Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

«Καμπανάκι» για οικονομικό χάος



Η οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα τους τελευταίους 18 μήνες έφερε την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης καθώς η οργή του κόσμου για τα αυστηρά οικονομικά μέτρα έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας.
Η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης είχε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο αντίκτυπο, οδηγώντας σε πτώση...
τις παγκόσμια χρηματιστήρια και εκθέτοντας την παράλυση της Ευρωπαϊκή Ενωση για το πως να προωθήσει μία δεύτερη προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την νέα κυβέρνηση μετά από την άρνησή του να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την αντιπολίτευση.
Παραδέχθηκε την αποτυχία, έπειτα από έντονες, αλλά άκαρπες διαπραγματεύσεις με την Νέα Δημοκρατία με στόχο την συναίνεση για νέες μαζικές περικοπές στο δημόσιο τομέα και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, κινήσεις που είναι απαραίτητες για το δεύτερο δάνειο. Η αντιπολίτευση κάλεσε τον κ.Παπανδρέου να παραιτηθεί και να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.
Ακολουθώντας την πτώση της ιρλανδικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης που οδήγησαν τις χώρες τους στη χρεοκοπία, φαίνεται ότι η χειρότερη κρίση στην ευρωζώνη διεκδικούσε μία ακόμη "κεφαλή". Παρά την έκτακτη ανάγκη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν παραμένουν σε αδιέξοδο για το πως να απαντήσουν στην ανάγκη αυτή, που σπρώχνει την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην αναδιάρθρωση του χρέους και την Ευρώπη μπροστά σε μία νέα τραπεζική κρίση,
Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη, προκαλώντας την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις μεγάλες τράπεζες στην Γαλλία και την Γερμανία.
"Μοιάζει σαν εβδομάδα του χάους", δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. Η έκτακτη σύνοδος των 17 υπουργών Οικονομικών την Τρίτη δεν κατέληξε σε συμφωνία, λόγω της διάστασης των απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ έδωσαν δάνειο 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το πείραμα απέτυχε.
"Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη κατάσταση η οποία προέρχεται περισσότερο από τη διασύνδεση της κρίσης χρέους και την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου", δήλωσε η ΕΚΤ. "Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει επηρεάσει αυτην την εξέλιξη", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο.
Η περιφερειακή κρίση χρέους της Ευρώπης έχει και πολιτικό αντίκτυπο στις πλούσιε χώρες της ευρωζώνης, με τους αντι-μνημονιακούς να κερδίζουν έδαφος στην Φιλανδία και την Ολλανδία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπέστη απώλειες στις τοπικές εκλογές εν μέσω έντονης κριτικής από το εξωτερικό για τους χειρισμούς της στην κρίσιμη αυτή κατάσταση.
Οι Αμερικανοί επίσης είναι εξοργισμένοι από την αποτυχία της Ευρώπης να βρει λύση στην κρίση και εκφράζουν φόβους για αντίκτυπο μίας ελληνικής χρεοκοπίας στην διεθνή οικονομία. Το κόστος ασφάλισης του δανεισμού της Ελλάδας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τρομοκρατώντας τους επενδυτές, ενώ και οι χρηματιστηριακές αγορές υπέστησαν απώλειες.
Το Eurogroup συνεδριάζει ξανά στο Λουξεμβούργο στις 19 Ιουνίου, λίγα 24ωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 23 και 24 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου