Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Μποναμάς € 5,6 δισ. από κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία


Εως και 5,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την εφάπαξ αναδρομική φορολόγηση των κρυφών ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, σε περίπτωση κατά την οποία η ελληνοελβετική φορολογική συμφωνία σχεδιαστεί...«κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» αυτών που συνήφθησαν πρόσφατα μεταξύ Ελβετίας, Γερμανίας και Βρετανίας.
Η εκτίμηση για το συγκεκριμένο ποσό ευσταθεί υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν και οι εκτιμήσεις περί κρυφών ελληνικών καταθέσεων 21,5 - 28,5 δισ. ευρώ και, φυσικά, αν δεν υπάρξει διαρροή κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους εξαιτίας των νέων μέτρων.
Ωστόσο, ο δρόμος μοιάζει ακόμα μακρύς. Οι υπάρχουσες συμφωνίες της Ελβετίας με Γερμανία και Βρετανία, που ολοκληρώθηκαν στα μέσα και τέλη Αυγούστου αντίστοιχα, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών διήρκεσαν περίπου 10 μήνες. Σημειώνεται ότι Ελβετία και Ελλάδα δεν έχουν υπογράψει προς το παρόν το μνημόνιο συνεργασίας που θα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για τη διαδικασία φορολόγησης των κρυφών καταθέσεων, το οποίο θεωρείται και το πρώτο βήμα για τη σύναψη συμφωνίας.
Από τα επίσημα κείμενα των συμφωνιών που παραχωρήθηκαν στα «ΝΕΑ» προκύπτει ότι ο συντελεστής του εφάπαξ αναδρομικού φόρου που θα επιβληθεί στις κρυφές καταθέσεις Γερμανών και Βρετανών στην Ελβετία κυμαίνεται, και στις δύο περιπτώσεις, ανάμεσα σε 19% και 34% επί των κατατεθειμένων ποσών, ανάλογα πάντα με τον χρόνο κατά τον οποίο δεν φορολογούνταν. Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η πλειονότητα των καταθέσεων θα φορολογηθεί κατά μέσο όρο με 20% - 25%.
Αν οι ίδιοι συντελεστές ισχύσουν και για την Ελλάδα, τότε οι εκτιμώμενες κρυφές καταθέσεις 21,5 - 28,5 δισ. ευρώ στην Ελβετία αναμένεται να «αποδώσουν» στα ελληνικά ταμεία 4,2 έως 5,6 δισ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση. Αυτοί οι υπολογισμοί βέβαια ισχύουν μόνο αν δεν υπάρξει διαρροή καταθέσεων από την Ελβετία μόλις τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες. Ανάλογες εκτιμήσεις για τα έσοδα της βρετανικής κυβέρνησης από κρυφές καταθέσεις βρετανών περίπου 150 δισ. ευρώ κάνουν λόγο για 5 - 6 δισ. ευρώ, καθώς λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την περίπτωση οι καταθέτες να πάρουν τα χρήματα από την Ελβετία.
Ετσι, οι κρυφές ελληνικές καταθέσεις που φέρεται να ανέρχονται περίπου στο 1/5 των βρετανικών χονδρικά θα μπορούσαν, σύμφωνα με τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις, να αποφέρουν στο Δημόσιο 1 δισ. ευρώ εφάπαξ.
Πριν από τη σύναψη των συμφωνιών μεταξύ Ελβετίας, Γερμανίας και Βρετανίας και την οριστικοποίηση των φορολογικών συντελεστών, υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει έως και 2 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. Σύμφωνα με τον ειδικό στα ελληνοελβετικά θέματα δικηγόρο Ηλία Μπίσια, δρα Νομικής του Πανεπιστημίου Ζυρίχης, «το περιεχόμενο της πρόσφατης γερμανοελβετικής συμφωνίας ανατρέπει ολοκληρωτικά τα μέχρι σήμερα ισχύοντα - παραδοσιακά δεδομένα στον χώρο των τραπεζικών καταθέσεων - και ταυτόχρονα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής με πρωτόγνωρους όρους για τη φορολόγησή τους με πρόδηλο γνώμονα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται σε διμερές επίπεδο μεταξύ δύο χωρών εφάπαξ αναδρομική φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων με τόσο υψηλό συντελεστή - έως και 34% - ενώ παράλληλα εισάγεται ετήσιος φόρος παρακράτησης επί των τόκων του κεφαλαίου ίσος με αυτόν που ισχύει στο κράτος όπου ο καταθέτης έχει τη φορολογική του κατοικία. Μέσα σε 5 μήνες από την έναρξη ισχύος της νέας σύμβασης, δηλαδή περί τα μέσα του 2013, ο καταθέτης στην Ελβετία θα κληθεί να αποφασίσει εάν επιθυμεί να υπαχθεί σε αυτό το νέο φορολογικό καθεστώς, με αντάλλαγμα τη μη ποινική δίωξή του για φοροδιαφυγή στη χώρα όπου είναι φορολογικά υπόχρεος. Εάν επιλέξει τη λύση της ανωτέρω φορολόγησης, διατηρείται το τραπεζικό απόρρητο και συνεπώς εξασφαλίζεται η ανωνυμία του». Ο κ. Μπίσιας επισημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση, η τράπεζα εξουσιοδοτείται να κοινοποιήσει τα στοιχεία του καταθέτη καθώς και των περιουσιακών στοιχείων του στις φορολογικές Αρχές του κράτους κατοικίας του και εάν ο καταθέτης δεν συναινέσει σε αυτό, τότε το αργότερο έως τα τέλη του 2013 η τράπεζα θα υποχρεούται να προβαίνει σε οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο του λογαριασμού του. «Στο νέο σύστημα φορολόγησης θα υπαχθούν φυσικά πρόσωπα καθώς και λογαριασμοί νομικών προσώπων (εταιρείες, ιδρύματα κ.λπ.), των οποίων οι οικονομικοί δικαιούχοι (beneficial owners) έχουν τη φορολογική κατοικία τους στη Γερμανία ή στη Βρετανία», λέει ο δικηγόρος που είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων της Αθήνας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.
 
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου