Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΗΨΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. «Ετσι, ε; Τώρα θα δείτε!»


Παρόντος του προέδρου Ομπάμα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει «ακόμη» στη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Κύπρου. Εσπευσε όμως να «ανακοινώσει» την ανύπαρκτη από πλευράς Διεθνούς Δικαίου συμφωνία με τα Κατεχόμενα για «οριοθέτηση των χωρικών υδάτων».
Αυξάνοντας τις φραστικές επιθέσεις του, χαρακτήρισε...
«τρέλα» την επιλογή της Λευκωσίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικών μέτρων και χθες προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με τη διοίκηση του ψευδοκράτους, η οποία οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι οι δραστηριότητες αυτές «σαμποτάρουν» τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπήρξε απειλητικός και απέναντι στις εταιρείες που αναλαμβάνουν τις έρευνες στη νότια Κύπρο. «Θέλουμε να προειδοποιήσουμε και τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκινήσει μια εργασία με σκοπό να μη γίνουν δεκτές οι εν λόγω εταιρείες στα διάφορα έργα ενέργειας στην Τουρκία και να υπάρξουν κάποιες κυρώσεις».
Ας σημειωθεί ότι προχθές η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον παρείχε πλήρη στήριξη στη Λευκωσία στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,κάτι που περιέργως «χάθηκε» ως είδηση από τον αμερικανικό Τύπο.
Σχολιάζοντας τη θέση των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς επανήλθε στις απειλές του, λέγοντας ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία οπωσδήποτε θα δώσει την απάντηση. Οπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός μας, η απάντηση μπορεί να δοθεί και εντός της εβδομάδας. Φυσικά οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την πολεμική μας αεροπορία και το ναυτικό. Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου