Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μαραθώνιος επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Β. Σόιμπλε είχε χθες ο Ευ. Βενιζέλος για το νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα
Σε μαραθώνιο επαφών έχει αποδυθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με στόχο να εξευρεθεί η χρυσή τομή για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Χθες μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γερμανό ομόλογο του Β. Σόιμπλε, τον Ιταλό Τζ. Τρεμόντι και το Γάλλο Φ. Μπαρουέν, ενώ για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί...
συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Κ. Σμαρτ στο πλαίσιο των κρίσιμων διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να αποφύγει οποιαδήποτε λύση, η οποία θα οδηγούσε σε αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση προσβλέπει σε ένα συνολικό πακέτο της τάξης των 120 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, το οποίο θα προστεθεί στα 45 δισ. ευρώ που απομένουν προς εκταμίευση από το πρώτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Από τα 120 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. ευρώ θα προέλθουν μέσω νέων δανείων από την τρόικα (43 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 17 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, οι αντιρρήσεις του οποίου φαίνεται πως τελικά θα καμφθούν), τα 30 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ θα εξευρεθούν μέσω της οικειοθελούς συμμετοχής ιδιωτών.
Βέβαια, το τελικό ύψος του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος θα προκύψει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.
Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για την άντληση 1,625 δισ. ευρώ, που μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, που αναμένεται να γίνουν αποδεκτές την Πέμπτη, θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Κ. Τσαχάκης
Το "Κούρεμα"
Πρόταση για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους έως και 30% έκανε ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Allianz. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρώμη μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και τραπεζιτών, ο όμιλος, στον οποίο ανήκει η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία κρατικών ομολόγων Pimco, πρότεινε την εθελοντική διαγραφή του 30% της αξίας των ελληνικών ομολόγων. "Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει αν η Ελλάδα προσέφερε στους κατόχους ομολόγων νέους τίτλους στο 70% της αξίας των παλαιών", δήλωσε ο επικεφαλής του χρηματοοικονομικού τομέα της Allianz, Πολ Ατσλέιτνερ, στη "Welt".
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου