Σύγχυση στην αγορά έχει προκαλέσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για καθιέρωση ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στον κλάδο της εστίασης και στον τουρισμό.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος εξαγγέλλει νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια, αποκλείει νέα μέτρα, λέγοντας ότι...
δεν τα αντέχει η κοινωνία, και δηλώνει ότι θα θέσει στις συζητήσεις με την τρόικα τις επιπτώσεις της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους και στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στην εστίαση, με εξαίρεση από το 23% των τουριστικών πακέτων για ξένους, καθώς και επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που κυριαρχεί η εμπορία και πώληση τροφίμων, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Είπε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού και ανέφερε ότι επανεξετάζονται ένας ένας οι περίπου 137 κωδικοί της εστίασης, ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στις περιπτώσεις όπου πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους δεν αποτελεί εστίαση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ειδικά για τα τουριστικά πακέτα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι με ΦΠΑ 13% και όχι 23% θα επιβαρύνονται τα πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού, αλλά δεν θα ισχύσει το ίδιο για τους Ελληνες τουρίστες του εσωτερικού.
Για τον κλάδο της εστίασης το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την παραμονή στον συντελεστή 13% ΦΠΑ καταστημάτων και επιχειρήσεων που σχετίζονται κυρίως με την εμπορία και την πώληση τροφίμων και άλλων αγαθών και όχι με την παροχή υπηρεσιών εστίασης.
Επίσης μελετάται να υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 13% τα τυποποιημένα είδη διατροφής που πωλούνται από ένα κατάστημα, αλλά τα είδη που παρασκευάζονται εντός του καταστήματος και σερβίρονται στους πελάτες είτε για άμεση κατανάλωση είτε σε πακέτο να υπάγονται στο 23%.
Για το ξεκαθάρισμα του τοπίου στον ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα αποσαφηνίζονται τα κριτήρια εφαρμογής του μέτρου, καθώς και οι εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση λαμβάνει σε αυτήν τη φάση "δύο μέτρα που είναι ευεργετικά. Το πρώτο είναι ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το ενιαίο πακέτο εξαγωγικού τουρισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα θίξει τη φορολογική επιβάρυνση του ενιαίου πακέτου των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν προς το εξωτερικό, λειτουργούν δηλαδή εξαγωγικά. Δεν θα επιβαρυνθεί το πακέτο αυτό, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν".
Το δεύτερο είναι ότι "επανεξετάζουν οι Υπηρεσίες και της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έναν έναν τους κωδικούς στον χώρο της εστίασης, ώστε όπου κυριαρχεί όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης, αλλά η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, να ισχύει ο συντελεστής των τροφίμων και όχι ο συντελεστής της εστίασης".
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο γενικευμένης ακύρωσης του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης που αναμένεται να ισχύσει την 1η Σεπτεμβρίου, ο υπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι το μέτρο εφαρμόζεται γιατί είναι ψηφισμένο και πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ανοιχτός σε συζήτηση για μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ 13% και 23%, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους παραγωγικούς φορείς για την αλλαγή του τρόπου είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών. Δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους συντελεστές και να εκλογικεύσουμε τους συντελεστές εφόσον συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ".
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
"Οχι" νέα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους
Το νέα σκηνικό στην οικονομία με τη βαθύτερη ύφεση και τις επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και το πακέτο των μέτρων θα θέσει στις συζητήσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της χωρίς να πάρει νέα μέτρα.
"Δεν πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα, ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα, αλλά εφαρμόζοντας όσα έχουν ήδη ψηφιστεί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Πρόβλεψε ότι η ύφεση θα είναι σίγουρα πάνω από το 4,5% του ΑΕΠ, αλλά, όπως είπε, δεν αναμένεται να υλοποιηθεί η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη για ύφεση στο 5,3%.
Τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση με την τρόικα για την επίπτωση της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και ανέφερε ότι "η πρόβλεψη για έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος, δεν ήταν μόνο ελληνική αλλά τη συνυπέγραψε και η τρόικα. Το βάθος της ύφεσης στο 3,9% του ΑΕΠ που έχει προβλεφθεί, αποτελεί επίσης πρόβλεψη και της τρόικας".
Σημείωσε ότι "πριν αλλάξει οποιοσδήποτε δημοσιονομικός στόχος θα πρέπει να συζητηθούν με τους ελεγκτές της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ οι αιτίες των αποκλίσεων, πριν γίνει νέα διαπραγμάτευση για νέα μέτρα".
Για τις εγγυήσεις
Απαντώντας στο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά τη συμφωνία για παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία και αντίστοιχα αιτήματα από Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία και Εσθονία, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της πολιτικής λύσης. Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία ήταν πολιτικά επιβεβλημένη λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας, αλλά τόνισε πως η προώθηση της υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα αποτελεί ζωτικό θέμα για την πορεία του ευρώ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Θα την πάρουμε την 6η δόση του δανείου
Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και έδωσε διαβεβαιώσεις για την ομαλή καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου είναι αποφασισμένο ότι θα καλυφθούν ούτως ή άλλως. Μπορεί να βρεθεί μεταβατικό σχήμα γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια... Σας θυμίζω ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν τα 45 δισ. του προηγούμενου προγράμματος", προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται να καθυστερήσει εξαιτίας των αξιώσεων που προβάλλουν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης για εγγυήσεις από την Ελλάδα.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, μέσω της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, σημείωσε ότι η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κατ΄επέκταση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Συλλογική προσπάθεια
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της χώρας μας για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, είπε ότι θα γίνουν κανονικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος, και έκανε λόγο για την ανάγκη σοβαρότητας, υπευθυνότητας και ενότητας σε ένα περιβάλλον διεθνούς κρίσης που βρίσκεται σε παροξυσμό και απαιτεί εθνική και συλλογική προσπάθεια.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Καμία καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις
Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων ή αποκλίσεων στις αποκρατικοποιήσεις και το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί χωρίς παρέκκλιση, δήλωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι "θα προχωρήσουμε κατά προτίμηση με επιλογές οι οποίες δεν επηρεάζονται από την κατάσταση των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου.
Και όπου πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση του χρηματιστηρίου, μπορούμε να βρούμε τρόπους ενσωμάτωσης της προσδοκίας βελτίωσης στο μέλλον".
Σύμφωνα με τον υπουργό "ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε συγκεντρώσει 1,7 δισ. και να έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Εχουμε τα 400 εκατομμύρια από τις μετοχές του ΟΤΕ, άρα ψάχνουμε άλλα 1,3 δισ. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αθροισμα 5 δισ.
Και πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3,3 δισ. μέχρι τέλη Δεκεμβρίου για να έχουμε ένα άθροισμα 5 δισεκατομμυρίων το 2011.
Θέλει κόπο, θέλει απόλυτη διαφάνεια, αλλά και στήριξη. Δεν μπορεί το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων να γίνει ζήτημα ευτελούς κομματικής αντιδικίας".
Παρέπεμψε σε πιο αναλυτικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην πρώτη συνεδρίαση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου που αναμένεται εντός της εβδομάδας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου