Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ηρθέ το τέλος!Τι πραγματικά συμβαίνει με τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ – Υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνονται αποδεκτά τα collaterals;

 
Αναστάτωση έχει προκληθεί από την σεναριολογία περί μη αποδοχής των ομολόγων από την ΕΚΤ των ελληνικών τραπεζών αν και εφόσον υπάρξει κάποιο σχέδιο επιλεκτικής αναδιάρθρωσης χρέους.
Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει θέλουν η ΕΚΤ να μην... δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα αν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους.

Όμως πως έχουν τα πράγματα;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 87,9 δις ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγύηση 139,6 δις ευρώ από τα οποία τα 55 δις ευρώ είναι ομόλογα ελληνικού δημοσίου, 67 δις ευρώ είναι οι πάσης φύσεως εγγυήσεις που έχει παράσχει το ελληνικό κράτος κυρίως εγγυήσεις για την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων και περίπου 15 με 17 δις ευρώ αποτελούν τα ομόλογα των τραπεζών τις πάσης φύσεως εκδόσεις καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιήσεις ομολογιακά δάνεια και άλλα.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι ότι αν υπάρξει επιμήκυνση του ελληνικού χρέους τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ άρα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις.
Το θέμα είναι απλό.
Αν η αναδιάταξη χρέους πραγματοποιηθεί με την συναίνεση της ΕΚΤ προφανώς και δεν θα ανακύψει ζήτημα.
Αν δεν πραγματοποιηθεί με την συναίνεση της ΕΚΤ τότε ούτε τα ομόλογα ούτε ενδεχομένως και οι εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες θα είναι αποδεκτές και προφανώς τότε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
Δυνητικά με βάση το κακό σενάριο θα μπορούσαν να εκπέσουν τουλάχιστον 30 δις ομόλογα και όλες οι εγγυήσεις δηλαδή τα 100 από τα 139 δις ευρώ εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ και αυτό θα ήταν καταστροφική εξέλιξη.
Η ΕΚΤ όμως δεν θα αφήσει να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα που εποπτεύει.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου