Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πόσο σοβαρή είναι η ελληνική κρίση χρέους;

Η ελληνική κρίση χρέους έχει πυροδοτήσει φόβους για μια νέα παγκόσμια πιστωτική κρίση
ίσως χειρότερη από αυτή που προκλήθηκε από την κατάρρευση της επενδυτικής τραπεζικής της Wall Street, Lehman Brothers, αναφέρει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle.

Τα σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για το ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, έχουν κλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Οι μετοχές έχουν «πέσει» τις τελευταίες ημέρες και το ευρώ ακολουθεί κατά πόδας. Και πάνω απ΄όλα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχάζονται...
ως προς το δεύτερο πακέτο βοήθειας της χρεωμένης Ελλάδας.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, λένε οι ειδικοί.

«Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση, όχι μόνο για την ευρωζώνη, αλλά για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Falko Fecht, καθηγητής της οικονομικής και τραπεζικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων (EBS).

«Ακόμα κι αν το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδας φαίνεται μικρό αν το δει κανείς από μια παγκόσμια προοπτική, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχουν τη δυνατότητα να πλήξπυν μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και να οδηγήσει σε μια έκρηξη πολύ παρόμοια με τη Lehman Brothers, πρόσθεσε ο Fecht στη Deutsche Welle.

Η Ελλάδα χρειάζεται να εφαρμόσει μία σειρά μέτρων λιτότητας από το τέλος του μήνα ώστε να εξασφαλίσει νέα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περικοπές είναι βαθύτατα αντιδημοφιλείς στους Έλληνες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη υποστεί βαθιές περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Όλα τα προγράμματα είναι εκτός χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Niels Christoffer Thygesen, ομότιμος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Οι φόροι αποδίδουν πάρα πολύ αργά και η ιδιωτικοποίηση δεν έχει πραγματικά αρχίσει», τονίζει.

Ο Marco Annunziata, επικεφαλής οικονομολόγος της General Electric, δήλωσε ότι το σκληρό ερώτημα είναι πώς θα μοιραστεί το κόστος της υποστήριξης προς την Ελλάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να παράγουν αποτελέσματα.

«Είναι κατανοητό οι φορολογούμενοι στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ να είναι απρόθυμοι να συνεισφέρουν και ορισμένες κυβερνήσεις ως εκ τούτου να πιέζουν ιδιώτες πιστωτές να μοιραστούν το βάρος», είπε στη Deutsche Welle ο κ. Annunziata.

«Πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους κατέχουν οι τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Εάν αυτές οι τράπεζες υφίστανται απώλειες λόγ του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, το βάρος θα πέσει και στους φορολογούμενους», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου