Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

«Παράταση αγωνίας για την Ελλάδα»

Οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν τη νέα δόση του δανείου στους Έλληνες μέχρι αυτοί να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, αναφέρει σήμερα ο διεθνής οικονομικός τύπος και τα πρακτορεία ειδήσεων.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν συμφώνησαν στην παροχή της δόσης του δανείου που θα απομακρύνει για την Ελλάδα τον κίνδυνο χρεοκοπίας αυξάνοντας την πίεση....
προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών».

Η παροχή της επόμενης δόσης παραμένει «ανοιχτή» υπό την αίρεση της ψήφισης των νόμων που προβλέπουν πώληση περιουσιακών στοιχείων και μείωση του ελλείμματος, προσθέτει το Bloomberg.

Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι η προσέγγιση της Wall Street Journal η οποία εκτιμά ότι μετά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών του ευρώ στο Λουξεμβούργο «οι Ευρωπαίοι ήρθαν πιο κοντά στην έγκριση της επόμενης δόσης αλλά παραμένουν διχασμένοι ως προς τη δυσκολότερη αποστολή τους, την επιμήκυνση του γιγαντιαίου πακέτου που θα προστατεύσει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα υπό την αυξανόμενη πίεση των Βρυξελλών αλλά και τη διογκούμενη αντίδραση των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ» εκ των οποίων τα 30 δισ. θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις στοιχείων του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα από την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη συμμετοχή ιδιωτών (τραπεζών) στην (όποιας μορφής) αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων.

«Για να κινηθούμε προς την καταβολή της νέας δόσης θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και θα στηρίξει το πρόγραμμα της κυβέρνησης»
δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το eurogroup νωρίς το πρωί της Δευτέρας δεν ξεκαθαρίζει το πότε θα δοθεί η βοήθεια «όπως επιθυμούσαν ορισμένοι ευρωπαίοι υπουργοί» αλλά αναφέρει ότι «η ψήφιση νέων μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη δόση τον Ιούλιο».
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου