Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πολεμικό κλίμα Τουρκίας - Ισραήλ

Ο Τ. Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κακομαθημένο παιδί»  Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει πλήρως τις εμπορικές - στρατιωτικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, καθώς και τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Προειδοποίηση...
για αυξημένη ναυτική παρουσία της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τ. Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κακομαθημένο παιδί»
Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ μετά την ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι διακόπτει πλήρως τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Εν μέσω ρήξης με το Ισραήλ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η Αγκυρα αυξάνει τη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ -διά στόματος του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου-, ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την τελετή για την έναρξη του δικαστικού έτους, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουμε τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουμε. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά".
Στο θέμα αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ στο χθεσινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", η οποία υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο αυτών των μέτρων η Τουρκία θα κάνει τις προσεχείς ημέρες πιο αισθητή την παρουσία των ναυτικών της δυνάμεων ανατολικά και νότια της Κύπρου. Η εφημερίδα κάνει λόγο για "επιχείρηση Μπαρμπαρός" και αναφέρει ότι το 2010 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπλευσαν στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Αδριατική. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε, επίσης, ότι η Αγκυρα θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και αποκάλεσε το Ισραήλ "κακομαθημένο παιδί".
"Ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να προβούμε και σε άλλα, διαφορετικά βήματα", είπε ο Τ. Ερντογάν και πρόσθεσε: "Το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο αυτό".
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε τους τρεις όρους της Αγκυρας:
1. Να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την εισβολή Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" πριν από έναν χρόνο.
2. Να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές.
3. Να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας.
Από την πλευρά του "το Ισραήλ προσπαθεί να αποφύγει μία νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία", δήλωσε χθες Ισραηλινός αξιωματούχος μετά τις ανακοινώσεις του Ερντογάν. Αντιδρώντας στην άρνηση του Τελ Αβίβ να ζητήσει συγνώμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι είναι πιθανόν να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την προοπτική αυτή.
Η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας "προκαλεί ανησυχία" στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, που δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δραστηριοποιείται και στα δύο κράτη ευνοώντας "την αποκλιμάκωση" και "την αποφυγή του κλίματος σύγκρουσης και στο μέλλον".
ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛ
Η δέσμη μέτρων Νταβούτογλου
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Α. Νταβούτογλου την περασμένη Παρασκευή.
1. Οι τουρκο-ισραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι σήμερα.
2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.
3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.
4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τον Μάιο του 2010. Ξεκινά διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.
5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία για την ισραηλινή επίθεση εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου