από τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε να μη δώσει δικαιώματα για παρερμηνείες. Κυρίως θέλει να πείσει τη Ν.Δ. ότι δεν παίζει με τον χρόνο, ούτε χρησιμοποιεί διαδικαστικά τερτίπια προκειμένου να παρατείνει το διάστημα παραμονής της στην εξουσία. Ο λόγος; Οι μετεκλογικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ως «άξιος συνεχιστής»…
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά νομοθετικών εκκρεμοτήτων με βάση τη δανειακή σύμβαση και το δεύτερο μνημόνιο, είναι η σημαντικότερη εκκρεμότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ακόμα, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την περικοπή των δομών του Δημοσίου με περικοπή στις γενικές διευθύνσεις και «σφαγή» στις θέσεις των γενικών διευθυντών, των διευθυντών - τμηματαρχών και των προϊσταμένων σε όλη την κλίμακα του Δημοσίου κατά 35%.
Η βασική ιδέα
Ήδη χτες συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και την «Κύρωση της Συνθήκης για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση» που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Και οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου χρειάζονται επικύρωση από τη Βουλή. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ανοιχτή τη Βουλή τουλάχιστον για τις επόμενες 3 εβδομάδες. Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο είναι η Βουλή να κλείσει στις αρχές Απριλίου και η προσφυγή στις κάλπες να κλειδώσουν στις 6 Μαΐου.
Ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος και οι στενοί συνεργάτες του μπορεί, παρακινούμενοι από την ευρωπαϊκή ηγεσία, να φλέρταραν τους προηγούμενους μήνες με την ιδέα της παράτασης του βίου της κυβέρνησης, τώρα όμως μοιάζει να ποντάρουν σε μια επανάληψη του εγχειρήματος μετεκλογικά. Η βασική ιδέα ακουμπά στο επιχείρημα ότι ο κατακερματισμός του πολιτικού προσωπικού με την κάθοδο νέων πολιτικών σχηματισμών, αλλά και η αλματώδης αύξηση της πολιτικής επιρροής της Αριστεράς δεν θα προσδώσουν την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία στον Αντώνη Σαμαρά και συνεπώς θα υπάρξει η ανάγκη ενός μεγάλου συνασπισμού. Ο Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να εμφανιστεί ως η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι ο Σαμαράς δεν μπορεί ούτε να τον… μυρίσει, ενώ ο Βενιζέλος έχει μια μάλλον δύσκολη επικοινωνία μαζί του. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του καταλογίζει αφόρητη «ΠΑΣΟΚίλα» και προνομιακή σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Επίσης εκτιμά ότι οι όποιες διεθνείς προσβάσεις του εξαντλούνται στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και δεν είναι τόσο υψηλού επιπέδου όσο θέλει να προβάλλει ο ίδιος.
Δυσαρέσκεια
Σχέσεις καχυποψίας, παρά τις καλές υπηρεσίες που επιχειρεί να προσφέρει ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής, επικρατούν και μεταξύ Βενιζέλου και Παπαδήμου. Η δυσκολία στη σχέση τους εντάθηκε την περίοδο των τελικών διαπραγματεύσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής από την ηγετική εμφάνιση του πρωθυπουργού και την απουσία του αντιπροέδρου από κρίσιμες επαφές που δημιούργησαν εκνευρισμό και ένταση. Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ετοιμότητα του επιτελείου του υπουργού Οικονομικών στην παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων στις προτάσεις της τρόικας, γεγονός που ανάγκασε - λένε συνεργάτες του Παπαδήμου - το πρωθυπουργικό γραφείο να τα προετοιμάσει.
Έλιωσαν οι πάγοι
Παρά τις δυσκολίες αυτές ο Λουκάς Παπαδήμος έχει ένα μεγάλο ατού: Τη φανατική στήριξη του τραπεζικού και εκδοτικού κατεστημένου της χώρας που παλεύει να επιβάλει τη συγκυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού. Μάλιστα πολλοί πικρόχολοι έσπευσαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρευρέθηκε στη θεμελίωση γέφυρας στον περιφερειακό της Καλαμάτας, που θα κατασκευάσει εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί για πολλούς το ότι έχουν λιώσει εντελώς οι πάγοι με τον εκδότη, ενώ η υποψηφιότητα του υιού Ψυχάρη με τη Ν.Δ. έχει από καιρό αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τον ΔΟΛ. Όλα αυτά συνδυαζόμενα με την ανυπόκριτη χαρά του εκδοτικού συστήματος και της ηγεσίας του τραπεζικού τομέα για την ανάδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνουν τον τόνο για την επόμενη μέρα. Όλα λοιπόν θα κριθούν από τα εκλογικά ποσοστά και από δύο συγκεκριμένες παραμέτρους: αν ο Σαμαράς θα απέχει πολύ από το όριο της αυτοδυναμίας, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να στραφεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο, και αν το ΠΑΣΟΚ κατορθώσει να ανατρέψει τη δημοσκοπική του κατάρρευση και να εμφανίσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις εκλογές.
«Παίζει» το καλό παιδί
Εν αναμονή όλων αυτών των εξελίξεων, ο Λουκάς Παπαδήμος επιχειρεί να κάνει το «καλό παιδί» στο σύστημα. Φρόντισε να δείξει την εθνική περηφάνια και την πίστη στις παραδόσεις και τις αξίες του έθνους προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξουν πολλά απρόοπτα για την κυβέρνηση. Ήδη η αστυνομία προετοιμάζεται για την περιφρούρηση των παρελάσεων από ομάδες αγανακτισμένων πολιτών. Η απόφαση της κυβέρνησης να εμφανιστεί σύσσωμη στο περιφρουρημένο Σύνταγμα, όπου οι θεατές απέναντι από την εξέδρα των επισήμων θα παρευρίσκονται μόνο με πρόσκληση, δεν είναι τυχαία. Αποτελεί μια πολιτική επιλογή και μια προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού να πείσει ότι έχει πολιτικά αντανακλαστικά. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η σχετική πρόταση του Πάγκαλου για την αποζημίωση των καταστηματαρχών που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται στα γεγονότα του Μαρτίου, που συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα του χρησιμεύσουν την επόμενη μέρα; Θα δείξει…
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου