Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Μειώσεις σοκ στους μισθούς και απολύσεις

Ευ. Βενιζέλος: Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν ευσυνείδητα, παραγωγικά, έντιμα για να βγάζουν το ψωμί τους δεν έχουν φοβηθούν τίποτα Τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός Δημοσίου ακόμα και μέσα στο 2011 αντιμετωπίζουν όσοι υπάλληλοι δεν μπουν στο καθεστώς της εφεδρείας. Στα 3 δισ. ευρώ έως το 2012 υπολογίζεται το "κούρεμα" στο μισθολογικό κόστος

Ευ. Βενιζέλος: Οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν...
ευσυνείδητα, παραγωγικά, έντιμα για να βγάζουν το ψωμί τους δεν έχουν φοβηθούν τίποτα
Απολύσεις ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, ψαλίδισμα αποδοχών με το ενιαίο μισθολόγιο αρχής γενομένης από το Νοέμβριο και εργασιακή εφεδρεία για το πλεονάζον προσωπικό περιλαμβάνει το ...μενού που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.
Οπως αποκάλυψε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν δεν καταστεί δυνατόν να μπουν σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας 30.000 υπάλληλοι μέσα στο 2011 τότε η κυβέρνηση είναι πιθανόν να προχωρήσει σε απολύσεις.
Μάλιστα οι απολύσεις αυτές θα γίνουν μέσα στο τελευταίο τρίμηνο καθώς το οικονομικό επιτελείο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα να υπάρξει από εφέτος εξοικονόμηση δαπανών από την εφεδρεία.
Ετσι ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εφεδρεία θα προκύψει και ο αριθμός εκείνων που θα δουν άμεσα την πόρτα της εξόδου. Βέβαια όπως γίνεται αντιληπτό στην παρούσα φάση οι αποπομπές υπαλλήλων δεν αφορούν στους μόνιμους τους στενού δημόσιου τομέα.
Ολες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μισθολόγιο, εφεδρεία, 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, πάγωμα ωριμάνσεων κ.ά. έχουν ως στόχο το μισθολογικό κόστος να μειωθεί κατά 20% ή περίπου 3 δισ. ευρώ.
Μόνο από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα προκύψει εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εφέτος και 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2012. Παράλληλα όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί με την ψήφισή του, πιθανότατα από 1ης Νοεμβρίου.
Μειώσεις σοκ στους μισθούς και απολύσεις
Οι απώλειες στις αποδοχές των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα αλλά και τις ΔΕΚΟ όπου θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2012 θα ξεκινούν από 5% και θα φθάνουν μέχρι και το 50% τον μήνα.
Είναι δε πιθανό για ορισμένους υπαλλήλους με ιδιαίτερα χαμηλά επιδόματα να προκύψει αύξηση αποδοχών. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ένα μικρό όφελος της τάξης του 7% για ένα 10% των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το 80% των εργαζομένων "δεν θα θιγεί καθόλου" με το νέο μισθολόγιο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν ότι η αναφορά του υπουργού στο 80% σχετιζόταν με τους βασικούς μισθούς τω συγκεκριμένων υπαλλήλων και όχι με τις συνολικές τους αποδοχές.
Κι αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν προκύπτει μείωση του μισθολογικού κόστους που είναι και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα.
Πριμ παραγωγικότητας
Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως θα υπάρχει πρόβλεψη για το πριμ παραγωγικότητας, ιδίως σε υπηρεσίες, η προσφορά των οποίων μπορεί να αποτιμηθεί άμεσα γιατί συνδέονται με έσοδα και δαπάνες του Δημοσίου ή των ασφαλιστικών ταμείων.
Αλλά σε κάθε περίπτωση "η συνολική μισθολογική δαπάνη μειώνεται κατά 20%", πρόσθεσε.
Για την εργασιακή εφεδρεία εξήγησε πως "οι εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν ευσυνείδητα, παραγωγικά, έντιμα για να βγάζουν το ψωμί τους δεν έχουν φοβηθούν τίποτα".
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Μειώσεις που φτάνουν το 50%
Μειώσεις-σοκ από 5-50% και άμεσα από την 1η Νοεμβρίου θα δεχτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις συνολικές τους αποδοχές με το Ενιαίο Μισθολόγιο προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση 20% του συνολικού μισθολογικού κόστους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, το μισθολόγιο "ξαναγράφεται" προκειμένου να προσαρμοστούν οι αμοιβές στα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει ότι:
  • Θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και θα παραμείνουν μόνο 4: οικογενειακό, παραμεθορίου, ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης.
  • Θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί ανά εκπαιδευτική κατηγορία. Υπολογίζεται ότι για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα αυξηθούν κατά 23%, στους εργαζόμενους τεχνολογικής εκπαίδευσης κατά 17% ενώ σε όσους είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 3-7%.
  • Οπως δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, θα θεσμοθετηθεί πριμ παραγωγικότητας. Τα κονδύλια του πριμ θα αφορούν το 10% του μισθολογικού κόστους ανά υπουργείο ή φορέα και θα αποδίδονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια βάσει προσδιορισμένων στόχων που θα τεθούν.
Στοιχεία
  • Οι συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων θα μειωθούν από 5% έως και 50% κυρίως σε περιπτώσεις υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ που λάμβαναν υψηλά επιδόματα (π.χ. διοικητικοί στο υπουργείο Οικονομικών). "Χαμένοι" θα είναι περίπου 70.000 υπάλληλοι που έχουν αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ λόγω επιδομάτων. Εξαίρεση αποτελεί ένας αριθμός εργαζομένων στο Δημόσιο που λαμβάνουν μικρά ή καθόλου επιδόματα (π.χ. διοικητικοί στο υπ. Παιδείας) οι οποίοι θα δουν μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους της τάξης του 7% και υπολογίζονται σε 70.000 εργαζόμενοι.
  • Θα ενταχθούν και οι 150.000 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ στο Ενιαίο Μισθολόγιο από τις αρχές του 2012, οι οποίοι θα υποστούν νέες μειώσεις που θα φτάνουν έως και 40%.
  • Οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων αναμένεται να δεχτούν μειώσεις στις αποδοχές τους αφού θα ενταχθούν στη "λογική" του Νέου Μισθολογίου.
Κώστας Τσαχάκης - Νίκος Τσίτσας

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου