Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Υποβαθμίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την S&P! Σημαντικός ο αντίκτυπος για την Ελλάδα.


Η πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών υποβαθμίστηκε πριν από λίγες ώρες, από την εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor’s. Όπως είχε προειδοποιήσει η εταιρεία, η απόφαση αυτή θα λαμβανόταν εάν η αμερικανική κυβέρνηση δε λάμβανε μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον κατά 4 τρις δολάρια. Είναι η πρώτη φορά που μετά από 70 χρόνια μειώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από το επίπεδο ΑΑΑ στο ΑΑ+.
Η ανακοίνωση της απόφασης ήταν επεισοδιακή, καθώς υπήρξαν διαρροές από το πρωί ότι επίκειται η ανακοίνωσή της. Στις 13.30 τοπική ώρα ΗΠΑ, η S&P ειδοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την κίνησή της, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία, αλλά τα στελέχη της κυβέρνησης παρατήρησαν ότι υπήρχε...
λάθος 2 τρις δολαρίων. Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην απόφασή της μερικές ώρες αργότερα.
Η διαρροή της απόφασης της S&P είχε ήδη δημιουργήσει αναστάτωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο και όχι μόνο. Λόγω του ότι μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο, η αγωνία μεγαλώνει για το πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο από Δευτέρα, με πρώτα αυτά της Ασίας. Σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον και η αντίδραση των κατόχων αμερικανικών ομολόγων, αν και κάποιοι θεωρούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μικρός, καθώς θα υπάρχει εμπιστοσύνη στην αμερικανική κυβέρνηση, ακόμα και με απώλεια εμπράγματων εγγυήσεων (collaterals).
Τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει το Κογκρέσο, έπειτα από πολλές ημέρες αγωνίας, προωθούν μειώσεις της τάξης των 2,1 τρισεκατομμυρίων. Οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης, η Moody’s και η Fitch, δήλωσαν ότι δεν έχουν άμεσο σχέδιο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Κατά αυτόν τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ το χρόνο να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της και να δει αποτελέσματα. Επιπλέον, η απόφασή τους να μην προχωρήσουν σε υποβάθμιση, μειώνει τον αντίκτυπο της ενέργειας της S&P.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η θέση της αμερικανικής οικονομίας μας αφορά άμεσα. Τη στιγμή που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, το ενδιαφέρον για οικονομίες όπως της Ελλάδας αυτομάτως μειώνεται. Δε θα πρέπει να μας παραξενέψει το γεγονός ότι όλοι θα ενδιαφερθούν για τις π.χ. ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία κι όχι για μία, έστω θεωρητική, ελληνική πτώχευση.
Και για να το θέσουμε διαφορετικά, σε μια παγκόσμια ύφεση, ποιος θα ήθελε να επενδύσει τα λεφτά του σε μια Ελλάδα που αντιμετωπίζει την παγκόσμια και την εσωτερική ύφεση, δηλαδή, διπλή ύφεση; Κατά κάποιο τρόπο, αντίστοιχο πρόβλημα «ενδιαφέροντος» αντιμετωπίζει και η Τουρκία, για αυτό και πέφτει συνεχώς η τουρκική λίρα.
Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Σύντομα θα έρθουν στο επίκεντρο κι άλλες χώρες. Τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την Ελλάδα να ανακάμψει και τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, οι μηχανισμοί στήριξης αν υπάρξουν τελικά και τα οράματα για επενδύσεις μάλλον θα είναι ανούσια ή ανύπαρκτα.

www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου