Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η κρισιμότερη «μάχη» για την Ελλάδα


Κορυφώνονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ευρώπη ενόψει της μεθαυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, κατά την οποία θα κυριαρχήσει το θέμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο, αν κριθεί απαραίτητο, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να συζητήσει πιθανά σενάρια λύσης στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Εγινε γνωστό ότι χθες είχε ορισμένες τηλεφωνικές επαφές, οι οποίες ωστόσο δεν ανακοινώθηκαν για ευνόητους λόγους. Σε αλλεπάλληλες συνεργασίες που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με στενούς συνεργάτες του, εκτιμήθηκε ότι... την Πέμπτη θα δοθεί ίσως η κρισιμότερη «μάχη» των τελευταίων 20 μηνών, καθώς η διαφαινόμενη - έως τώρα - αδυναμία της Ευρώπης να καταλήξει σε μια συμφωνία, εντείνει την αβεβαιότητα και την ανησυχία στην Αθήνα. Σήμερα αναμένεται να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος «να προσέλθει στη διαπραγμάτευση προβάλλοντας ρεαλιστικές προτάσεις, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα», σύμφωνα με δήλωση συνεργάτη του Πρωθυπουργού στα «ΝΕΑ». Οι πληροφορίες πάντως που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση κάνουν λόγο για αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, οι οποίες επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει πουθενά. Κατά τις ίδιες πηγές, η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιβαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα, και δίνει το μέτρο της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο και προφανώς θα μπει στην τελική της φάση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χθες αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας λύσης στη Σύνοδο. Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια συνομίλησε με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Λουίτζι Τρεμόντι.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ. Βενιζέλος και με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα, Κρίστοφερ Σμαρτ.
Τόσο για τις διαβουλεύσεις αυτές όσο και για άλλες επαφές που προηγήθηκαν, κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε με έμφαση «ουδέν νεώτερον», επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό πως δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ότι την Πέμπτη θα υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

ΜΕΛΕΤΗ. Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός δέχθηκε χθες στο γραφείο του προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και του ΣΕΒ που του παρέδωσε μελέτη με θέμα «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μπροστά», την οποία εκπόνησε ο οίκος McKinsey ύστερα από πρωτοβουλία της Ενωσης Ελληνικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, και του ΣΕΒ. Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι πρωτίστως να διασωθεί η χώρα, και στη συνέχεια να υπάρξει ισορροπημένη ανάπτυξη. 
 
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου