Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Νέο κάλεσμα για συναίνεση



Νέο κάλεσμα για συναίνεση
Αποφασισμένος να πετύχει τον στόχο της εθνικής συνεννόησης μετά την ατελέσφορη προσπάθεια της περασμένης Τετάρτης ακόμη κι αν γίνει ύστερα από ένα, δύο ή τρία χρόνια, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Και επέμεινε έως το τέλος -παρά την άρνηση που συνάντησε από τον Α. Σαμαρά, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν...
να επιδιώκουν συνεργασίες και συναινέσεις: "Οσοι πιστοί προσέλθετε. Ανοιχτές είναι οι αγκάλες, αλλά όχι μικροκομματικά παιχνίδια πια, αυτή την εποχή της μεγάλης κρίσης".
Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα σηκώσει το βάρος των αλλαγών, έστω και "αν μας λαβώνουν", όπως είπε, "πολλές φορές οι δυσκολίες". Ακόμη, εξήγγειλε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων και αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατόν και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Στρατηγική
Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, η πρωτομιλία του οποίου κινήθηκε στον άξονα της επίτευξης εθνικής συνεννόησης και χωρίς να περιέχει ούτε μία αιχμή κατά του προέδρου της ΝΔ και των πεπραγμένων του κόμματός του, ο Α. Σαμαράς, αποφασισμένος πλέον να θέτει σε κάθε ευκαιρία θέμα εκλογών, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Γ. Παπανδρέου, σηματοδοτώντας και τον τρόπο που θα κινηθεί εφεξής.
Η σκληρή επίθεση του προέδρου της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος απαντώντας χρέωσε στον κ. Σαμαρά την αποτυχία της προσπάθειας να συσταθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας:
"Την Τετάρτη έκανα μια προσωπική υπέρβαση. Οχι για να φυγομαχήσω, όχι για να παραιτηθώ από οποιαδήποτε μάχη, αλλά για να πω σε όλους: ''Ελάτε να δώσουμε τη μάχη μαζί''. Η ουσία της πρωτοβουλίας δεν είχε καμία σχέση με οφίτσια, με καρέκλες, με πλειοψηφίες, με συσχετισμούς ή με γκάλοπ.
Ηταν μία στιγμή ιστορικής σημασίας. Εσείς όμως όχι μόνο θέλατε να παραδώσουμε την εντολή που μας έδωσε ο λαός πρόσφατα, αλλά να κάνουμε και μετάνοιες". Καταλόγισε, ακόμη, στον πρόεδρο της ΝΔ ότι την ώρα που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, εκείνος επέλεξε τις διαρροές. Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς θεωρεί -όπως είπε- υπεύθυνο για την αποτυχία τον πρωθυπουργό, αναγνωρίζοντας μεν ότι ήταν ειλικρινής αλλά πως στη συνέχεια έκανε πίσω ύστερα από εσωκομματικές πιέσεις, λέγοντας:
"Ακυρώσατε τη σωτηρία της χώρας για ένα πολιτικό κους κους;". Ο ίδιος αμφισβήτησε ακόμη την επίτευξη μελλοντικής συνεννόησης με το επιχείρημα ότι θα την "κλαδέψουν" οι κομματικοί "κηπουροί" του ΠΑΣΟΚ.
"Χωρίς φανέλα"
Ενα ακόμη σημείο τριβής αποτέλεσε η ενέργεια του κ. Σαμαρά να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ τα αρνητικά σχόλια σε βάρος της ΝΔ στον ξένο Τύπο και η αναφορά του ότι εκείνος στο εξωτερικό φορά "εθνική φανέλα".
Αμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν το "Ζάππειο 2", επισημαίνοντας: "Μάλλον γυρίσατε χωρίς φανέλα".
Η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη τα μεσάνυχτα.
Γ. ΜΠΑΛΗ, Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ, Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου