Ο διοικητής του στρατοπέδου, Αντρέας Ιωαννίδης, ο οποίος σκοτώθηκε από
την έκρηξη, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους που
εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Ναυτική Βάση. Είχε μάλιστα
αποστείλει επιστολές προς το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες
ζητούσε...
την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση
των συνθηκών φύλαξής τους...
Τρία χρόνια 98 κιβώτια εκρηκτικά κάτω από τον καυτό ήλιο...
Τον Ιανουάριο του 2009 το πλοίο "Monchegorsk" εντοπίζεται, από τις υπηρεσίες του Ισραήλ σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, να μεταφέρει "εκρηκτικό υλικό". Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Ιράν με προορισμό τη Συρία και παραλήπτης του στρατιωτικού υλικού φέρεται να ήταν η οργάνωση Χαμάς.
Λόγω του εμπάργκο του Ιράν, το πλοίο θα έπρεπε να ερευνηθεί και το στρατιωτικό υλικό να κατασχεθεί. Ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει σε δύο επιθεωρήσεις του φορτίου του πλοίου στις 29 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου 2009 και στις 3 Φεβρουαρίου 2009 η Κυπριακή Δημοκρατία υποβάλει έκθεση στον ΟΗΕ σχετικά με τα ευρήματα των επιθεωρήσεων στο πλοίο Monchegorsk.
Η απόφαση του ΟΗΕ ήταν ξεκάθαρη: Οι Κυπριακές Αρχές θα έπρεπε να κατάσχουν το υλικό από το πλοίο. Παρά το ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με το Ιράν, το οποίο επέμενε πως το φορτίο ήταν νόμιμο, μετά τη διεθνή διάσταση του θέματος, αλλά και τη σαφέστατη οδηγία από πλευράς ΟΗΕ, δεν υπήρχαν περιθώρια "ελιγμού" και η Κυπριακή Κυβέρνηση ήταν πλέον "υποχρεωμένη" να συμμορφωθεί και να κατάσχει το υλικό.
Όμως, το θέμα δεν έληξε εκεί. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, έδωσε διαβεβαιώσεις προς την Πρεσβεία του Ιράν στη Λευκωσία ότι δεν επρόκειτο να καταστρέψει το υλικό, μιας και η Τεχεράνη επέμενε πως το φορτίο της ανήκει. Με αυτή τη μοιραία απόφαση της, η Κυπριακή Κυβέρνηση αγνόησε τις υποδείξεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίες προέτρεπαν την Κυπριακή Δημοκρατία να "καταστρέψει αμέσως το υλικό". Ακόμη οι τέσσερεις χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τις κυπριακές αρχές στην καταστροφή του υλικού.
Γνώριζαν...
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή στο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, εδώ και μια βδομάδα παρατηρήθηκε "μη φυσιολογική κατάσταση" στα εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν το εκρηκτικό υλικό και φυλάσσονταν στην Ναυτική Βάση "Ε. Φλωράκη". Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρονικό έχει ως εξής:
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011
Ειδοποιείται η Εθνική Φρουρά από το Διοικητή Ναυτικού πλοίαρχο Αντρέα Ιωαννίδη ότι παρατηρείται "διόγκωση και ακούγονται θόρυβοι" στα εμπορευματοκιβώτια.
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011
-Κλιμάκιο της ΕΦ με επικεφαλής τον Υπαρχηγό της Δύναμης, Σάββα Αργυρού, και με πυροτεχνουργούς της ΕΦ και Αστυνομίας, επισκέπτονται τη Βάση και εξετάζουν επί τόπου τα εμπορευματοκιβώτια. Αποφασίζεται πως κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει και συστήνεται στο Διοικητή Ναυτικού να μεριμνήσει για τη μείωση της θερμοκρασίας των εμπορευματοκιβωτίων με ράντισμα νερού.
-Ο Αντρέας Ιωαννίδης, εκφράζει την έντονη διαφωνία του και την έντονη ανησυχία του για τις εν λόγω αποφάσεις.
-Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου, Γεώργιος Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε στο κλιμάκιο που επισκέφτηκε τη Βάση, φέρεται σύμφωνα με την ίδια πηγή, να επέμενε πως "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αν τα εμπορευματοκιβώτια ραντίζονταν συστηματικά με νερό".
Την ίδια μέρα ενημερώνεται ο Αρχηγός της ΕΦ από τον Υπαρχηγό κ. Αργυρού. Ο Αρχηγός της ΕΦ ενημερώνει τον Υπουργό, διαβεβαιώνοντας τον πως δεν υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν τα εμπορευματοκιβώτια φτάνει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011
Γίνεται ξανά σύσκεψη επί τόπου με πιο διευρυμένη σύνθεση και με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, στην οποία ανατέθηκε μέρος της ευθύνης για ράντισμα των εμπορευματοκιβωτίων.
Τετάρτη 6/7 και Πέμπτη 7/7
Κατά τις επόμενες μέρες, μέσω των Υπηρεσιών της ΕΦ, τις οποίες ενημέρωσε ο Διοικητής Ναυτίκου Αντρέας Ιωαννίδης, ο Υπουργός ενημερώνεται πως "η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και τα μέτρα που πάρθηκαν ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικά".
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011
Ο Υπουργός Άμυνας καλεί σε σύσκεψη στο γραφείο του τον Αρχηγό και Υπαρχηγό της ΕΦ, για το θέμα της φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων, μετά και τις πληροφορίες που είχε τις προηγούμενες μέρες. Δίδονται εκ νέου διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011
Ο Αντρέας Ιωννίδης, Διοικητής της Βάσης, είχε ραντεβού με τον Αρχηγό της ΕΦ για λήψη τελικών αποφάσεων ως προς τι θα γίνει με τα εμπορευματοκιβώτια. Ωστόσο ο Διοικητής Ναυτικού Αντρέας Ιωαννίδης έχασε τη ζωή του στην τραγική έκρηξη το ίδιο πρωινό...
www.elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου