Ερχονται ριζικές ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί deal μεταξύ τραπεζών.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι επαφές τόσο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους τραπεζίτες όσο και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.
Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests -τα οποία πέρασαν όλες οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες-, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με κορυφαίους Ελληνες τραπεζίτες.
Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει εκφράσει την προσδοκία της για τη δημιουργία...
ενός "εθνικού πρωταθλητή" που θα δώσει ώθηση στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Στη δημιουργία μιας υπερτράπεζας που θα "πάει" μπροστά την αγορά και θα προκαλέσει και άλλες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ηγηθεί της όποιας κίνησης.
Η αγορά περιμένει -μετά το ναυάγιο του deal με την Alpha Bank τον περασμένο Φεβρουάριο- να γίνει κίνηση μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. Το άλλο όνομα που "παίζει" είναι αυτό της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι καθημερινές.
Το deal στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί προαπαιτούμενο για να πάρουν μήνυμα οι αγορές ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία.
Στο επίκεντρο
Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς βρίσκονται στο επίκεντρο των όποιων κινήσεων.
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είτε με την είσοδο ξένης τράπεζας στον ελληνικό τραπεζικό χώρο είτε με την απόκτησή του από ελληνική τράπεζα.
Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το φετινό καλοκαίρι θα μείνει στην Ιστορία σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, για τις ανακατατάξεις που θα φέρει. Και εκτιμούν ότι "πάμε σε σαρωτικές αλλαγές, με συγκέντρωση στον κλάδο", σημειώνοντας πως έφτασε η ώρα να επαληθευθεί ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος ότι η ελληνική αγορά αντέχει το πολύ 2,5 τράπεζες.
Ανακατατάξεις και κλείσιμο καταστημάτων
"Συμμαζεύουν" συμμετοχές τους στο εξωτερικό
Οι συγχωνεύσεις στις τράπεζες δεν είναι επιθυμία μόνο της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι και απαίτηση της τρόικας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες "συμμαζεύουν" συμμετοχές που έχουν στο εξωτερικό.
Η Eurobank μετά την πώληση της θυγατρικής της στην Πολωνία, της Pollbank, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι προχωρά και στην πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, Tefken. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο, της Piraeus Bank Egypt.
Αλλά και η ΕΤΕ που υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητάς της έχει ανακοινώσει ότι θα πωλήσει το 20% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank. Οι συγκεκριμένες κινήσεις των τραπεζών υπαγορεύονται από την τρόικα, καθώς έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε μείωση των στοιχείων του ενεργητικού τους έως το 2014. Και τις ελέγχει διεξοδικά αν στα σχέδια για τη ρευστότητά τους περιλαμβάνονται πωλήσεις δανείων, ομολόγων αλλά και θυγατρικών τους τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικό. Ομως οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να συνοδευτούν από κλείσιμο καταστημάτων, αλλά και μείωση προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο και αποδοτικό.
Εφη Καραγεώργου
EΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου