Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Προτείνει αναδιάρθρωση, ευρωομόλογο


Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγου προτείνει ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μποφίνγκερ. Μέλος της "επιτροπής σοφών", με συμβουλευτικό ρόλο στη γερμανική κυβέρνηση, καλεί σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" την πολιτική ηγεσία "να απελευθερωθεί...
από τις αγορές και να επανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων" και προτείνει τη σύσταση αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, υπεύθυνης για την έκδοση ευρωομολόγων.


"Δεδομένου ότι οι αγορές δεν θα μπορούν σε τέτοια περίπτωση να προβαίνουν σε διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, θα παρακαμφθεί ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών για τα μεμονωμένα κράτη" σημειώνει. Προσθέτει ότι "μια τέτοια λύση θα πρέπει να συνδυαστεί με αναδιάρθρωση του ελληνικού, του ιρλανδικού, ίσως και του πορτογαλικού χρέους. Με τον τρόπο αυτόν οι χώρες θα αποκτούσαν μια προοπτική και δεν θα ανταμείβονταν οι κερδοσκόποι. Οσον αφορά την ΕΚΤ, θα μπορούσε να της προταθεί η ανταλλαγή των ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών που κατέχει με ευρωομόλογα".
Η ίδια Αρχή θα πρέπει να επιτηρεί αυστηρά τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και προτείνει όταν το χρέος μιας χώρας υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ να μετατίθεται η ευθύνη στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα εγκρίνει τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου