Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αδιέξοδο για το χρέος στις ΗΠΑ


Η αντίστροφη μέτρηση για μία στάση πληρωμών τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου ξεκίνησε και παρά την αγανάκτηση των Αμερικανών και τις προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης αλλά και του ΔΝΤ για παράπλευρες απώλειες στον υπόλοιπο κόσμο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εξακολουθούν να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών οι μεν στους δε.
Τα πολιτικά παιχνίδια των δύο στρατοπέδων έχουν εξοργίσει τους ψηφοφόρους: έρευνα της "Washington Post" και του ABC έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών θεωρούν υπεύθυνο...
τον Ομπάμα για την επιδείνωση της κρίσης, ενώ αντίστοιχο ποσοστό αποδίδει ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους.


Μετά την απόρριψη από τους Ρεπουμπλικάνους ενός σχεδίου για περικοπές ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σε τηλεοπτικό διάγγελμα δραματική έκκληση για συναίνεση στις δύο πλευρές, προειδοποιώντας για τον "ανυπολόγιστο κίνδυνο" της στάσης πληρωμών που βρίσκεται προ των πυλών και για περικοπές θέσεων εργασίας.
Τα δύο κόμματα "θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες, που να μπορεί να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, έναν συμβιβασμό που να μπορώ να υπογράψω", είπε ο Ομπάμα και δήλωσε "πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον συμβιβασμό", ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, απάντησε ότι δεν πρόκειται να δώσει "λευκή επιταγή".
"Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα" και κατά συνέπεια "τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως και τα στεγαστικά δάνεια, ή εκείνα που αφορούν τις αγορές αυτοκινήτων, που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό", προειδοποίησε ο Ομπάμα στο διάγγελμα.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκρουσε για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το αμερικανικό χρέος ζητώντας "άμεση επίλυση" του προβλήματος και προειδοποιώντας για τεράστιες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. "Για το όριο δανεισμού ο χρόνος κυλά αντίστροφα", δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας για τις παγκόσμιες συνέπειες ενός "δημοσιονομικού σοκ" στις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται "αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής το συντομότερο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου