οι ρυθμιστικές αρχές στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και…τώρα την Πορτογαλία.
Το άλμα των ελληνικών επιτοκίων, αναφέρει, τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα 2ετή ομόλογα έχει δώσει τρομερή ώθηση στο θέμα και το ερώτημα για τις αγορές δεν είναι εάν αλλά πότε και πώς θα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το δημόσιο χρέος. «Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα στην κρίση της ευρωζώνης», δηλώνει ο κ. Gary Jenkins της Evolution Securities. «Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει μια ελληνική αναδιάρθρωση. Θα μπορούσε να προκαλέσει νέα βουτιά στην κρίση ή να προσφέρει στην αγορά ένα θετικό γύρισμα».
Ο κ. Andrew Balls, επικεφαλής της Pimco, δηλώνει: «Οι ρυθμιστές πρέπει να βάλουν στην καραντίνα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της καραντίνας δείχνει να αποδίδει, αλλά η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει κάθετα και ταχύτατα».
Διαμάχες
Το λένε κι άλλοι στρατηγικοί αναλυτές οι οποίοι πιστεύουν ότι οι αγορές θα δουν διαρκή βελτίωση στην ψυχολογία και λήξη της απειλής ντόμινο, μόνο όταν οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αρχίσουν να μιλούν με μια ενιαία φωνή.
Αυτό που πρέπει να γίνει, δηλαδή τονίζουν, είναι να κάνουν μια κίνηση οι ρυθμιστές περιγράφοντας μια τακτική αναδιάρθρωση με αξιόπιστη στρατηγική εξόδου.
Σε αυτό το σημείο, η χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι το χρεοστάσιο θα γίνει τον επόμενο χρόνο, γιατί η Ελλάδα αναμένεται να «ξεμείνει» από χρήματα στο β΄ εξάμηνο του 2012, σχολιάζουν οι FT.
Η Ελλάδα έχει επίσης μπροστά της ένα βουνό από επαναχρηματοδοτήσεις 112 δισ. ευρώ από λήξεις ομολόγων μεταξύ των ετών 2012 και 2015. Κι αυτό ωθεί ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να συνδυαστεί με περισσότερα δάνεια από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να γλιτώσουν οι ιδιώτες επενδυτές από «άγρια κουρέματα».
“Κούρεμα” 55%
O κ. David Oakley γράφει στους «F.T.» ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλούν κούρεμα 55% στα ελληνικά ομόλογα. Το κούρεμα 55% υπολογίζεται μέσω των σχετικά νεαρών εργαλείων στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, των αποκαλούμενων «recovery swaps».
Προεξοφλούν ανάκτηση κεφαλαίων 45%, που ισούται με «haircut» 55%. Η ING Investment Management έχει υπολογίσει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σημαίνει πως τα yields, οι αποδόσεις, στα διετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα ανέλθουν από το 24,78% σήμερα στο περίπου 45%!!
Οπότε τα νέα δάνεια θα είναι πολύ σημαντικά, δεδομένου ότι και με κούρεμα 55% η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ 80% με βάση τις σημερινές προβλέψεις, μέγεθος που θα παραμένει υψηλότερο από το όριο του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Οι FT αναφέρουν πως όλο και περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι μια εθελοντική αναδιάρθρωση, που θα περιέχει κάποιου είδους παράταση στις λήξεις ομολόγων, θα μπορούσε να γίνει πρώτα, ίσως και φέτος, και να ακολουθήσει πλήρης στάση πληρωμών το 2012 ή το 2013.
Τράπεζες “subprime”
Η εθελοντική αναδιάρθρωση προϋποθέτει, βέβαια, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Επίσης, ένα κούρεμα 55% στα ομόλογα 262 δισ. ευρώ σε κυκλοφορία θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες των Αθηνών, που κατέχουν μεγάλο τμήμα του χρέους, καθώς και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν ανοίγματα στην Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ έχει 20 – 30 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας.
Αν και οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η Ισπανία μπορεί να βυθιστεί στην κρίση χρεών, που είναι ο μεγάλος φόβος των αγορών, οι κίνδυνοι για ντόμινο δεν μπορεί να αγνοηθούν.
Οπότε, η αβεβαιότητα παραμένει η λέξη-κλειδί για τους επενδυτές και τους αναλυτές, σημειώνουν οι FT.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου