Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Μπροστά σε 6 προκλήσεις ο νέος «τσάρος»

Μπροστά σε 6 προκλήσεις ο νέος «τσάρος»
Με το καλημέρα στα... βαθιά ρίχνεται το νέο οικονομικό επιτελείο χωρίς την παραμικρή πίστωση χρόνου.

Κι αυτό καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών εκ παραλλήλου με τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έχει να αντιμετωπίσει έξι μεγάλες προκλήσεις που θα προσδιορίσουν...
την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2015.
Η διαπραγμάτευση για το νέο "πακέτο" χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το 2014, η ψήφιση και η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, ο προσδιορισμός των φορολογικών μέτρων για το τρέχον έτος ύψους 2,45 δισ. ευρώ, η άμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους που έχει εκτροχιαστεί δημιουργώντας "μαύρη τρύπα" ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα του κυβερνητικού έργου αποτελούν τα σοβαρότερα ανοιχτά ζητήματα.
Περίοδος προσαρμογής για τον νέο "τσάρο" της οικονομίας δεν υπάρχει, καθώς αύριο κιόλας συνεδριάζει το Γιουρογκρούπ με θέμα την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας για την περίοδο 2012-2014 με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα συνολικό πακέτο άνω των 100 δισ. ευρώ, στο οποίο πέρα από τη νέα δανειοδότηση από Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα προβλέπεται και οικειοθελής συμμετοχή ιδιωτών.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί χωρίς απρόοπτα, ώστε να ανάψει το "πράσινο φως" για την την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ, η οποία με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.
Επιπρόσθετα το οικονομικό επιτελείο εντός του επόμενου δεκαημέρου θα πρέπει να φέρει στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο, στον οποίο και θα εξειδικεύονται τα σκληρά φορολογικά μέτρα του τρέχοντος έτους.
Μεταξύ των άλλων μένει να εξειδικευτούν μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά, η αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης, οι νέοι φόροι στα ακίνητα κ.ά.
Είναι πιθανό ο νέος υπουργός Οικονομικών σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό, Παντελή Οικονόμου, ο οποίος αναλαμβάνει τον τομέα των φορολογικών εσόδων, να προχωρήσει σε αλλαγές λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η συνολική απόδοση του φορο-πακέτου θα πρέπει να ανέρχεται στα 2,45 δισ. ευρώ, όπως έχει προϋπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο.
Aμεσες παρεμβάσεις
Στο μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις.
Κι αυτό γιατί πέρα από την υστέρηση των εσόδων (εκτιμάται ότι θα καλυφθεί στο δεύτερο εξάμηνο με τη συμβολή των νέων μέτρων) η υπέρβαση των δαπανών αυξάνεται μήνα με τον μήνα και πλέον ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης παρέχει τη δυνατότητα να "τρέξουν" χωρίς γκρίνιες συναρμόδιων υπουργών, αλλά αυτό δεν μειώνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υλοποιηθούν 22 σχέδια και να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ.
Επίσης η τρόικα έχει διαπιστώσει κόπωση στο μεταρρυθμιστικό έργο και πλέον ο κ. Βενιζέλος με τη διπλή του ιδιότητα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο για να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο.
Φορο-ανάσα
Σε νέα φιλοαναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική οικονομική πολιτική έχει αναφερθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο νέος υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα είχε μιλήσει για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Κομβικής σημασίας θεωρεί τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οπως έχει πει, οι τράπεζες δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις στον βαθμό που πρέπει, δεν χρηματοδοτούν την ανάπτυξη, άρα δεν βοηθούν στην απασχόληση.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Διαδικασίες-εξπρές για 10 ανοιχτά μέτωπα στη φορολογία
Με διαδικασίες... εξπρές πρέπει να κλείσουν 10 εκκρεμότητες στο φορολογικό μέτωπο. Εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να καταρτιστεί ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου. Ειδικότερα:
Εκτακτη εισφορά. Μένει να προσδιοριστούν οι συντελεστές και το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβληθεί. Η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει ότι θα επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με κλιμακούμενους συντελεστές από 1% έως και 3%.
Αυθαίρετα. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να συνεργαστεί με τον προκάτοχο του για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ρύθμιση για την "τακτοποίηση" των αυθαίρετων κτισμάτων.
Τεκμήρια. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για διπλασιασμό τους .
Φοροαπαλλαγές. Αναμένεται να διευκρινιστεί το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα καταργηθούν ή θα περικοπούν.
Ειδικά κριτήρια. Αναμένεται να προσδιοριστούν τα κριτήρια (είδος επαγγελματικής δραστηριότητας, ενοίκια επαγγελματικής στέγης, αμοιβές προσωπικού κ.ά.) βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
ΦΠΑ. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23% και θα εξεταστεί η μείωση των συντελεστών κατά δύο ή τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Εκτακτες εισφορές. Ειλημμένη είναι η απόφαση για επιβολή έκτακτων εισφορών σε όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, χωρίς να έχει καθοριστεί το ύψος τους.
Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Δεδομένη θεωρείται η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και πιθανή η αύξηση της φορολογίας σε αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και χυμούς.
Φοροδιαφυγή. Το μεγάλο στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αυτό που καλείται να προωθήσει άμεσα είναι η ριζική αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών.
Ακίνητα. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταλήξει στο ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (σήμερα είναι 400.000 ευρώ, με πρόταση να μειωθεί στα 200.000), στα ποσά της έκτακτης εισφορά για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στο νέο τέλος σε όλα τα ακίνητα που θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Συνεργασία υπουργών
Γκάζι για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων
Εντός του 2011 θα υπάρξει η πλήρης πώληση του ΟΠΑΠ, ενώ θα διατηρηθεί το 51% στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης
"Πρόσω ολοταχώς" για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων βάζει τις... μηχανές η κυβέρνηση καθώς με τη νέα σύνθεσή της φαίνεται πως εκλείπουν οι αντιθέσεις μεταξύ συναρμόδιων υπουργών.
Οι αλλαγές που έφερε ο ανασχηματισμός εκτιμάται πως θα βοηθήσουν την ταχύτερη υλοποίηση των σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί, αφού πρώην υπουργοί, όπως για παράδειγμα η κ. Τ. Μπιρμπίλη, έφερναν προσκόμματα. Ο αντικαταστάτης της, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να "τρέξει" τις διαδικασίες για εταιρείες που εποπτεύονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως η ΔΕΗ.
Στον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές, αφού ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν είχε φέρει αντιρρήσεις στην ουσία του προγράμματος.
Ετσι αναμένεται να στηρίξει το νέο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Η αρχή αναμένεται να γίνει εντός των δύο προσεχών εβδομάδων με τον ΟΤΕ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις άμεσα για την πώληση του 6%. Ενδέχεται μάλιστα οι συζητήσεις να ξεκινήσουν τα ταχύτερο δυνατό.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο θα υπάρξει η πλήρης πώληση του ΟΠΑΠ εντός 2011, θα διατηρηθεί το 51% στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ενώ προωθείται διαχωρισμός ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και η πώλησή τους ως δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις.
Κυριότερες κινήσεις για το 2011 είναι η πώληση του 34% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ, του ίδιου ποσοστού στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ποσοστού σε ΟΛΘ και ΟΛΠ, της ΕΥΑΘ εως 40% και του συνόλου των μετοχών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τελικά να πουλήσει χωριστά τις δύο εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, και τις δύο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου