Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ο κύκλος των αγανακτισμένων βουλευτών ταράζει το Μαξίμου


Ο κύκλος των αγανακτισμένων βουλευτών ταράζει το Μαξίμου


«Κουβεντιάζαμε 30 ώρες όλη την περασμένη εβδομάδα και πού καταλήξαμε; Να πάρουμε πίσω το αφορολόγητο! Ετσι θα σώσουμε τη χώρα;» έθετε το ερώτημα βουλευτής από αυτούς που όταν μιλούν προκαλούν σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση. Τέσσερις συνεχείς ημέρες πολύωρων συνεδριάσεων όχι μόνο δεν εκτόνωσαν την ένταση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αλλά ενδέχεται να έχουν...
εκκολάψει και άλλες κινήσεις, όπως η επιστολή των «16», οι οποίες αν εκδηλωθούν θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς. Μολονότι στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται ότι επετεύχθη μορατόριουμ, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Η επιστολή των «16» τάραξε τα νερά, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία της σύγκλησης των οργάνων στη Βουλή και στην κυβέρνηση, αλλά προκάλεσε και θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες σε συνδυασμό με κάποιους άστοχους χειρισμούς δεν επιτρέπουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Την ώρα που στην Ευρώπη εξελίσσονται κρίσιμες διεργασίες για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απευθύνει έκκληση για συγκλίσεις και υπερβάσεις στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης συγκρούονται αντίρροπες δυνάμεις. Οι συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας δεν κατέληξαν παρά σε μάλλον προαποφασισμένες βελτιώσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά οι «16» κέρδισαν μια πολιτική μάχη αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό όσων μετάνιωσαν που δεν συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία. Αν υπάρξει και νέα κίνηση επειδή πολλοί βουλευτές εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον ΚΤΕ της προηγούμενης εβδομάδας αντί να τους ενημερώσει για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «μοίρασε 25 σελίδες θεωρία και μάθαμε τα μέτρα από τις εφημερίδες», θεωρείται βέβαιον ότι θα συγκεντρωθούν πολύ περισσότερες υπογραφές.

Η σύνθεση των «16» δεν δικαιολογεί την υπαγωγή τους σε συγκεκριμένη ομάδα, επειδή όμως υπερτερούσαν τα στελέχη που είχαν στηρίξει τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ορισμένα από τα οποία ζήτησαν εκλογές ( Εκτ. Νασιώκας, Τόνια Αντωνίου, Β. Γερανίδης ), θεωρήθηκε από ορισμένους συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι το «βενιζελικό» μπλοκ ανασυντάσσεται. Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε ότι ενδεχομένως να εκδηλωθούν κινήσεις με σκοπό τη φθορά της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βενιζέλος έχει αποστασιοποιηθεί από πολλά στελέχη που τον στήριξαν το 2007, όπως και εκείνα από αυτόν. Οσοι υπέγραψαν δεν θεώρησαν αναγκαίο να τον ενημερώσουν για τις προθέσεις τους. Επιπλέον δύο από τους στενούς συνεργάτες του- ο κ. Στ. Αγγελούδης που συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΘ και ο κ. Γρ. Φελώνης στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα- έχουν ταχθεί με ένταση κατά των αποκρατικοποιήσεων των συγκεκριμένων οργανισμών παρ΄ ότι το μέλλον τους ήταν προδιαγεγραμμένο. Το ίδιο διάστημα ο υπουργός Αμυνας πιέζει για την ταχύτερη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου.

Ολα αυτά δείχνουν πανικό, φθορά των συνδετικών αρμών στην ΚΟ, ενώ η αναβίωση παλαιών παθών εκνευρίζει τους βουλευτές, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και τον προσωπικό ανήφορο. «Φτάνει πια με τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού! Το δικό μας κίνητρο ήταν ένα και μόνο:Να αποτρέψουμε την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου τη Δευτέρα και την ψήφισή του την Τρίτη. Δεν θα ξανασυμβεί ό,τι έγινε με το πρώτο μνημόνιο που πέρασε άρον άρον και δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε» επισημαίνει ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης των «16». Μολονότι δεν τέθηκε θέμα καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δύο κρίσιμα ζητήματα αναδύθηκαν από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις στη Βουλή, στο κόμμα και εν μέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρώτο είναι να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης και να προχωρήσει ο κ. Παπανδρέου στον σχηματισμό μιας ισχυρής και αποφασισμένης ομάδας. Ωστόσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο αποφάσεων, λέγοντας ότι στην προσπάθεια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και πρόσωπα με κύρος και γνώσεις πέραν των κομμάτων και προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται δομικές αλλαγές.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε με ένταση είναι αυτό της διαχείρισης του χρέους. Στον ΚΤΕ Οικονομικών η κυρία Βάσω Παπανδρέου απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών ένα καθοριστικό ερώτημα. «Υπάρχει χώρα στον κόσμο που να αντέχει να πληρώνει 15% του ΑΕΠ σε χρεολύσια;» επεσήμανε η πρώην υπουργός, ενώ άλλοι βουλευτές ρωτούσαν με αγωνία αν με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους. Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΤΕ οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Δ. Ρέππας υπαινίχθηκαν ότι, αν πετύχουν τα νέα μέτρα, θα μπορούσε να επιδιωχθεί πολιτική λύση στο ζήτημα του χρέους.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν και ενώπιον του κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, όπου μεταφέρθηκε και η αγωνία των μελών του για τις εκρηκτικές συνθήκες που υπάρχουν στην κοινωνία και για την πίεση που ασκεί το κίνημα των «Αγανακτισμένων» στους βουλευτές και στα μέλη του κόμματος. «Κόβονται οι γέφυρές μας με την κοινωνία. Πού πάμε;» έθεσαν το ερώτημα. Οι απαντήσεις που έλαβαν στις 3.30 το ξημέρωμα της Παρασκευής δεν άμβλυναν τα άγχη τους...
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου