Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Βεντέτα για... προσωπική διαφορά

Δραστικές περικοπές έρχονται με το ενιαίο μισθολόγιο στις αποδοχές των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και κυρίως όσων λαμβάνουν υψηλά επιδόματα.
Η τρόικα δεν... πείστηκε με το σχέδιο μισθολογίου που της παρουσίασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προέβαλε το επιχείρημα πως η "προσωπική διαφορά" αποτελεί...
ένα "τρικ" για να μη θιχτούν τα... ρετιρέ του Δημοσίου.
Γι' αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις αναγκαίες τροποποιήσεις, προκειμένου το μισθολόγιο να λάβει το "ΟΚ" των δανειστών μας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι το οικονομικό επιτελείο να υιοθετήσει τις διατάξεις που εμπεριείχε το σχέδιο Παπακωνσταντίνου - Ραγκούση και να τις επεκτείνει τόσο σε ΔΕΚΟ όσο και σε ΟΤΑ.
Κατά κύριο λόγο να προωθήσει τη διάταξη για την εξίσωση εντός τριετίας των συνολικών αποδοχών για όσους υπαλλήλους έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
Με αυτόν τον τρόπο μέσα σε τρία χρόνια οι υπάλληλοι οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών κ.λπ.) θα μετρήσουν απώλειες στις αμοιβές τους που θα φθάσουν και το 40%.
Αντίθετα, στο σχέδιο μισθολογίου που παρουσιάστηκε στην τρόικα υπάρχει πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η "προσωπική διαφορά" που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των υπό κατάργηση επιδομάτων εξανεμίζεται σταδιακά και με συγκεκριμένα ποσοστά κατ' έτος σε μία επταετία.
"Βέτο"Οπως γίνεται αντιληπτό, οι επικεφαλής της τρόικας άσκησαν "βέτο" και ζήτησαν αφενός άμεση μείωση της μισθολογικής δαπάνης και αφετέρου περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ.
Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί και στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Υπό το βάρος των πιέσεων όλα δείχνουν πως η "προσωπική διαφορά" δεν θα περάσει ή θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος εξάλειψής της και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα μισθολόγιο με τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Εκτός των επιδομάτων αδείας - εορτών θα παραμείνουν άλλα τέσσερα επιδόματα (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας, και επίδομα για θέσεις ευθύνης) και θα καταργηθούν όλα τα υπόλοιπα.
  • Στον βασικό μισθό θα ενσωματωθεί ένα τμήμα από τις αποδοχές των σημερινών επιδομάτων.
  • Σταδιακά και σε βάθος τριετίας υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία θα έχουν και ταυτόσημες αποδοχές.
  • Στα 100 επιδόματα που καταργούνται περιλαμβάνονται όλα τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα μηνιαία ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων Εσωτερικών (κυμαίνονται από 35 έως 770 ευρώ), Οικονομικών (κυμαίνονται από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ), Εξωτερικών (από 55,86 έως 485,70 ευρώ), Ανταγωνιστικότητας (από 455,80 έως 650,10 ευρώ), πρώην ΠΕΧΩΔΕ (από 387,18 έως 570 ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (από 367,56 έως 445,28 ευρώ), Δικαιοσύνης (από 417,75 έως 536,76 ευρώ) και πρώην Τουριστικής Ανάπτυξης (κυμαίνονται από 413,70 έως 450,14 ευρώ).
  • Μεγάλοι "χαμένοι" θα είναι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι, αφού θα αμείβονται μόνο με τον βασικό μισθό, ο οποίος θα περιέχει μόνο μέρος των επιδομάτων.
"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Καταργείται το 35% των γραμματειών, διευθύνσεων και τμημάτων
Το νέο... επιτελικό κράτος που προετοιμάζει η κυβέρνηση θα έχει μειωμένο κατά 35% περίπου αριθμό γενικών γραμματειών, γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων γεγονός που θα μεγαλώσει τη "δεξαμενή" των υπαλλήλων που θα περάσουν σε μεταγενέστερη φάση σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παραδοθεί εντός των επόμενων ημερών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιέχεται σχέδιο αναδιάρθρωσης σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταργηθεί το 1/3 γραμματειών, διευθύνσεων και τμημάτων προκειμένου να είναι πιο λειτουργικό το κράτος.
Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και πλέον είναι θέμα χρόνου να προωθηθεί και "Καλλικράτης" στον στενό δημόσιο τομέα.
Με την υλοποίηση του θα ανοίξει ο δρόμος για να επεκταθεί στον στενό δημόσιο τομέα ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας.
Επί του παρόντος ο νέος θεσμός πέρα από τους φορείς που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα ισχύσει και σε 160 ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ αλλά και εισηγμένες εταιρείες στις οποίες έχει αποσταλεί σχετική επιστολή για να ενημερώσουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών για το προσωπικό τους (συνολικό αριθμό, μισθούς, επιδόματα κ.λπ.).
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας έχει προσδιορίσει στις 10.000 τον αριθμό των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα ενταχθούν σε καθεστώς μισθωτής εργασίας.
Εξάλλου χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλιας Μόσιαλος τόνισε ότι αυτή την περίοδο γίνεται επεξεργασία των δεδομένων ώστε να προσδιορισθούν τους οργανισμούς και το πλεονασματικό προσωπικό.
Κώστας Τσαχάκης

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου