Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σε θερμά νερά το «Πίρι Ρέις»


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» ενώ αποπλέει για την Ανατολική Μεσόγειο. Συνοδευόμενο από μια φρεγάτα και μία κορβέτα κινείται μέσα στο «οικόπεδο 12» με στόχο να προκαλέσει ένταση Σε απόσταση 30 μιλίων από την πλατφόρμα "Ομηρος" και εντός του "Οικοπέδου 12" κάνει βυθομετρήσεις από χθες το τουρκικό σκάφος, δοκιμάζοντας τις αντοχές του Ισραήλ και της Κύπρου

Στο βορειοδυτικό τμήμα του "Οικοπέδου 12" της κυπριακής ΑΟΖ κινείται από χθες το "Πίρι Ρέις", σε απόσταση τριάντα μιλίων από την πλατφόρμα "Ομηρος", καθώς πλέον είναι...
προφανής η προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση με την προσδοκία ότι θα ακολουθήσει υποχρεωτική "αμοιβαία" διακοπή των ερευνών.
Το "Πίρι Ρέις", συνοδευόμενο από μία φρεγάτα και μία κορβέτα, έκανε απλώς scanning του βυθού δοκιμάζοντας τις αντοχές του Τελ Αβίβ και της Λευκωσίας.
Στην περιοχή πάντως υπάρχει επιτήρηση όχι μόνο από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και από αμερικανικό πλοίο που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για παρουσία βρετανικού και ρωσικού πλοίου...
Η Τουρκία, μη έχοντας τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για τη διακοπή των γεωτρήσεων στο "φρεάτιο Αφροδίτη", ελπίζει ότι με την παρουσία του "Πίρι Ρέις" θα αποκτήσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς που επισκέφθηκε χθες τα Κατεχόμενα δεν έκρυψε τις προθέσεις της Αγκυρας, λέγοντας ότι "εάν οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν να σταματήσουν, τότε θα σταματήσουμε κι εμείς, αλλά εάν επιμείνουν, όλοι γνωρίζουν τη στάση της Τουρκίας".
Ο κ. Μπαγίς εσκεμμένα παραβλέπει το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα αναγνωρισμένα από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ αντίθετα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται εντός θαλάσσιας ζώνης άλλης χώρας, η οποία μάλιστα έχει οριοθετηθεί με γειτονικές χώρες βάσει διμερών συμφωνιών κατατεθειμένων στα Ηνωμένα Εθνη.
Υπενθυμίζεται ότι στην ΑΟΖ υπάρχει δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης και ερευνών από σκάφη τρίτων χωρών, ενώ το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει το δικαίωμα οποιουδήποτε τρίτου για την απόθεση ακόμη και αγωγών στην επιφάνεια του βυθού χωρίς την έγκριση του παράκτιου κράτους.
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει "θερμό" το κλίμα και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος AKP Ομέρ Τσελίκ, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι η Τουρκία "έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο σε όλους ότι δεν θα επιτρέψει η Ανατολική Μεσόγειος να μετατραπεί σε ελληνοκυπριακή και ισραηλινή υπόθεση".
Σε μια συμβολική κίνηση την Τρίτη η Τουρκία καθέλκυσε το πρώτο τουρκικής κατασκευής πολεμικό σκάφος, την κορβέτα "Χάλκη", παρουσία του προέδρου Γκιούλ και του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μεσόγειο δηλώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση "θα εξαντλήσει κάθε κανάλι για την επίτευξη ειρήνης, αλλά και θα προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας μέχρι τέλους".
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η χθεσινή δήλωση του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Α. Ντάουνερ, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον κ. Ερογλου δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει στο θέμα του φυσικού αερίου εάν του το ζητήσουν τα δύο μέρη, κάτι που όπως είπε δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου