Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ψάχνουν τη χρυσή τομή με τους ιδιώτες


Ψάχνουν τη χρυσή τομή με τους ιδιώτες
Μικρό θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το καλάθι των προσδοκιών για την επίτευξη "αποφασιστικής προόδου" στο αυριανό Eurogroup, σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα.
Και αυτό διότι οι έως τώρα συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας παραμένουν άκαρπες. Φαίνεται μάλιστα πως έχει...
ανοίξει το "Κουτί της Πανδώρας" και η μια τράπεζα μετά την άλλη υποβάλλουν νέα αιτήματα για τα κίνητρα που επιδιώκουν, επιτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την κακοφωνία.
Η αρχική αισιοδοξία των Ευρωπαίων ηγετών για λύση στις αρχές Ιουλίου έχει παραχωρήσει τη θέση της σε μια διαμάχη σε δύο αλληλένδετα μέτωπα, δηλαδή μεταξύ των τραπεζών και μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Πάντως, η Κομισιόν εξακολουθεί να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη "προόδου" στο Eurogroup, σημειώνοντας ότι στόχος των αναμενόμενων αυτών "πολύ δύσκολων διαβουλεύσεων" είναι να συγκλίνουν οι απόψεις για το περίγραμμα και να καθοριστούν οι βασικές παράμετροι του νέου πακέτου.
Στις Βρυξέλλες οι πάντες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, καθώς η λύση που αναζητείται θα πρέπει να συνδυάζει τη "μαζική" συμμετοχή των ιδιωτών σε "εθελοντική βάση", με τρόπο ώστε να μην προκληθεί "επιλεκτική χρεοκοπία".
Σοβαρές ενστάσεις επί αυτής της τριπλής αρχής έχει όμως η Ολλανδία, η οποία διά του υπουργού Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιάχερ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι "ρεαλιστική" η εθελούσια συμμετοχή των ιδιωτών και ότι θα πρέπει να υπάρξει το στοιχείο του εξαναγκασμού για να εμπλακούν.
Η ολλανδική θέση βρίσκει κάθετα αντίθετο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Eurogroup και αναμένεται να επαναλάβει την άποψη ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμβολής των τραπεζών είναι "κόκκινη γραμμή".
Θα πρέπει ακόμη να θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Τρισέ θα θέσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προ των ευθυνών τους, ασκώντας έντονες πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατόν, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάδοσης της κρίσης στις περιφέρειες της Ευρωζώνης.
Στις συζητήσεις, που όπως αναγνωρίζει η Επιτροπή θα διαρκέσουν "εβδομάδες", θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα των εγγυήσεων που εξακολουθεί να ζητεί η Φινλανδία.
Ωστόσο, παρά τα σοβαρά εμπόδια που παρουσιάζονται με τους ιδιώτες, η Κομισιόν επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αναθεωρηθεί η ιδέα της συμμετοχής τους στη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, που έχει στόχο να καλυφθούν πλήρως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας "έως το τέλος του 2014".
Στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα προβλέπεται ότι τα 45 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς εκταμίευση, από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ, θα συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό απόλυτης σύγχυσης υπάρχουν και κάποιες φωνές, λίγες είναι αλήθεια, που θεωρούν ότι η εικόνα θολού τοπίου που καλλιεργείται δεν είναι παρά μια "μπλόφα" και ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει αμέσως "μεγάλη και πειστική απάντηση" που θα "κλείσει τα στόματα" των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου