Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Καθυστερούν, διαφωνούν και συνεδριάζουν




Σοφία βούλτεψη:Έλαβαν μια απόφαση στις 21 Ιουλίου και δύο μήνες αργότερα διαπιστώνουν ότι… καθυστερούν και συνεχίζουν να διαφωνούν.

Αυτή είναι η εικόνα από το χθεσινό Eurogroup στην Πολωνία, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης και όπου όλοι κατέφθασαν χωρίς να έχουν συμφωνήσει... σε τίποτε και χωρίς να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις σχετικά με τις εκκρεμότητες, όπως αυτή την εγγυήσεων ή αυτή των ευρωομολόγων ή αυτή της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελ Μέρκελ τάχθηκε και χθες κατά του ευρωομολόγου, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να εξετάσει τρόπους παρέμβασης, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις» και επιμένοντας στην άποψη κατά της «κολεκτιβοποίησης των χρεών».

«Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», είναι η άποψή της, ενώ κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στη Βιέννη.

Υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδείνωνε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση.

«Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Φινλανδία επέμεινε και χθες, μιλώντας στο Ρόιτερ΄ς, στις εγγυήσεις, με τον πρωθυπουργό Γέρκι Κατάινεν να δηλώνει πως δεν πιστεύει ότι θα βρισκόταν λύση στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και να εκφράζει την αισιοδοξία  του «ότι θα βρούμε μια λύση που θα είναι κατάλληλη για όλες τις χώρες της ευρωζώνης».

Την εκτίμηση ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία πάνω στο θέμα είχε εκφράσει νωρίτερα και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν. «Θα διαπραγματευθούμε για αυτό, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση απόψε», είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται!

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν άσκησε κριτική στις χώρες της ευρωζώνης, διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στην έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η επικύρωση των αποφάσεων του Ιουλίου έχει καθυστερήσει υπερβολικά, γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και επιδείνωσε τις οικονομικές προοπτικές για την περιοχή», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Φινλανδίας YLE.

Ανάλογες πιέσεις να εγκαταλείψουν την αναποφασιστικότητά τους άσκησε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, που κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να… είναι συνεχώς μπροστά από τις εξελίξεις!

«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να υπάρξει σταθερότητα στις αγορές, που είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να φοβόμαστε μια αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αλλά ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρέιντερς επισήμανε από την πλευρά του πως «πρώτα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και αν υπάρχει από την ελληνική πλευρά ουσιαστική εφαρμογή των αποφάσεων».

«Μόλις αυτό γίνει, θα πρέπει να ενισχύσουμε τα δημοσιονομικά εργαλεία στην ΕΕ και πιθανώς να προσανατολιστούμε σε νέα εργαλεία. Κάποια στιγμή θα υπάρξουν ευρωομόλογα, αλλά το θέμα τώρα είναι να ενισχυθεί ο μηχανισμός (EFSF)», πρόσθεσε.

Και όλα αυτά, παρουσία του Αμερικανού υπουργού των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πιέζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα.

Το κερασάκι στην τούρτα ήλθε με την δήλωση της Αυστριακής υπουργού των Οικονομικών Μαρίας Φέκτερ, που, προσερχόμενη στην σύνοδο του Eurogroup, δήλωσε πως… «ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως να αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση».

«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά αν οδηγούμαστε σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση, θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η κ. Φέκτερ, διευκρινίζοντας ότι αυτό θέμα δεν είναι ακόμη επίκαιρο.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά,΄έστειλαν και νέο απειλητικό μήνυμα στην Ελλάδα: Η απόφαση για την έκτη δόση θα ληφθεί τον... Οκτώβριο, μετά την έκθεση της τρόικας!

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου