Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

To οικονομικό επιτελείο ψάχνει την κρατική περιουσία - υποθήκη για το νέο δάνειο των 60 δισ. ευρώ



Προς αναζήτηση εγγυήσεων που θα μπορούσαν να δοθούν στην τρόικα προκειμένου να μας εγκρίνει το επιπλέον δάνειο των 60 δισ ευρώ, το οποίο, ως χώρα, έχουμε άμεση ανάγκη για να "βγάλουμε" το 2012 και το 2013, βρίσκεται σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Γιατί, θεωρητικά, μπορεί να συζητούνται πολλές και διάφορες λύσεις για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσιμης καμπής, αλλά σύμφωνα...
με την άποψη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα.  Ζήτημα αναδιάρθρωσης, ήπιας ή δραστικής, αποκλείεται σχεδόν από όλους, ενώ κάθε τρίτη λύση, όπως, για παράδειγμα, η παρέμβαση του EFSF εγκαταλείπεται. Οπότε, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, επιστρέφουμε στη λύση του συμπληρωματικού δανείου, το οποίο, όμως, αυτή τη φορά θα εγκριθεί βάση συγκεκριμένων εγγυήσεων που θα παράσχει η ελληνική πλευρά, προκειμένου η ευρωπαϊκή να είναι σίγουρη ότι:
α) ό,τι συμφωνηθεί, θα τηρηθεί εν αντιθέσει με ότι έχει γίνει με το Μνημόνιο Ι και
β) θα ξαναπάρει πίσω τα δανεικά που θα δώσει, καθώς ο εκλογικός κύκλος του Βερολίνου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι χριστιανοδημοκράτες κινδυνεύουν να τον χάσουν και εξαιτίας της Ελλάδας.
Υπό διαφορετικούς όρους, η Γερμανία αρνείται να ξαναδανείσει την Ελλάδα έστω κι ένα ευρώ κι αυτό έχει φροντίσει να το ξεκαθαρίσει. Αυτή είναι με "δύο λόγια" η κατάσταση στη συγκεκριμένη συγκυρία και υπ αυτούς τους όρους "παίζεται" στη συγκεκριμένη φάση το παιχνίδι.
Το θέμα είναι τι είδους εγγυήσεις θα ήταν αυτές που θα μπορούσαν να πείσουν τη Γερμανία να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη. Για την ακρίβεια, προς αναζήτηση τους, έχουν "βγει" αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου