Καθαρά συμβουλευτικός χωρίς συμμετοχή στις αποφάσεις θα είναι ο ρόλος της τρόικας στον ανεξάρτητο οργανισμό, που θα αναλάβει να "τρέξει" το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτό υπογράμμιζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας παράλληλα πως οι εκπρόσωποι...
της Deutsche Telekom θα έρθουν τελικά στην Αθήνα μέσα στα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 16% του ΟΤΕ.
Πιο αναλυτικά, όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών θα συσταθεί αμέσως ένας δημόσιος οργανισμός (το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας), στον οποίο έπειτα από συμφωνία με την τρόικα τα στελέχη της θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία.
Μοναδικός μέτοχος θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά το Ταμείο θα λειτουργεί εν είδει ανεξάρτητης αρχής. Παράλληλα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του.
Η βασική καινοτομία του νέου συστήματος είναι πως επί της ουσίας το Ταμείο αναλαμβάνει το εκτελεστικό κομμάτι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι σήμερα η Διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων αποφάσιζε την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και προχωρούσε τις διαδικασίες (επιλογή συμβούλων, προκήρυξη διαγωνισμών κ.λπ.). Πλέον θα παίρνει αποφάσεις για το ποιες εταιρείες και ποια ακίνητα θα μπουν στα "χαρτοφυλάκια" του ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος αναλαμβάνει την πώλησή τους σε χρόνο... εξπρές. Επιπλέον δεν θα υπάρχει δυνατότητα περιουσιακό στοιχείο που τέθηκε υπό τη... σκέπη του φορέα να βγει από αυτόν.
Με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, τα εκτιμώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2011 εκτιμώνται μεταξύ 3,5 και 5,5 δισ. ευρώ, το 2012 μεταξύ 4 και 6 δισ. ευρώ, και το 2013 μεταξύ 4,5 και 5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 17 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου