Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Το τελικό χτύπημα στην αγορά


thumb
Ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αγορά ανα­μένεται να επιφέρουν οι νέες αυξήσεις στους φόρους, που προβλέπει το ψηφι­σθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Οι καταστηματάρ­χες εμφανίζονται απεγνωσμένοι μπροστά στα νέα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών υπο­γραμμίζοντας πως αυτά θα λειτουργήσουν σαν «ταφόπλακα».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέ­τρα που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αυξάνεται...
στο 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση, αυ­ξάνονται οι τιμές των φτηνών τσιγάρων, ενώ επιβάλλεται και αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο κατά 7,5 λεπτά ανά λίτρο (από 125 ευρώ στο χιλιόλιτρο αυξάνεται στα 200 ευρώ).
«Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες είναι απίστευτα τραγική. Η κυβέρνηση και το υπουρ­γείο Οικονομικών λειτουργούν σαν να θέλουν να τελειώσουν την αγορά. Το οικονομικό επιτελείο, αν και γνωρίζει την κατάσταση στην αγορά, επι­βάλλει αυξήσεις που στόχο τελικά θα έχουν τη μείωση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μην πετύχει ακόμη μια φορά τους στόχους των εσό­δων» υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης καφετέριας Δη­μήτρης Αλεφραγκής.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης δεν θα καταφέρουν να απορ­ροφήσουν τη νέα αύξηση, η οποία θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, ενώ, όπως αναφέρει, έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικο­νομικών, ο οποίος πάντως φαίνεται να εξετάζει «εκλογίκευση» του ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Αυξήσεις έρχονται και στα φτηνά πακέτα τσι­γάρων, με τους περιπτερούχους να απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο Οικονομικών να αποσύ­ρει το μέτρο. Συγκεκριμένα, τα πακέτα των 2,40 ευρώ θα πωλούνται στο εξής στα 2,70 με 2,90 ευρώ, χωρίς η αύξηση να επηρεάζει τα ακριβότερα πακέτα. «Εμείς θα συνεχίσουμε να δια­τηρούμε το ίδιο ποσοστό κέρδους (3-5 λεπτά ανά πακέτο), ωστόσο θα έχουμε ισχυρό πλήγμα στην κατανάλωση, καθώς θα αυξη­θεί το παραεμπόριο, που ήδη ανθεί» επισημαίνουν οι περιπτερούχοι. Εκφράζουν παράλληλα την εκτίμηση ότι πολλές καπνοβιομη­χανίες θα σπεύσουν να μειώσουν τις τιμές στα πακέτα τους (όπως έκαναν και στην προηγούμενη αύξηση του ΕΦΚ), κάτι που θα σημαίνει απώλειες για το κράτος, καθώς θα ει­σπράξει χαμηλότερα έσοδα απ’ όσα υπολογίζει. Από τις αυξήσεις των φόρων δεν γλιτώνει ούτε το υγραέριο, στο οποίο στρέφονται τον τελευταίο χρόνο ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτο­κινήτων. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλά­δου της υγραεριοκίνησης, μια αγορά από τις λίγες που γνωρίζουν συνεχώς άνθιση, θα υποστεί σημαντικό πλήγμα, που θα φανεί κυρίως τους χειμε­ρινούς μήνες.
Συγκεκριμένα η αύξηση του ΕΦΚ κατά 7,5 λε­πτά θα επιφέρει αύξηση στην τελική τιμή της τάξης των 4-5 λεπτών. Ειδικότερα, από τα 78 λεπτά ανά λίτρο όπου βρίσκεται σήμερα η τιμή του, ανα­μένεται να ανεβεί στα 82-83 λεπτά και το ερχό­μενο φθινόπωρο (όταν ξεκινήσουν οι διανομές καυσίμων για θέρμανση) θα εκτιναχθεί στα 90 με 95 λεπτά.
Μέτρα, μέτρα, μέτρα...
Τον δρόμο των απολύσεων δείχνει η τρόικα σε όσες ΔΕΚΟ βάζουν λουκέτο ζητώντας μάλιστα και εγγυήσεις ότι δεν θα προχωρήσουν στη λύση των μετατάξεων και της εθελουσίας εξόδου. Η επιτα­γή της τρόικας είναι ξεκάθαρη: Για το πλεονάζον προσωπικό σε προβληματικές ΔΕΚΟ, όπως είναι ο ΟΣΕ, αλλά και οι εταιρείες συγκοινωνιών της Αττι­κής, οι ελεγκτές από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ απέρριψαν τη λύση των μετατάξεων ως μη λύση, ως μέτρο αργό και αναποτελεσματικό. Και ως εκ τούτου οι ελεγκτές της τρόικας ήταν σαφείς στις εντολές τους ζητώντας άμεση μείωση του αριθ­μού των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας.
Παράλληλα κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν το αφορολόγητο από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα να μειωθεί στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στις 6.000 ευρώ για τους ελεύθε­ρους επαγγελματίες.
Μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να νομοθετή­σει για μέτρα ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία, εάν έχουν την αναμενόμενη από­δοση, θα οδηγήσουν και στη μείωση του στόχου του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 7,5% από 10,5% που ήταν το 2010, παρά τη συνέχιση της ύφεσης και για το 2012.
Ακόμη, κυβέρνηση και τρόικα αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακί­νητης περιουσίας, ενώ το αφορολόγητο όριο στην ακίνητη περιουσία θα μειωθεί από τις 400.000 ευρώ στις 300.000.
Επίσης έρχεται ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων στις αποδοχές δημοσίου και ιδιωτι­κού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά που καταβάλλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτι­κό τομέα είναι 1% και πλέον αυξάνεται στο 3%. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους δημοσίους υπαλλήλους μειώνεται το κίνητρο απόδοσης. Σή­μερα το κίνητρο απόδοσης κυμαίνεται από 57 ώς 100 ευρώ τον μήνα και είναι πιθανό να ψαλιδιστεί στα 28 ώς 50 ευρώ τον μήνα. Με άλλες ρυθμίσεις το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει:
Να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Να προχωρήσει στις αλλαγές στον ΦΠΑ της εστίασης για τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέ­ον.
Να εφαρμόσει πλήρως τον λεγόμενο «πράσι­νο φόρο» για 150 εκατ. ευρώ.
Να προχωρήσει σε αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012.
Σκληρές θα είναι οι απο­φάσεις μείωση της απα­σχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπλέον του κα­νόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει εξοικονό­μηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.
Άνοιξαν τετρακόσια επαγγέλματα ελέω Μπολκεστάιν
Άνοιξαν στο τέλος της προηγούμενης εβδο­μάδας περίπου 400 επαγγέλματα που μέχρι τώρα είχαν περιορισμούς, καθώς τίθεται σε ισχύ ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βου­λή στις 16 Φεβρουαρίου. Τέσσερις ακριβώς μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανοίγουν αυτο­μάτως όλα τα επαγγέλματα σε υλοποίηση της Κοινοτικής Οδηγίας 123/2006, γνωστής και ως οδηγίας Μπολκεστάιν, για την απελευθέ­ρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της Ε.Ε. Έτσι καταργούνται οι «αδικαιολόγητοι περι­ορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγ­γελμάτων» και ειδικότερα: οι περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα, οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος, οι ρυθμίσεις για την επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών και η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στη δημοσιότητα ενδεικτικό κατάλογο 136 επαγ­γελμάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3919/2011, ανάμεσα στα οποία συμπερι­λαμβάνονται τα ακόλουθα: αισθητικός, αμπιγιέρ, αρτοποιός, ασφαλιστικός πράκτορας, γομωτής - πυροδότης, γραφείο συμβούλων εργασίας, γραφείο τελετών, διαγνωστικά κέντρα, διαιτολόγος - διατροφολόγος, διερ­μηνέας, δύτης, εικονολήπτης, εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών, ενεχυροδανειστής, ταξί, επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλεί­ας, ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός, ηλεκτροσυγκολλητής, ηχολήπτης, θαλάσσιο ταξί, ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ιδιωτικά σχολεία, κοινωνικός λειτουργός, κομμωτής, κρεοπώλης, λιμε­νεργάτης, λογιστής, λογοθεραπευτής, μαία, μακιγιέρ, μεταφραστής, ναυαγοσώστης, ναυτικός πράκτορας, ξεναγός, οδοντοτεχνίτης, οικονομολόγος, οξυγονοκολλητής, οπλοπώλης, οπτικός, ορκωτός εκτιμητής, πυροτε­χνουργός, σκηνογράφος - ενδυματολόγος, σκηνοθέτης, τεχνικός ανελκυστήρων, τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, ηχολήπτης, συντηρητής έργων τέχνης, φορτοεκφορτωτής, φυσικοθεραπευτής, ψυκτικός, ψυχολόγος.



Τι καταργείται
Σύμφωνα με τον νόμο, παύει να ισχύει κάθε περιορισμός που:
Περιορίζει τον αριθμό προσώπων που
έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα.
Υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα
να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία
και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Εξαρτά τη χορήγηση άδειας από εκτίμηση
ύπαρξης πραγματικής ανάγκης.
Θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος.
Ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα.
Απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο.
Επιβάλλει ή απαγορεύει τη διάθεση αγα­θών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση.
Επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγ­γέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή.
Περιορίζει τη συμμετοχή στο εταιρικό κε­φάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιό­τητα των συμμετεχόντων.
Επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές. Η γενική ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλ­ματα, εκτός από αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο, δηλαδή τα επαγγέλματα του δι­κηγόρου, του μηχανικού - αρχιτέκτονα, του συμβολαιογράφου και του ορκωτού ελεγκτή.
www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου