Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

FTD: Πρόσω ολοταχώς για την επιλεκτική χρεοκοπία

FTD: Πρόσω ολοταχώς για την επιλεκτική χρεοκοπία

 
Πρόγραμμα ευρείας επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα, σε χαμηλή τιμή «ντάμπινγκ»

με τη στήριξη της Ευρωζώνης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times.

Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει...
στη δευτερογερνή αγορά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.


Σύμφωνα με την FTD, μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν ότι ένα τέτοιο μέτρο για τα ελληνικά ομόλογα θα αξιολογηθεί ως «επιλεκτική πτώχευση».

ΕΚΤ: Όχι σε επαναγορά ομολόγων από EFSF

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, τάχθηκε κατά της χρλησης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ενώ επανέλαβε την απειλή της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως εχέγγυο ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
«Αυτή η συζήτηση κινείται εν μέρει προς την λάθος κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τα χρήματα του ταμείου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Θα είχε υψηλό κόστος, μικρά οφέλη και επικίνδυνες παρενέργειες».

Ο ίδιος σημείωσε πως ούτε η συζήτηση περί μείωσης του επιτοκίου στα δάνεια διάσωσης είναι χρήσιμη.

«Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι δουλειά μας να χρηματοδοτούμε αφερέγγυες τράπεζες, πόσο μάλλον χώρες», τόνισε.

«Ο περιορισμός της κρίσης δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι υπονομεύουμε τις αρχές μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα πήγαινε ενάντια στην αρχή της ΕΚΤ περί παροχής ρευστότητας μόνο σε τράπεζες με επαρκή και υψηλής ποιότητας εχέγγυα.
www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου