Εναν μήνα πριν από την κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας που θα διενεργηθεί το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου και θα κρίνει τη δόση του Σεπτεμβρίου και το νέο δάνειο, η κυβέρνηση βρίσκεται -λένε αρμόδια στελέχη- στο σημείο μηδέν.
Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για φόβο επανάληψης όσων διαδραματίστηκαν τον προηγούμενο Μάιο: όταν η τρόικα αρνούνταν, χωρίς πρόσθετα μέτρα (τα οποία και ελήφθησαν), να καταβάλει την επόμενη δόση.
Αν το σκηνικό επαναληφθεί, λένε οι ίδιοι παράγοντες, τότε πλέον τα μέτρα που απομένουν στην κυβέρνηση να λάβει είναι πολύ λίγα. Οι φόροι πλέον δεν μπορούν να αυξηθούν και μένει μόνο η λύση...
της ακαριαίας περικοπής δαπανών: απολύσεις προσωπικού που θα την απαλλάξουν από τη μισθολογική δαπάνη και μαχαίρι (ίσως και οριστικό) σε επενδύσεις (φωτογραφίζονται μεγάλα έργα υποδομής που καθυστερούν) αλλά και σε επιχορηγήσεις σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς. Πρώτα στην κλίνη του Προκρούστη φωτογραφίζονται τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Υποδομών και Εσωτερικών. Εκτιμάται ότι αν το (απευκταίο) σενάριο αυτό προχωρήσει πρέπει να διαγκωνιστούν ακόμη μια φορά, για να διασφαλίσουν πόρους για κάποιες από τις λειτουργίες τους.
Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει το πρόβλημα που ήδη συζητά με την ηγεσία της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα ζητώντας δράση εδώ και τώρα. Προς το σκοπό αυτό προωθείται το λουκέτο σε ΔΕΚΟ και φορείς, αλλά η ναυαρχίδα εκτιμάται ότι είναι το ενιαίο μισθολόγιο που θα περιλαμβάνει περιθώριο για άμεσες απολύσεις.
Δεν λύνεται όμως μόνο έτσι το πρόβλημα. Πέρα από δεκάδες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, μεγάλη είναι η καθυστέρηση στα μέτωπα συγκράτησης της σπατάλης αλλά και πάταξης της φοροδιαφυγής. Ετσι, ο στόχος που είχε τεθεί για την άμεση έλευση στα κρατικά ταμεία κάποιων δισ. από βεβαιωμένες οφειλές «μεγάλων» προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα, μειώνοντας τις ελπίδες για να κλείσει η «τρύπα» του προϋπολογισμού.
Το πρώτο δείγμα
Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο την προηγούμενη εβδομάδα να δώσει έως και προσωρινή εντολή αναστολής πληρωμών μέσω εφοριών ως ένα «τρικ» περιορισμού τον Ιούλιο της «τρύπας» (3,3 δισ. ευρώ στα έσοδα και 1,3 στις δαπάνες το πρώτο εξάμηνο).
Το μνημόνιο είναι σαφές: Αν κάτι δεν πάει καλά, τότε πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί διαγράφεται οριστικά η παρακράτηση του 1/14 των μηνιαίων πιστώσεων τον Σεπτέμβριο. Μόνο που το ποσό (περί τα 3 δισ. ευρώ) μπορεί πλέον να μην είναι επαρκές.
Η κυβέρνηση οργανώνει αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα για να αναστρέψει τον κίνδυνο που θα έχει πάρα πολλές συνέπειες. Δεν προκαλεί μόνο νέα πολύ επώδυνα μέτρα και ύφεση αλλά και βάζει σε κίνδυνο τη δανειακή σύμβαση.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι περιθώριο υπάρχει τις επόμενες εβδομάδες για να αποδειχθεί στην τρόικα πως έχει γίνει έργο. Εκτιμάται ότι σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα έχει 4-7 μήνες περιθώριο (με προϋπόθεση τη συμφωνία για το νέο δάνειο) να τρέξει καλύπτοντας τον χαμένο χρόνο και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια τόνωσης της ανάκαμψης (ΕΣΠΑ, απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απελευθέρωση επαγγελμάτων κ.λπ.) που επίσης καθυστερούν.
www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου