Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011
Τραπεζικά τεστ αντοχής – EE: Γελοιοποίηση και ελληνική ασφάλεια
Η καθυστέρηση που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το κλασικό δείγμα «διαβούλευσης» που υποτίθεται ότι την χαρακτηρίζει σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις, δείγμα του κοινωνικού της χαρακτήρα. Το αναφέραμε ξανά, ότι από την καθυστέρηση ωφελούνται οι κερδοσκόποι, που σχεδόν πάντα έχουν επαφές με κυβερνητικούς κύκλους. Ωφελούνται, όμως, και κράτη – αγοραστές, όπως η Γερμανία. Όσο πιέζεται η «κακιά» Ελλάδα, τόσο πιο χαμηλή θα είναι...
η τιμή εξαγοράς των «φιλέτων».
Και μέχρι να ληφθεί κάποια ουσιαστική απόφαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στο χαμηλότερο επίπεδο παγκοσμίως. Αυτό λόγω της απουσίας ενός σχεδίου από πλευράς της Ε.Ε. και λόγω της ανύπαρκτης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Φυσικά οι προβλέψεις για συρρίκνωση της οικονομίας από το ΔΝΤ και από τη Fitch κινούνται στο 3,5% – 4% για φέτος και μικρή ανάκαμψη φαίνεται να υπάρξει το 2012.
Αναφερόμενοι και πάλι στο στρες τεστ των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών στις 21 χώρες – μέλη, που δημοσιοποιούνται αύριο το απόγευμα… η Wall Street Journal δημοσίευσε μια άκρως ενδιαφέρουσα είδηση. Ότι το στρες τεστ αντιμετωπίζει και πάλι παρεμβάσεις. Οι ρυθμιστές προσαρμόζουν τους όρους του τεστ… και οι τραπεζίτες μαζί με τους πολιτικούς ασκούν κριτική στη διαδικασία και πιέζουν (lobbying) για αλλαγές!
Πιστεύει κάποιος που γνωρίζει τα βασικά, ότι οι εταιρείες αξιολογήσεων θα καταπιούν το δόλωμα της τεχνητά «καλής» εικόνας που προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Ε.Ε.; Εξάλλου ας μη γελιόμαστε. Τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσαν οι τράπεζες στα τέλη του περασμένου μήνα, ξεπερνιούνται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Άρα τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής είναι «σχετικά» σε συνάρτηση με την ταχύτητα των εξελίξεων.
Ας δούμε μερικά ακόμα στοιχεία για το τεστ αντοχής των τραπεζών. Η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή του Τραπεζικού Συστήματος (η Bafin) αποκήρυξε τις μεθόδους της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για έλλειψη νομιμότητας! Η γερμανική τράπεζα Landesbank Hessen – Thuringen ουσιαστικά γελοιοποίησε τη διαδικασία της ΕΒΑ δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματά της δύο μέρες νωρίτερα!
Πλέον δε φαίνεται απλά, αλλά είναι η ανοιχτή αντιπαράθεση της Γερμανίας με την… Ευρωπαϊκή Ένωση και η οικονομική κρίση δείχνει αυτή τη δομική αδυναμία στους κόλπους της Ένωσης.
Κι επειδή όταν μιλάμε για τη γερμανική οικονομία, και την ευρωπαϊκή, θα πρέπει να μιλάμε για την αντίστοιχη αμερικανική, να αναφέρουμε ότι η Καλιφόρνια βρίσκεται σε πιεστική (βλ. απελπιστική) θέση, ψάχνοντας για δανεισμό προκειμένου να έχει ρευστό αποθεματικό. Κι όλα αυτά πριν τις 2 Αυγούστου. Μέχρι τότε το Κογκρέσο θα πρέπει να έχει λάβει απόφαση για άνοδο της επιτρεπόμενης οροφής του μέγιστου ομοσπονδιακού χρέους. Δηλαδή, θα πρέπει να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο χρέους, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών.
Ταυτόχρονα η Moody’s ανακοίνωσε ότι θέτει την αμερικανική οικονομία υπό θεώρηση για υποβάθμιση, κάτι που θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία για ένα προϋπολογισμό που θα προωθεί τη μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους. Η απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών ήταν άμεση. Ο υφυπουργός εσωτερικών Οικονομικών, Τζέφρι Γκόλνσταϊν, ανακοίνωσε ότι «η αξιολόγηση της Moody’s είναι χρονική υπενθύμιση για την αναγκαιότητα γρήγορων αποφάσεων από το Κογκρέσο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να συμφωνηθεί πακέτο περιορισμού του χρέους.»
Τι σχέση έχει η αμερικανική οικονομία και το τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών; Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε όσο επίσημα γίνεται, τις τοποθετήσεις των γερμανικών κυρίως τραπεζών, σε αμερικανικά τοξικά ομόλογα και δάνεια.
Υπό αυτήν και μόνο την έννοια η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ίσως να ευνοεί στο να σταματήσουν οι μπλόφες. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν δικαιολογείται η κυβερνητική απραξία στο ζήτημα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Και μιας και μιλάμε για ανάπτυξη να υπενθυμίσουμε πόσο αστεία είναι η μονεταριστική θέση της Ε.Ε., με το πανάκριβο ευρώ, τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται οι μικρές οικονομίες από ένα τέτοιο νόμισμα, η τυφλή προσκόλληση στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και φυσικά το ίδιο ισχύει για τα σκληρά μονεταριστικά μέτρα που δολοφονούν την αγορά (υποτίθεται ότι αυτά τα συμφώνησαν άνθρωποι της αγοράς…) της Ελλάδας και άλλων σε κρίση χωρών της Ε.Ε., η οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος. Είναι πραγματικά αστείο αυτό που γίνεται στην Ένωση σήμερα.
Η λύση σε αυτά τα ζητήματα είναι πολιτική κι επειδή λύση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα, τίθεται από όλους το ζήτημα έλλειψης ηγεσίας στην Ε.Ε. Κι αν θέλουμε να το προχωρήσουμε και λίγο παραπέρα, μιας και όλοι λειτουργούν εναντίον όλων, θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια, οι πολιτικές μας ηγεσίες άφηναν ζητήματα εθνικής ασφάλειας να αιωρούνται στο κενό, αφού θεωρούσαν ότι στους κόλπους της Ε.Ε. είμαστε ασφαλείς. Που είναι άραγε όλοι αυτοί τώρα να επαναλάβουν αυτές τις θέσεις; Που είναι οι τέως πρωθυπουργοί, αλλά και ο νυν, να μας υπενθυμίσουν αυτή τη θέση τους αναφορικά και με την Τουρκία, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας τις δηλώσεις Νταβούτογλου για την Προεδρία της Ε.Ε. από την Κύπρο;
Ας ελπίσουμε ότι η Ένωση δε θα επανέλθει στη λογική της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων του 19ου αιώνα κι ότι ο Μπίσμαρκ με την Τριπλή Συμμαχία θα παραμείνει αποκλειστικά μια σημαντική ιστορική μορφή…
www.defence-point.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου