Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Στη «φάκα» οι καταθέτες χρημάτων στο εξωτερικό



Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος
Προειδοποίηση σε καταθέτες που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να έρθουν εθελοντικά και να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ενδεχομένως με βάση κάποιου ευνοϊκότερου καθεστώτος), απηύθυνε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι πλέον η πολιτεία έχει πρόσβαση -μέσω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου- σε όλα τα στοιχεία...
των συγκεκριμένων καταθετών.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Γιακουμάτου, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε τρία σημαντικά μέτρα σε σχέση με το ζήτημα "καταθέσεις εξωτερικού".
Πρώτον, όπως είπε ο υπουργός, "έχουμε τη δυνατότητα, λόγω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, που ήδη ισχύει ως νόμος του κράτους, να πληροφορηθούμε από τις τράπεζες ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό που έχουν σταλεί όλο το τελευταίο διάστημα και να στρέψουμε τους ελέγχους καταλλήλως.
Δεύτερον, έχουμε τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να διασταυρώσουμε τόκους από καταθέσεις εξωτερικού και ήδη προβαίνουμε σε αυτές τις διασταυρώσεις και, τρίτον, έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τη χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού".
"Είναι ευκαιρία όποιος θεωρεί ότι έχει κενό με τις φορολογικές αρχές, να προσέλθει και να δώσει τα στοιχεία αυτά, γιατί για το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία είναι προσιτά και οι έλεγχοι θα γίνουν", προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι αποτελεί στοιχειώδες πατριωτικό φρόνημα η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα ληξιπρόθεσμα χρέη λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να ξεχωρίσει την κατάσταση με το "βουνό" των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ. Οπως εξήγησε, από τα 42 δισ. τα 37 δισ. τα οφείλουν 14.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που με την εκκαθάριση φτάνουν τα 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
"Τα υπόλοιπα 4 δισ. τα οφείλουν 890.000 φορολογούμενοι. Εμείς θα επικεντρώσουμε τον έλεγχο στα 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών", διευκρίνισε ο υπουργός.
Μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις δράσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις καταθέσεις εξωτερικού ο ερωτών βουλευτής Γ. Γιακουμάτος. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι πρέπει να καταστεί δυνατή η αυτόματη μετατροπή της φορολογικής δήλωσης σε δήλωση "πόθεν έσχες", ενώ είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής για τον εξαντλητικό έλεγχο πολιτικών προσώπων που δεν έχουν επανεκλεγεί, αλλά και υψηλόβαθμους διοικητικούς παράγοντες.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου