Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ 51 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ PROTON ΒΑΝΚ ΜΟΙΑΖΕΙ ΚΟΡΥΦΗ ΕΝΟΣ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ ΥΠΟΠΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ!Πινγκ πονγκ στις εταιρείες με μπαλάκι εκατομμύρια

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010, ο Λεωνίδας Κύρκος διοργάνωσε δείπνο στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Προσκεκλημένοι, πολλοί από την πολιτική, την τέχνη και ορισμένοι επιχειρηματίες. Αριστερά: Σε πρώτο πλάνο ο Θ. Πάγκαλος χαιρετά τον τιμώμενο. Σε δεύτερο πλάνο ο Λ. Λαυρεντιάδης με στελέχη της Αριστεράς. Ούτε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μπορεί να ένιωσαν έκπληξη από το περιεχόμενο του πορίσματος που έλαβαν για συναλλαγές του μεγαλομετόχου και τους υποχρέωσε την Παρασκευή να ξηλώσουν τη μισή διοίκηση της Proton και να ορίσουν τοποτηρητή.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος άλλωστε είχαν φθάσει από τις 2 Μαρτίου 2010 στοιχεία που έχρηζαν περαιτέρω διευκρινίσεων για τις ακριβείς πηγές προέλευσης...
των χρηματικών μέσων με τα οποία ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της Proton Bank.
Εξαγορά
Στις 30/12/2009 ο κ. Λαυρεντιάδης εξαγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς το 31,31% της Proton Bank καταβάλλοντας 70,5 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2010 επαναγόρασε τη Νεοχημική αντί 149 εκατ. ευρώ.
Η ΤτΕ έκανε έλεγχο και στις δύο συναλλαγές, προφανώς διευκρίνισε ό,τι δεν έκριναν ως απολύτως ευκρινές οι δύο ελεγκτές και έδωσε το «πράσινο φως» στα τέλη Μαρτίου του 2010.
Ομως, λίγους μήνες μετά την έγκριση της εξαγοράς της Proton (το καλοκαίρι του 2010), βρήκε και πάλι μπροστά της τις περίπλοκες διαδρομές χρήματος μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη.
Αυτή τη φορά με μορφή ενός δρομολογίου εκατομμυρίων ευρώ που κινούνταν από εταιρεία σε εταιρεία Λαυρεντιάδη και κάποια -51 εκατ. ευρώ λέει η Αρχή- υπεξαιρέθηκαν και κρύφτηκαν. Κάποιος τελικός δικαιούχος ή εξουσιοδοτημένος έκανε μεγάλες αναλήψεις σε μετρητά.
«Συμπερασματικά»
Στις 2/3/2010 οι ελεγκτές της ΤτΕ έγραφαν ότι το τίμημα για την απόκτηση της Proton «καταβλήθηκε διαμέσου διαφόρων τραπεζών και εταιρειών του ομίλου και συμπερασματικά φαίνεται ότι πηγή προέλευσης του τιμήματος αποτελούν τα δάνεια».
Οι ίδιοι γράφουν επίσης ότι: «...Οι λογαριασμοί του Λ.Λ. στις τράπεζες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με λογαριασμούς των εταιρειών Blue Island Properties. Dall, WGR Worldwide, WGR Global, WGR Universal, ELFE, Alapis και ΒΦΛ.
Μεταξύ των λογαριασμών των ανωτέρω προσώπων γίνεται διακίνηση μεγάλων ποσών, χωρίς προφανή σκοπό, με σκοπό να καθίσταται δυσχερής η αντιστοίχιση των πραγματικών εκροών με τις εισροές».
Τώρα όλα τα «δυσχερή»... τα βρήκαν μπροστά τους.
Αντικανονικές πράξεις
Η μεν ΤτΕ βρίσκει σύμφωνα με πληροφορίες αντικανονικές πράξεις διακίνησης ποσών, η δε Αρχή για το μαύρο χρήμα συνεχίζει τον έλεγχο, που επεκτείνεται σε συναλλαγές του Λ. Λαυρεντιάδη μέσω των εταιρειών του και σε συναλλαγές με άλλες τράπεζες (πιστώτριες).
Η ΤτΕ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε εκδώσει κάποια σχετική με το ζήτημα ανακοίνωση και διακινούνταν μόνο «δηλώσεις κύκλων της», παρά την ευαίσθητη συγκυρία για την αξιοπιστία των τραπεζών έναντι των πελατών τους, παρά τους υπαινιγμούς στη δήλωση του κ. Λαυρεντιάδη ότι τον αντιμάχονται άνομα κλαδικά συμφέροντα και παρά το ότι η κοινή γνώμη επιθυμεί να μάθει αν η Κεντρική Τράπεζα επιτέλεσε το ρόλο της.
Τανισκίδης
Μέχρι στιγμής, η ΤτΕ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανάγνωση των αρμοδιοτήτων των μελών του Δ.Σ., όπως αυτή ανακοινώθηκε την Παρασκευή, όρισε ως τοποτηρητή της τον Γ. Τανισκίδη.
Ο κ. Τανισκίδης είναι ο μόνος από το Δ.Σ. που έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ από τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
1 Είναι άγνωστη η διάσταση του προβλήματος στην Proton Bank και αδιευκρίνιστο το ποιος υπεξαίρεσε, πόσα και με ποιον τρόπο.
2 Αν υπήρξαν κυκλικά δρομολόγια του ίδιου χρήματος εντός των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη με τρόπο που εξυπηρετούσε το μεγαλομέτοχο, αυτό ανοίγει άλλης τάξεως ζητήματα και
3 Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα αν το πρόβλημα επεκτείνεται και σε δάνεια που έδωσαν η Proton και άλλες τράπεζες στον Λ. Λαυρεντιάδη ή στις εταιρείες του. *

Βενιζέλος: «Να κάνουν τη δουλειά τους σε βάθος»

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος ερωτηθείς από την «Ε» για το αν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση της Proton Bank και ποια είναι η θέση του υπουργείου, απάντησε ότι: «Εχουμε ενημερωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το ζήτημα και είπαμε τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στην Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ότι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σε απόλυτο βάθος. Σημειώσαμε ότι παραιτήθηκαν εκ προοιμίου όλα τα μέλη του Δ.Σ. και μπήκανε στη θέση τους νέα μέλη και νέος διευθύνων σύμβουλος».

Ποια είναι η Proton Bank

Με ίδια κεφάλαια περίπου 280 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και ενεργητικό 3,84 δισ. ευρώ, η Proton Bank συγκαταλέγεται στις λεγόμενες μικρές τράπεζες του κλάδου.
Βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με ποσοστό 15,15%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το υπόλοιπο 84,85% είναι διασκορπισμένο σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Ο όμιλος της Proton Bank εμφάνισε κέρδη μετά φόρων ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ το Α' τρίμηνο του 2011 έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2010. Σε επίπεδο τράπεζας, η Proton είχε κέρδη μετά φόρων ύψους 779 χιλ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2010. Η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε κέρδη 5,56% την Παρασκευή για να κλείσει στα 0,57 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Proton ανέρχεται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου