιατί διαθέτει αξιόπιστη στρατιωτική μηχανή. Η συμμαχία μαζί του επιβάλλεται, προφανώς, για να μη ζήσουμε ξανά τη νύχτα των Ιμίων…

antistasi.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου