Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Αγκάθι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης


Κλειδί αποτελεί η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων σε μια συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η οποία παραμένει σημείο τριβής μεταξύ του Βερολίνου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χθες με δήλωσή της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι εμμένει στη θέση της για τη συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε πως η Τράπεζα δεν θα δέχεται ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας τα υποβαθμισμένα σε καθεστώς χρεοκοπίας ομόλογα. Ο ευρωτραπεζίτης κάλεσε μάλιστα τους ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν κοινή στάση για την αντιμετώπιση...
της κρίσης στην ευρωζώνη, ενώ άφησε αιχμές για τους χειρισμούς τους.
Συγκεκριμένα με φόντο την κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες ότι δεν επεξεργάζεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Δεν εργάζομαι (προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης). Κάνουμε το παν για να αποφύγουμε κάτι που είναι ακόμα σκληρότερο, δηλώνω όμως ξεκάθαρα πως η εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών δείχνει ότι έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα λόγω των πολύ, πολύ υψηλών χρεών», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι ARD. «Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα και μια αναδιάρθρωση, όπως αποκαλείται διαρκώς, έχει επίσης την αρνητική επίπτωση ότι οι χώρες πιθανότατα δεν θα καταβάλλουν και πολλή προσπάθεια πλέον», συμπλήρωσε. «Οσο περισσότερο οικειοθελής είναι η συνδρομή των ιδιωτών πιστωτών τόσο λιγότερο πιθανή γίνεται η ανάγκη για επιπλέον βήματα», κατέληξε η κ. Μέρκελ, η οποία ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης και ξεκαθάρισε άλλη μία φορά ότι θα συμμετέχει στη Σύνοδο «μόνο αν υπάρξει αποτέλεσμα». Μάλιστα χαρακτήρισε την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα «επειγόντως αναγκαία».
Από την πλευρά του, ο κ. Τρισέ επέμεινε κατηγορηματικά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί χρεοκοπημένα ομόλογα ως εχέγγυα, ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρέμβουν ώστε να διορθωθεί η κατάσταση στην περίπτωση που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξιολογηθούν στο καθεστώς χρεοκοπίας. «Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα μπορούμε πλέον να δεχθούμε τα χρεοκοπημένα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα,» δήλωσε σε συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση των «Financial Times Deutschland». «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τότε να παρέμβουν για να διορθώσουν την κατάσταση… Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να φροντίσουν ώστε το ευρωσύστημα να λάβει εχέγγυα τα οποία μπορεί να δεχθεί». Απέφυγε όμως να επεκταθεί στις επιλογές που έχουν οι κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουν ότι μπορεί να διασφαλιστεί η ρευστότητα σε περίπτωση χρεοκοπίας, ενώ δεν αναφέρθηκε σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Επικρίνοντας τους ηγέτες της ευρωζώνης για τον χειρισμό της κρίσης, δήλωσε ότι «υπάρχει απόλυτη ανάγκη να βελτιωθεί η "λεκτική πειθαρχία". Οι κυβερνήσεις πρέπει να μιλούν με μια φωνή για τόσο περίπλοκα και ευαίσθητα θέματα όπως η κρίση», ενώ για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι σε γενικούς όρους, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι να παρέχει στις χώρες που έχουν πληγεί κεφάλαια με το να αγοράζει κρατικά περιουσιακά στοιχεία και να επενδύει σε αυτά. «Σε όλο τον κόσμο, η καλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι η άμεση ξένη επένδυση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η επιστροφή όσο το δυνατόν συντομότερα στην αυθόρμητη χρηματοδότηση από την αγορά».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ. Πάντως, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού χρέους, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης προκειμένου να βρεθεί συγκεκριμένη λύση πριν από την Πέμπτη ώστε να αξιολογηθεί το αντίκτυπό της στις τράπεζες. Οι «Financial Times» εκτιμούν ότι το επόμενο 24ωρο ή τις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση ώστε να καταλήξουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σε ολοκληρωμένο πακέτο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Επικρατέστερο σενάριο αποτελεί ο συνδυασμός επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) και επιμήκυνσης μέρους του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα δεχθούν να ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με νέες εκδόσεις. Συγκεκριμένα, μελετάται η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και λήγουν μέχρι το 2019, κατά πάσα πιθανότητα στο 70% της αξίας τους με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών και με χαμηλότερο επιτόκιο. Η αξία των ομολόγων που λήγουν το διάστημα μέχρι το 2019 υπολογίζεται γύρω στα 150 - 200 δισ. ευρώ. Το ύψος του επιτοκίου αναμένεται να αποτελέσει σημείο έντονων διαβουλεύσεων με τις τράπεζες, οι οποίες θα επιδιώξουν ο συνδυασμός νέας ονομαστικής αξίας, διάρκειας και επιτοκίου να προσεγγίζει την παρούσα αξία των παλαιών ομολόγων ώστε η απομείωση της αξίας τους στα χαρτοφυλάκιά τους να είναι περιορισμένη. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα ενδέχεται να αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Πάντως, αναμένεται η ενεργοποίηση του Ταμείου Εκτακτης Ρευστότητας (Emergency Liquitidy Assistance) της Τραπέζης της Ελλάδος προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα στις τράπεζες και να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκειά τους.

Η ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ. Μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών μελετάται η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF), η οποία εκτιμάται ότι θα είναι συμπληρωματική. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από τις αγορές με ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιολόγησή του σε ΑΑΑ - την καλύτερη δυνατή - και στη συνέχεια να τους δανείσει στην Ελλάδα με προνομιακό επιτόκιο για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα στην επαναγορά των ομολόγων της. Σύμφωνα με τις επιλογές που συζητούνται, εναλλακτικά μελετάται η απευθείας αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία πωλούνται στη δευτερογενή αγορά ακόμη και 50% χαμηλότερα της ονομαστικής τους τιμής, απευθείας από το EFSF. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού αλλά και αύξηση των πόρων του.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται μεταξύ των επιλογών που συζητούνται την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης EFSF. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Βερολίνο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της μέσω του EFSF στις τιμές της αγοράς. Πρόκειται για ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, γράφει το «Spiegel».

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου