Νέα ύποπτα χτυπήματα κατά της Ελλάδας με φήμες και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο περί επικείμενης χρεοκοπίας εκδηλώθηκαν αργά χθες το απόγευμα, εκτινάσσοντας σε ύψος-ρεκόρ τα spreads των ελληνικών ομολόγων και σπέρνοντας κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές για την ελληνική κρίση χρέους.
Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, που διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου έκανε λόγο...
για κακόγουστο παιχνίδι και οργανωμένη σπέκουλα που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά.
Η φημολογία περί χρεοκοπίας της Ελλάδας ξεκίνησε από ένα e-mail σε χρηματιστηριακό site που έκανε τον γύρο των αγορών και μιλούσε για στάση πληρωμών εντός του Σαββατοκύριακου, και στη συνέχεια κλιμακώθηκε με δημοσίευμα στο Bloomberg που ανέφερε ότι το Βερολίνο ετοιμάζει ένα "σχέδιο Β" για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και χρεοκοπήσει. Το πλάνο περιλαμβάνει μέτρα στήριξης προς τράπεζες και ασφαλιστικές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό "κούρεμα" 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Η ύπαρξη ενός Plan B, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζει τις γερμανικές ανησυχίες ότι η αποτυχία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος απειλεί τις ευρωπαϊκές προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Τα διάφορα σχόλια και οι φήμες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο περί δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα "φημών" για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά.
Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους. Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους".
Διαψεύδουν οι Γερμανοί
Δεν υπάρχει σχέδιο "Β"
Η Γερμανία δεν εξετάζει τη δημιουργία προγράμματος στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αποτύχει στην επίτευξη των στόχων που προβλέπονται από το πακέτο διάσωσης και κατά συνέπεια ανακηρύξει στάση πληρωμών. Σε αυτήν τη δήλωση προέβη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Johannes Blankenheim στο Dow Jones Newswires, τονίζοντας πως δεν υπάρχει σχέδιο "B".
Προαγγελος εξελίξεων στην ευρωτράπεζα
Αιφνιδιαστική παραίτηση Σταρκ από την ΕΚΤ
Αλλαγή πλεύσης στην πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτεί η χθεσινή αιφνιδιαστική παραίτηση του Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ από μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου.
Αν και σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι παραιτείται "για προσωπικούς λόγους", οργίασαν οι φήμες ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε διαφωνίες με τον πρόεδρο Τρισέ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η παραίτηση αυτή θα έχει απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς ο κ. Σταρκ δεν ήταν ένα τυχαίο μέλος της ΕΚΤ, αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της και βασικός εκφραστής των γερμανικών θέσεων για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Αναλυτές σχολίασαν ότι αποτελούσε το τελευταίο "γεράκι" εντός της ΕΚΤ, δηλαδή τον τελευταίο εκπρόσωπο της νομισματικής ορθοδοξίας που πρεσβεύει η Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, η θέση του θα καλυφθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Γιεργκ Ασμουσεν. "Είναι πολύ σοβαρό. Ο Σταρκ είχε τις ίδιες απόψεις για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ με τον Αξελ Βέμπερ (σ.σ. τον παραιτηθέντα για τον ίδιο λόγο τέως κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας).
Είχε τη θέση που έχουν όλοι οι Γερμανοί. Αυτή είναι μια ένδειξη τεράστιων προβλημάτων εντός της ΕΚΤ. Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με την κατεύθυνση που παίρνει η ΕΚΤ", σχολίασε ο Μ. Νόιμαν, καθηγητής Οικονομικών.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
Διεθνής ανησυχία
Βούλιαξαν τα χρηατιστήρια, στα ύψη τα spreads
Οι φήμες και τα σενάρια περί επικείμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τις διεθνείς χρηματαγορές και το ευρώ και σε επίπεδα ρεκόρ τα spreads και τα CDS όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών και κρατών.
Οι αρχικές απώλειες από την παραίτηση του μέλους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Σταρκ μετατράπηκαν σε καθίζηση μετά τα δημοσιεύματα για στάση πληρωμών της Ελλάδας.
Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά 4%, στέλνοντας και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε ελεύθερη πτώση, ενώ η αναταραχή έπληξε και το ευρωπαϊκό νόμισμα που υποχωρούσε έως 2,1% έναντι του γεν και κατά 1,7% έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας συνολική απώλεια μέσα στην εβδομάδα σχεδόν 4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Επιπλέον, ο δείκτης που καταγράφει στις αγορές χρέους το κόστος ασφάλισης κρατικών τίτλων στην Ευρώπη, ανέβηκε κατά 13 μονάδες βάσης, στις 336, ενώ το κόστος ασφάλισης των τίτλων 25 ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών ενισχύεται κατά 18 μονάδες στις 282 μονάδες.
Aλμα
Τα ελληνικά CDS από την πλευρά τους κατέγραφαν άλμα 701 μονάδων βάσης φθάνοντας ως τις 3.727 μονάδες και αποτυπώνοντας πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας στο 94%. Οσο για το spread του 2ετούς ομολόγου, ενισχύονταν πλέον των διακοσίων μονάδων βάσης, με την απόδοση να σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στο 57,08%.
Στην αντίπερα όχθη οι αποδόσεις γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων υποχωρούσαν σε επίπεδα - ρεκόρ. Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου ήταν στο 0,377% ενώ του 10ετούς στο 1,77%. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,89%.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ
Από τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις
Πιέσεις από την τρόικα για μεταρρυθμίσεις και μέτρα
Σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα (αρχικά με τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια με τους επικεφαλής) προκειμένου να εξασφαλιστεί η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ.
Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και οι δανειστές μας, γνωρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου εξαντλούνται στα μέσα Οκτωβρίου, πιέζουν επίπεδο για:
- Αμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το ενιαίο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, το κλείσιμο κρατικών φορέων, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ουσιαστικό άνοιγμα των επαγγελμάτων.
- Πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2012. Υπολογίζοντας και τις παρεμβάσεις που έχουν προβλεφθεί για την επόμενη χρονιά στο Μεσοπρόθεσμο, ζητούν το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμούν, θα καλυφθεί και πιθανή απόκλιση στον φετινό στόχο για το έλλειμμα.
Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη συμβολή τους στη μείωση του φετινού ελλείμματος. Παράλληλα θα επιδιώξει να υπάρξει μια κατ' αρχάς συμφωνία για τον φετινό δημοσιονομικό στόχο και τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που μπορεί να υπάρξουν στο σκέλος των δαπανών.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου