Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, προς την οποία αρνήθηκε προκαταβολικά κάθε πιθανότητα συναίνεσης: «Ζητάνε `συναίνεση'. Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Σε αυτό που ήδη απέτυχε και το ομολογούν οι πάντες; Συναίνεση στο νεφελώδες, όπως λένε οι υπουργοί τους; Και τι θα κέρδιζε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αν εμείς συναινούσαμε... σε μια αδιέξοδη πορεία στο γκρεμό»; ανέφερε.
Με διπλό επικοινωνιακό μήνυμα τις λέξεις «επανεκκίνηση» και «δημιουργικό σοκ», ο κ. Σαμαράς περιέγραψε διεξοδικά τα επτά σημεία της οικονομικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά παράλληλα επιχείρησε να δείξει ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο εκλογών: «Καλοδεχούμενες αν τις κάνουν, είναι όμως σίγουροι ότι τις θέλουν; Γιατί όπως λένε και στο χωριό μου πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».
«Πριν αποκρατικοποιήσουμε ο,τιδήποτε, πρέπει να σοβαρευτούμε. Και να αλλάξουμε όλο αυτό το καθεστώς αφύσικων προνομίων στις ΔΕΚΟ. Όπου υπάρχουν συντεχνίες που συμπεριφέρονται ως «τσιφλικάδες» της Δημόσιας Περιουσίας. Τσιφλικάδες που κουνούν απειλητικά το δάχτυλο από την τηλεόραση και που κρύβονται πίσω από την κυβέρνηση. Το κόμμα της τους εξέθρεψε. Και συνεχίζει να βγάζει «αναφυλαξία» σε αποφάσεις που δεν τις καταλαβαίνει ως κόμμα, ούτε μπορεί να τις διαχειριστεί ως κυβέρνηση. Να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι «ιδιοκτήτης» ούτε της Ενέργειας, ούτε άλλων Δημόσιων υποδομών. Τα εργασιακά δικαιώματά τους είναι ιερά. Αλλά ιδιοκτησιακά προνόμια δεν έχουν, δεν μπορούν να έχουν, και δεν τους αναγνωρίζουμε. Το καθεστώς της Μεταπολίτευσης εξέθρεψε πολλές «φωλιές» αυθαιρεσίας και ιδιοποίησης δημόσιου πλούτου. Κι αν το σύγχρονο κράτος θέλει να αξιοποιήσει τον πλούτο της χώρας ώστε να βγει από την κρίση, πρέπει αυτές τις «φωλιές» να τις καθαρίσει. Αλλιώς η συζήτηση δεν έχει περιεχόμενο.
Οι επτά δέσμες των προτάσεων:
1. Μείωση φορολογικών συντελεστών
- «Συντελεστή κερδών 15%, ίδιος για όλες τις εταιρίες και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από το σημερινό 25%. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος θα υποχωρήσει, σε πρώτη φάση, από το 45 στο 40%. Με λιγότερα κλιμάκια. Σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%».
-
ΦΠΑ: Μείωση από το 23% στο 19% για την υψηλή κατηγορία, από το 13% στο
9% για τη μεσαία και καθορισμό φορολογικού συντελεστή 4,5% για κλάδους
όπως ο τουρισμός.
Αφαίρεση από τα καύσιμα, σε δύο χρόνια του επιπλέον ειδικού φόρου που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ». - Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
- Κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας – οποιασδήποτε, πρώτης, δεύτερης, εξοχικής κλπ, για τρία χρόνια.
-
Καμία επιπλέον αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
Κατάργηση του «πόθεν έσχες», «ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Θα καταργήσουμε κάθε φορολογική ποινή σήμερα. Αλλά μόνο για ένα χρόνο. Μια μόνο εξαίρεση: Για τους πολιτικούς. Θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η πρότασή μου να εξεταστεί το `πόθεν έσχες' όσων διετέλεσαν Υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα».
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών (εδώ ως μέσο αποτροπής της φοροδιαφυγής).
- Απλοποίηση φορολογικού συστήματος («Μόνο την τελευταία χρονιά έχουν ψηφιστεί δέκα φορολογικοί νόμοι, 1718 σελίδες») και κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων σε λίγες σελίδες.
- Αυστηροποίηση των ποινών για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν.
- Περιορισμός της επαφής φορολογούμενου - εφόρου. Ώστε να μειωθεί η συνδιαλλαγή μεταξύ τους.
Με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας θα απαγορευτεί στο εξής δια ροπάλου η αυθαίρετη δόμηση. Θα εξαιρεθούν όσα είναι μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό κι όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (δάση, μπαζωμένα ρέματα κλπ.). Τα υπόλοιπα, που υπολογίζονται στο 70% τουλάχιστον, μπορούν άμεσα να αποκτήσουν κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας, με αντίτιμο ανάλογο με την περιοχή, το οποίο θα μπορεί να εξοφληθεί στο Δημόσιο μέσα σε τρία χρόνια. Στο εξής, σε όσους φτιάχνουν αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται άμεσα με χρέωση του παραβάτη που θα πληρώνει και ακριβό πρόστιμο.
5. Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες
Δηλαδή το τρέχον «εσωτερικό χρέος», οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μιλάμε για οφειλές από επιστροφή ΦΠΑ, επιδοτήσεις, εφάπαξ συνταξιούχων, πληρωμές σε συμβάσεις έργου και εργασίας, μέχρι και αμοιβές κατασκευαστικών έργων. Όλα αυτά μπορούν να τακτοποιηθούν με άμεση επιστροφή οφειλών σε ρευστό, από ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, και με διαδικασία συμψηφισμού, έναντι οφειλών του φορολογούμενου. «Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να πρωτοστατεί σήμερα στο 'κίνημα' του 'δεν πληρώνω"», σχολίασε.
6. Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στο εξής στην πραγματική οικονομία, ποσοστό 20 - 30%, των εγγυήσεων που παίρνουν. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δισεκατομμύρια σε τρία χρόνια. Και προχθές ψηφίσαμε καινούργια ρύθμιση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
7. Βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς με 5 «ανάσες»
- Επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
- Ενίσυχη του προγράμματος βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών
- Αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
- «Επαναφορά» του προγράμματος Δημόσιας Επενδύσεων, το οποίο «είναι το πρώτο που επιλέγει να πλήττει η κυββέρνηση στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών».
- Μεγάλα προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία. Όπου το δημόσιο μπορεί να βρει τέτοιες περιοχές, να τις καθαρίσει από τίτλους κι ύστερα να τις δημοπρατήσει, για εγκαταστάσεις παραθεριστικής ή μόνιμης κατοικίας.
- Αποκατάσταση των συντάξεων έως 700 ευρώ. «Υπάρχει μία αδικία που η αποκατάστασή της δεν παίρνει αναβολή: Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτών που έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ. Και που τώρα έχουν χάσει το 1/4 των πενιχρών εισοδημάτων τους. Αυτές θα τις αποκαταστήσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση».
- Στον νέο εθνικό στόχο που είναι η διάσωση του τόπου μας, θα κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο Απόδημο Ελληνισμό. Ιδρύματα, χορηγίες, εθελοντισμός. Όλα αυτά μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και είναι απολύτως μέσα στην παράδοση της Ελλάδας. Την παράδοση των μεγάλων εθνικών ευεργετών.
- Απαιτείται οργάνωση τύπου Ολυμπιάδας. Να κληθούν οι ισχυροί – οργανωμένα – να συνεισφέρουν σε ειδικά έργα, για παράδειγμα, σε σημαντικά μουσεία μας που χωρίς βοήθεια απαξιώνονται και δεν συμβάλλουν στην πνευματική, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη του Τόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου