Νέος "Αρμαγεδδών" πλήττει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση υπό το βάρος και των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας προχωρεί στην εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και λοιπούς δημόσιους φορείς χωρίς τη χορήγηση "προσωπικής διαφοράς", γεγονός που οδηγεί...
σε εισοδηματικές απώλειες από 10% έως και 40%, την υπαγωγή σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας περίπου 14.000 εργαζομένων και βάζει "λουκέτο" σε δεκάδες προβληματικούς φορείς, φέρνοντας προ των πυλών απολύσεις υπαλλήλων.
Παράλληλα καθιερώνεται ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, ώστε να είναι εύκολη η μετακίνηση των υπαλλήλων μέσω μετατάξεων για να καλυφθούν κενά και ελλείψεις υπηρεσιών από εκείνες που διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό.
Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να μειωθούν άμεσα οι κρατικές δαπάνες, αλλά και να... κατευνάσει τους δανειστές μας ώστε να ανάψουν το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους εργαζομένους σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό (πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου).
Θα προβλέπει την κατάργηση των πολύ υψηλών ειδικών και κλαδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και πολλές άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που απασχολούνται σε υπουργεία ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Δηλαδή δεν θα ισχύσει η κυβερνητική εξαγγελία ότι η ψαλίδα που θα προκύψει μεταξύ των αποδοχών του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των πιο χαμηλών του νέου, χωρίς τα επιδόματα, θα περιοριστεί έως έναν βαθμό με τη μορφή "προσωπικής διαφοράς".
Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 300.000 υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα καταργηθούν πλήρως ή στην καλύτερη περίπτωση θα περικοπούν σημαντικά, καθώς ένα μικρό τμήμα τους θα διασωθεί και θα ενσωματωθεί στους βασικούς μισθούς.
Επιδόματα παραγωγικότητας
Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε πως με το νέο μισθολόγιο θα καταβάλλονται πλέον "επιδόματα παραγωγικότητας" με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Τα ποσά αυτά θα χορηγούνται σε πολύ λιγότερους υπαλλήλους και μόνο εφόσον αυτοί επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν.
Ειδικότερα με το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα καταργηθούν περίπου 100 κλαδικά και ειδικά επιδόματα. Θα διατηρηθούν τα επιδόματα εορτών και αδείας, η οικογενειακή παροχή, το επίδομα ανθυγιεινών συνθηκών και παραμεθόριων περιοχών. Είναι πιθανόν να διατηρηθούν και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Οι βασικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου θα απαρτίζονται από τον βασικό μισθό και το επίδομα θέσης, το οποίο θα διαφοροποιείται με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα και τα έτη υπηρεσίας.
ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χρήμα τέλος σε φορείς που κρύβουν τις δαπάνες
Χρήμα... τέλος από τον κρατικό προϋπολογισμό για όσους φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία , ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ) δεν ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τις δαπάνες τους και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε χθες μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και στην πλήρη και άμεση ενεργοποίησή του. Στόχος του Μητρώου, όπως εξήγησε, είναι ο έλεγχος των υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης αλλά και των δαπανών για την κάλυψή τους. Μάλιστα ο υπουργός ξεκαθάρισε πως "όποιος οργανισμός δεν τις δηλώνει θα παύει να επιχορηγείται".
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών με διαδικασίες-εξπρές
Ερχονται μαζικές καταργήσεις?συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και ως αποτέλεσμα είναι ορατό το ενδεχόμενο απολύσεων υπαλλήλων που τους επανδρώνουν.
Το χρονικό όριο που είχε τεθεί για την υλοποίηση των καταργήσεων, δηλαδή εννέα μήνες, δεν ισχύει πλέον και η κυβέρνηση τις προχωρά με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να προκύψει περιστολή δαπανών και δημοσιονομικό όφελος εντός του 2011.
Την επίσπευση του προγράμματος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε πως, βάσει του Μνημονίου αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμενόταν να υλοποιηθεί εντός των επόμενων εννέα μηνών.
Ομως, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα αυτό και ό,τι είχε σχεδιαστεί να εφαρμοστεί στους επόμενους εννέα μήνες, να "γίνει τώρα, στις προσεχείς εβδομάδες", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης, σημείωσε ότι οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις, συνενώσεις φορέων δεν θα αφορούν μόνο τους οργανισμούς του Δημοσίου που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε όλους τους φορείς για τους οποίους δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται η άμεση κατάργηση των ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ, καθώς και η συγχώνευση των ΟΣΚ, "Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ", ΔΕΠΑΝΟΜ και ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ, για τους οποίους έχουν γίνει και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου θα προχωρήσει άμεσα και για άλλους οργανισμούς με τη γρήγορη προώθηση όλων των απαραίτητων κοινών υπουργικών αποφάσεων.
Οι εργαζόμενοι των φορέων που θα επιλεγούν θα έλθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης.
ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ
14.000 άτομα θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία
Τους 200.0000 προσεγγίζει ο αριθμός των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι θα μπουν στη "δεξαμενή", από την οποία θα επιλεγεί το πλεονάζον προσωπικό για τη μισθωτή εφεδρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί τελικά σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα φθάσει τα 14.000 άτομα.
Η μισθωτή εφεδρεία επί της ουσίας αποτελεί προπομπό απόλυσης, καθώς αν μέσα σε 12 μήνες οι υπάλληλοι αυτοί δεν απορροφηθούν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες θα απολύονται.
Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση ενεργοποίηση του θεσμού της μισθωτής εφεδρείας ίσως και εντός του μήνα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια περιστολής των κρατικών δαπανών.
Ο θεσμός αφορά υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, εισηγμένες εταιρείες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Τομέα.
Ηδη έχουν σταλεί επιστολές από το υπουργείο Οικονομικών στους παραπάνω φορείς, οι οποίοι θα πρέπει έως το τέλος της εβδομάδας να ενημερώσουν για τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, τους μισθούς τους, τις πρόσθετες αμοιβές, τα τυπικά προσόντα κ.ά.
Στο υπουργείο υπολογίζουν ότι στους οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης απασχολούνται 200.000 υπάλληλοι και πως εξ αυτών 14.000 θα τεθούν σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας.
Η εργασιακή εφεδρεία, τουλάχιστον επί του παρόντος, δεν θα τεθεί σε ισχύ στον στενό πυρήνα του δημόσιου τομέα, δηλαδή στους κρατικούς υπαλλήλους, όπως θα μετονομαστούν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Με το νέο καθεστώς ο κάθε υπάλληλος θα λαμβάνει για δώδεκα μήνες το 60% του βασικού μισθού του. Δηλαδή θα έχει απώλεια εισοδήματος περί του 50%, μια και δεν θα παίρνει και επιδόματα.
Από τη στιγμή που στο διάστημα αυτό κριθεί από το ΑΣΕΠ ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου θα απολύεται.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χθες πως η λύση της σύμβασης είναι η ύστατη λύση.
Υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης και πάντα η εγγύηση του ΑΣΕΠ τόνισε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως τον θεσμό είχε προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης ανέφερε πως όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα διανύσουν επωφελώς αυτό το διάστημα.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας να τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου.
Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του Υπουργικού Συμβουλίου διαμορφώθηκαν δύο... τάσεις για την εφεδρεία.
Ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Ηλ. Μόσιαλος και ο Αν. Λοβέρδος υποστήριξαν ότι ο θεσμός θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί, καθώς συντηρείται το υψηλό μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.
Από την άλλη πλευρά ο Μ. Παπαϊωάννου, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Χ. Παπουτσής εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.
Κώστας Τσαχάκης
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου