Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση της χώρας είναι "πάρα πολύ δύσκολη" και ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται "τη δυσκολότερη στιγμή των τελευταίων 40 ετών".
"Δεν έχουμε διάθεση να εξωραϊζουμε την κατάσταση", προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος που επανέλαβε ότι η ύφεση θα είναι...
βαθύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί τόσο κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού όσο και απο το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
"Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα που επηρεάζει όλο τα δημοσιονομικά μεγέθη. Δεν πρέπει όμως να χαλαρώσουμε. Αν εφαρμόσουμε πλήρως τα ψηφισμένα από τη Βουλή μέτρα θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα με δραστική μείωση της ύφεσης. Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν", συμπλήρωσε.
Βιάστηκαν οι Φινλανδοί
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "τραγική ως προς την ανευθυνότητά της" τη συζήτηση που διεξάγεται στη Ελλάδα για το ζήτημα των εγγυήσεων.
Και αναφερόμενος, ειδικότερα, στις διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία, σημείωσε ότι οι επαφές με την συγκεκριμένη χώρα που είχε αναγάγει σε μείζον εσωτερικό της ζήτημα το θέμα των εγγυήσεων είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
"Για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση σε εκείνη τη Σύνοδο έπρεπε να διέλθουμε από τη φάση διμερούς συνεργασίας με τη Φινλανδία", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι η φινλανδική κυβέρνηση βιάστηκε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία που εξακολουθεί να τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.
Πρόβλημα η ρευστότητα
Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα μας χρειάζεται συναντίληψη με τους εταίρους και πιστωτές μας, είπε ο υπουργός Οικονομικών για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, και για την ανάσα ρευστότητας που χρειαζόμαστε γιατί, όπως τόνισε το θέμα "δεν αφορά μόνο τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την προστασία της ευρωζώνης".
"Κάνουμε μια κολοσσιαία προσπάθεια να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου", συνέχισε ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι "η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά".
Μείωση συντελεστών εάν αυξηθούν τα έσοδα
Για το θέμα της αύξησης στο 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υπουργός είπε ότι "βρήκε την απόφαση αυτή" όταν ανέλαβε το υπουργείο η οποία είχε ληφθεί για να αντικρουστούν οι πιέσεις που ασκούσε η τρόικα λόγω των υπέρογκων επιστροφών από τις αποδείξεις και λόγω της μη εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.
Είπε επίσης 200.000 περίπου επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης δεν εμφανίζονται πρόθυμες να συμβάλλουν στους ελέγχους του Υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της φορολογίας χωρίς προηγουμένως να έχουμε λύσει το θέμα της είσπραξης του ΦΠΑ και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι άκαιρη. Όταν όμως οι μηχανισμοί λειτουργήσουν και υπάρξουν τα έσοδα από ΦΠΑ τότε μπορεί να συζητηθεί και η μείωση του και η μείωση του φόρου εισοδήματος.
Εγγυημένες οι καταθέσεις
Αναφερόμενος τέλος στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και η χρηματοδότησή του μέσω του ευρωσυστήματος διασφαλισμένη. Για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, υπενθύμισε ότι στις 31 Δεκεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν "σκληρά" κεφάλαια σε ποσοστό 10%, δηλαδή πολύ πάνω από το όριο των stress test, και αυτός είναι στόχος που θα επιτευχθεί. Είπε επίσης ότι θα δοθεί κεφαλαιακή ενίσχυση 30 δις για να στηριχθεί όμως η οικονομία και όχι οι μέτοχοι για να προσθέσει ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, οι οποίες μάλιστα μετά από καιρό άρχισαν να επιστρέφουν.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου