Διαφορετικές ταχύτητες στις μεταβολές τιμών μεταξύ της Ελλάδας και του μέσου όρου της Ευρωζώνης κατέγραψε η Eurostat τον Ιούλιο, με τις ανατιμήσεις στη χώρα μας να είναι υψηλότερες στα τρόφιμα και στη στέγαση και χαμηλότερες στις υπόλοιπες 10 από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που απαρτίζουν το καλάθι του πληθωρισμού.
Πάντως για πρώτη φορά τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 2,5%.
Από τη σύγκριση των στοιχείων της Eurostat για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Ιούλιο στις 17 χώρες της Ευρωζώνης προκύπτει ότι οι αυξήσεις τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών έτρεχαν με ρυθμό 3,8% στη χώρα μας έναντι 2,6% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ η ψαλίδα διευρύνεται ακόμα περισσότερο στη στέγαση, όπου οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 8,7% έναντι 5%.
Οι χαμηλότερες
Σύμφωνα με στοιχεία της Euro-stat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα εμφάνισε τον Ιούλιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα αισθητή αποκλιμάκωση της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας (2,1% από 3,1%), ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη την ίδια περίοδο υποχώρησε μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,5% από 2,7%.
Σε μηνιαία βάση (Ιούλιος έναντι Ιουνίου) ο πληθωρισμός υποχώρησε στη χώρα μας κατά 1,4%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 0,6%.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτός τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1,5% και σε μηνιαία βάση σημείωσε επιβράδυνση κατά 0,8%.
ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
"Πρωταθλήτριες" Ιρλανδία - Σλοβενία
Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (1%), Σλοβενία (1,1%), Σουηδία (1,6%) και Τσεχία (1,9%) και τα υψηλότερα σε Εσθονία (5,3%), Ρουμανία (4,9%), Λιθουανία (4,6%) και Ηνωμένο Βασίλειο (4,4%). Σε επίπεδο Ευρωζώνης, πέραν της Εσθονίας, υψηλό πληθωρισμό εμφάνισε το Βέλγιο με 4%, η Αυστρία και η Σλοβακία με 3,8% και η Φινλανδία με 3,7%. Η Ελλάδα είχε τον ίδιο πληθωρισμό με την Ιταλία και τη Γαλλία (2,1%), ενώ υψηλότερα ήταν η Γερμανία με 2,6%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιούλιο σε εννέα κράτη-μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη-μέλη.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου